Adana İş Kadınları Derneği üyeleri adına açıklama yapan Av. Elif Doğan Türkmen,  "Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlama nedeniyle yüzlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği, çok sayıda yurttaşımızın da madende mahsur kaldığı patlama sonrası tüm Türkiye’nin olduğu gibi Adana İşkad olarak ta  yasa bürünmüş durumdayız. Bu olay sonrası vefat eden tüm işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet tüm yakınlarına başsağlığı ve kurtulan yaralılara acil şifalar diliyor. Kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanmasını istiyoruz." Dedi.

 

TÜM İŞ DÜNYASINA ve SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA SESLENİYORUZ. 

 

Daha önce Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya ve  Zimbabve gibi ülkelerin daha önce imzaladığı  Türkiye’nin 19 yıldır imzalamadığı İLO'nun "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"nin de artık imzalanması gerektiğini vurgulayan Av Elif Doğan Türkmen “ Bu sözleşme 30 madencinin yaşamını yitirdiği Karadon faciasında da yine gündeme gelmiş, hükümet yine bu sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmişti. Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 19 yıldır imzalamadı. Söz konusu sözleşme işverene ve hükümete önemli sorumluluklar yüklüyor. Daha önce bir çok ülkenin imzaladığı bu sözleşmenin imzalanması konusunda özellikle İş Dünyası başta olmak üzere Türkiye'deki  tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına sesleniyoruz. Bu sözleşmenin imzalanması konusunda baskı unsuru oluşturmalarını bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

 

MADENLERDE “YAŞAM ODALARI” DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

 

Türkmen, son olarak  da yüzlerce insanın ölümüne sebep olan facianın nedenleri araştırılarak sorumlular hakkında derhal idari, cezai soruşturmalar başlatılılmasını bir an önce adaletin tecelli etmesini istedi.

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

 

 

SÖZLEŞMEDE NELER VAR?


* Sözleşmeyle; işverenler kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü altında.

* İşverenler riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemleri tasarlamak, kaza riskleriyle ilgili işçileri bilgilendirmek ve kaza olduğunda gerekli tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamak zorunda.

* İşverenler sözleşmeyle kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesinden de sorumlu hala getiriliyor.

* Sözleşme, hükümetlereyse teknik kılavuzların hazırlanması, denetimlerin düzenlenmesi, denetimlere ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin sağlaması ve kazaların etkili soruşturulması gibi yükümlülükler getiriyor.

* İşçilerin ve temsilcilerininse kazaları, riskli durumları bildirmek, güvenlik ve sağlıklarına ilişkin koşullara dair bilgi edinmek, güvenlik ve sağlık önlemlerinin karar süreçlerine katılmak gibi hakları ve yükümlülükleri var.