Yüreğir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törende üreticilere soya tohumlarını teslim eden Vali Elban; Tarım ve Orman Bakanlığımızca 2022 Yılı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri(TAKEP) kapsamında ilimizde yürütülen bu projenin üreticilerimize hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Devletimizin her zaman üreticilerin yanında olduğunu vurgulayan Vali Elban, Tarım ve Orman Bakanlığımızın hazırladığı bu proje sayesinde üreticilerimizin desteklendiğini söyledi.
Gıdanın üretilmesi, gıda güvenliği, sağlıklı gıda konusu artık herkesin gündeminde ciddi manada yer alıyor diyen Vali Elban, “Tarım konusunun mutlak surette bütün olarak ele alınma mecburiyeti var. İklim değişikliği ve küresel ısınmayla birlikte doğru su kullanımının, doğru sulama tekniklerinin, doğru ürünlerin ekilmesinin ve ekilecek ürünlerin planlamasının artık milli güvenlik meselesi olarak algılanıp buna göre çok ciddi çalışmaların yapılması gerekmektedir.” dedi.


Tarımın ülkemiz için önemine de vurgu yapan Vali Elban, tarımın bir silah, bir roket, bir uçak sanayi kadar önemli bir alan olduğunu ve toplumları derinden etkileyen tarımın kıymetinin artık herkesçe daha iyi anlaşıldığını söyledi. 
 Vali Elban, “Bizler dünyanın en kıymetli ovalarından birinin üzerinde oturuyoruz. Bu alanı kullanıyoruz, bu alanda tarım yapıyoruz. Ülkemizde tarımla ilgili bir proje, bir çalışma yapılacaksa önce Çukurova’da yapılması, planlanması, deneyimlenmesi gerekiyor. Onun için bu ovada, bu şehirde yapılıp dalga dalga tüm ülkeye yayılacak olan projeleri çok önemsiyoruz.” dedi.
Soyanın çok önemli bir protein kaynağı olduğunu belirten Vali Elban, “Ülkemizde üretilen 155.225 ton soya üretiminin % 64’ü ilimizde üretilmekte, ilimiz Türkiye’de soya üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Bu nedenle toprak sağlığının oluşturulması ve ülke ihtiyacımızın üretimle karşılanması için ilimizde soya alanlarının arttırılması gerekmektedir.  Bu da doğru tohum ve doğru tarım tekniklerinin kullanılmasının önemini ön plana çıkarmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Proje ile soya ekim alanlarının arttırılacağını söyleyen Vali Elban, “İnşallah soyadan başlayıp diğer tarım ürünlerine kadar verimliliği çok yüksel olan tarım ürünlerinin Çukurova’mızda yetiştirilmesi ve bu kıymetli toprakların hak ettiği gibi işlenip hak ettiği gibi kullanılıp ihtiyacımız olan ürünlerin alınmasını temenni ediyorum. Desteklerinden dolayı başta kıymetli Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci ve Bakanlık yetkililerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Soyanın Geliştirilmesi ve Ekim Alanlarının Arttırılması Projesi ile üreticilere %33’lük hibe ile tohum desteği sağlanarak Ceyhan ve Yüreğir ilçelerine yaklaşık 250 üreticiye Ceyhan ilçesine 64.300 kg, Yüreğir ilçesine 65.000 kg toplam 129.300 kg soya tohumu dağıtılacak.