İlki 2015’te ve ikincisi 2017’de yapılan 'Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması’nın üçüncüsü 2020 yılının Kasım-Aralık aylarında tamamlandı. Türkiye seçmen nüfusunu temsil eden 4006 kişiyle, çok aşamalı katmanlı örneklem yöntemi kullanılarak seçilen 29 ilde 500 örneklem noktasında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilen yapılan araştırma yayımlandı. Türkiye'deki kutuplaşma üzerinde çalışmalar yapan Turkuazlab tarafından hazırlanan araştırmada Türk siyasi partilerden hangisinin destekçileri yüzde kaç oranında yurtdışına yerleşmeyi arzu ediyor sorusuna da yanıt arandı.

Buna göre toplumun ortalama yüzde 22'si Türkiye'den ayrılmak ve başka bir ülkeye yerleşmek istiyor. Oran yüzde 44 ile en yüksek HDP'lilerde. Onu yüzde 31 ile CHP'liler takip ediyor. İYİ Partililerin yüzde 24'ü bunu isterken MHP'lilerin ise yüzde 14'ü ülkeden ayrılmaya sıcak bakıyor. Bu konuda en düşük oran ise yüzde 9 ile AK Partililerde.

Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 34’ünün kendilerini AK Partililere, yüzde 22’sinin CHP'lilere, yüzde 11’inin MHP'lilere, yüzde 9’unun HDP ve yüzde 9’unun da İYİ Partililere “yakın” bulduklarını kaydediyorlar.

En uzak hissedilen kesim HDP'liler

Katılımcıların kendilerini en uzak hissettikleri siyasi parti taraftarları ise yüzde 40 ile HDP baş sırada. Onu yüzde 23 ile AK Parti yüzde 14 ile CHP ve yüzde 8 ile MHP izliyor. Ancak HDP'ye duyulan uzaklık oranında önemli bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu oran 2015 yılında yüzde 55 ve 2017’de yüzde 53 olarak kayda geçmiş.

En fazla toplumsal dışlanma hisseden kesim HDP'liler
Araştırmada, bazı kimlik grupların sistematik olarak ayrımcılık ve dışlanmayla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor.

Buna göre HDP taraftarlarının yüzde 55’i iş başvurularında, yüzde 54’ü karakollarda, yüzde 50’si devlet dairelerinde, yüzde 40’ı üniversitelerde, yüzde 38’i hastanelerde, yüzde 38’i lüks mağazalarda ve yüzde 32’si sokakta “kötü” davranışla karşılaştıklarını söylüyorlar.

CHP taraftarlarının görece daha fazla “kötü” davranışla karşılaştıklarını söyledikleri yerler ise yüzde 22 ile iş başvuruları, yüzde 18 ile karakollar ve yüzde 17 ile devlet daireleri.  İYİ Parti taraftarlarının ise yüzde 13’ü iş başvurularında diğer gruplara kıyasla kötü davranış gördüklerini düşünüyor.  AK Parti ve MHP taraftarları arasında ise sayılan yerlerin hiçbirinde diğer gruplara kıyasla kötü davranıldığını düşünenlerin sayısı yok denecek kadar az.

Turkuazlab Projesi nedir?

Türkiye’de Kutuplaşmayı Azaltmaya Yönelik Stratejiler ve Araçlar Projesi (TurkuazLab) hakkında kendi sitesinde şu açıklama yer alıyor:

"Türk toplumunda kutuplaşma ve yaptığı zarar konusunda farkındalık yaratmayı ve Türk sivil toplumunu, akademi dünyasını, medyasını ve siyasi partilerini kutuplaşmayı hafifletme stratejileri ve araçlarıyla donatarak Türkiye'de yeni bir ekosisteme katkıda bulunmayı amaçlamaktadır."