Projenin hayata geçmesi halinde kent merkezinde hizmet veren 1086 minibüs, 418 özel halk otobüsü ile 290 büyükşehir belediyesi otobüsü tek çatı altında birleşecek, ihtiyaca göre büyük araçlar trafiğe çıkarılacak, Kent Kart kullanılacak, gelirler ortak havuzda toplanarak, hak sahiplerine adil şekilde dağıtılacak.

 

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ferat Yüksel başkanlığında yapılan toplantıya Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürü Hüseyin Kara, Otobüs İşletmesi İdare Amiri Çınar Keser, Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Komisyonu Başkanı Hacı Ali Yaşar, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkan Vekili ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Adana Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adana Servisçiler Esnaf Odası Başkanı Ünsal Perçin, Adana Ticaret Odası Meslek Komitesi Temsilcisi ile minibüs ve özel halk otobüsü kooperatiflerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

 

Ulaştırma Daire Başkanı Yüksel, Büyükşehir Belediyesi olarak, toplu taşımacı esnafların başkan ve temsilcileriyle uzun süredir görüştükleri “Tek Çatı, Ortak Havuz” modelini uygulamaya koymak için artık seri toplantılara başladıklarını belirtirken, bu konuda diğer illerde başlayan mevcut uygulamaları yerinde incelemek ve veri toplamak için, otobüs ve minibüsçülerin temsilcilerinin da dâhil olacağı, fotoğrafçı ve kameramanın da bulunacağı bir çalışma heyeti oluşturup, Mart ayında yola çıkacaklarını söyledi.

 

Minibüsçüler Odası Başkanı Sözütek de, projelendirilen sistemin özellikle Erzincan ilinde başarıyla yürütüldüğünü belirterek, “Bana göre Adana’da sistem tıkandı. Kendi kendimizi aldatıyoruz. Esnaf para kazanamıyor, belediye zarar ediyor. Belki 5, belki 10 yıl sonra hepimiz tasfiye olacağız. Bu projeyle esnaf para kazanacak, belediye zarardan kurtulacak. Yolcu kapma yarışında kavga, dövüş kalmayacak. Hem esnaf, hem belediye, hem de vatandaş kazanacak”dedi.

 

Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu da, ülkemizin birçok kentinde başarıyla uygulanan “Tek Çatı ve Ortak Havuz” Projesi konusunda tüm esnafların görüşlerinin alınarak, doğru karar verilmesini,  adaletli bir uygulama yapılmasını isterken, “Bu birleşmeden kaçış yok. Toplum deniz gibidir. Kirliyi dışarı atar, temizi getirir. Adana artık bu sistemle tıkanıyor. Esnaf para kazanamıyor. Adana’da, diğer illerden daha iyisini başarmak adına, mutlak, sağlıklı ve kalıcı bir çözüm bulmamız şart”diye konuştu.

 

Başkan Sözütek, toplantı sonrası TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ı makamında ziyaret ederek, “Tek Çatı ve Ortak Havuz” konusunda alınan kararları aktardı.

 

Birlik Başkanı Barışık da, Adana’nın kangreni haline gelmeye başlayan toplu taşıma meselesine bir an evvel sağlıklı bir çözüm bulmak adına yapılan her türlü çalışmaya destek vereceklerini söyledi.

Barışık, “Şehir ulaşımında yaşanan trafik sıkışıklığı, bekleme sürelerinin uzunluğu, yolcu kapma telaşı gibi yıllardır çözülemeyen sorunları ortadan kaldıracağına inandığım bu projeyi uygulayan örnek illeri yerinde görmeniz doğru bir yaklaşım. İnşallah, trafik, vatandaş ve hak sahibi esnaf açısından yaşanan sorunlar çözüme kavuşmuş olur.  En kısa zamanda, belirlediğiniz illere gidin, görün, verileri getirin, esnafımıza izletip, tartışalım. Ortaya, Adana’ya yakışır doğru bir proje çıksın. Ben, temsil ettiğim esnaf ve sanatkarlarım ile halkımız yararına olacak her türlü projeye destek olurum. Yeter ki, sizler anlaşın, karar verin. Ben desteklerim”dedi.