SONER KAN

ADANA – Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ‘devletin malı deniz’ anlayışının egemen olmaması ve bu anlayışı benimseyip uygulamaya çalışanların da meydanı boş bulmaması için gerekli çalışmaları kararlı bir şekilde ortaya koyduklarının söyledi. Coş, devletin imkan ve olanaklarını adeta bir ‘padişah’ gibi kullanmak isteyenlere asla müsaade etmediklerini ve bundan sonra da izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

 

ADANA’YI ÖZLEYECEĞİM

‘Valiler Kararnamesi’ ile Sakarya’ya atanan Vali Coş, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret ederek, gazetecilerle vedalaştı. Coş’u kapıda karşılayan ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, yeni görevinde Hüseyin Avni Coş’a başarı dileğinde bulundu. “Herkes gibi ben de Adana’yı özleyeceğim” diyen Coş, kentte çok sağlam dostluklar kurduğunu ve Adana’nın kendisi için artık ayrı bir önemi ve yeri olduğunu dile getirdi.

 

BAŞIRILI BİR DÖNEM OLDU

Coş, “Vatandaşımız kendisine hizmet edeni biliyor ve onu unutmuyor. Biz, Adana’nın çevre, eğitim, sağlık ve güvenlik sorunlarına kadar bütün temel sorunlarını, elimizdeki mevcut imkanlar ölçüsünde en iyi şekilde çözmek için çaba sarf edip, gece gündüz çalıştık. Bunda da önemli mesafeler aldık. Bundan dolayı da iftihar ediyorum. Başarılı bir çalışma dönemi geçirdik. Bu dönemde insanı öznemiz yaptık ve insana hizmet ettik” dedi.

 

SUİSTİMALE İZİN VERMEDİK

“İyilik yapmak kadar, kötülükleri de engellemek gerekir. Biz bu iki şeyi de en iyi şekilde yerine getirdik” ifadesini kullanan Vali Coş, Adana’da kanun ve nizamın sağlanması, her türlü yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının incelenip araştırılmasında da titiz davrandıklarını dile getirdi. Çoş, başarılı olan kamu personelini ödüllendirirken, işi iyi yapmayan, suiistimal edenler hakkında da yasal çerçevede haklarında soruşturma başlatıldığını vurguladı.

 

ADLİ SORUŞTURMALAR AÇTIK

Coş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gereken yasal prosedürleri başlatırken, meslekten ihraca kadar birçok kamu görevlisi hakkında da disiplin işlemleri yaptık. Adli soruşturmalar başlattık. Bunlar yapmamız gereken işler. Yani testiyi doldurup getiren ile kırıp getirene aynı şekilde davranırsak; hak ve adalet prensiplerine uygun davranmamış oluruz. Bu yüzden hepimizin varlık sebebi burada saltanat sürmek değil. Burada hizmet etmek.”

 

‘DEVLET MALI DENİZ’ ANLAYIŞI

Devletin imkan ve kaynaklarını korurken, bunu en iyi şekilde halkın hizmetine sunma çaba ve gayreti içinde olduklarını anlatan Coş, ‘devlet malı deniz’ anlayışının egemen olmaması ve bu anlayışı benimseyip uygulamaya çalışanların da meydanı boş bulmaması için gerekli çalışmaları kararlı bir şekilde ortaya koyduklarının altını çizdi. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bazı kişilerin kendilerini eleştirdiğine dikkat çeken Coş, şöyle devam etti:

 

ŞİKAYETİ ÖRTBAS MI ETSEYDİK?

“3-5 bin soruşturma açmak ya da kamu görevlileri hakkında çok fazla soruşturma açmakla suçlanıyoruz. Şartların unsurları olmadan soruşturma açılır mı? Şikayet olmadan soruşturma açılır mı? Yapılan şikayetleri sümenaltı edip örtbas mı etseydik? Böyle bir şey olabilir mi? Biz fazla soruşturma açınca sanki bundan pirim mi alıyoruz? Döner sermaye ücreti mi alıyoruz? Her açtığımız soruşturma karşılığında bir şahsi çıkarımız mı var. Elbette ki yok.”

 

BUNLARI GÖZARDI MI EDECEĞİZ?

Açılan her bir soruşturmanın özveri ve fedakarlık olduğunu kaydeden Vali Coş, “Takdir edilmesi gereken bir davranış bu. Emrimde 50 bini aşkın personel var. Şimdi bunlar içinde iyisi de var, kötü de. Zaman zaman görevini kötüye kullanan, hiçbirimizin onaylamayacağı davranışlar içinde olan kamu personellerini hepimiz biliyoruz. Bunları göz ardı mı edeceğiz? İlla bıçak kemiğe dayandığında mı harekete geçeceğiz. Biz görevimizi yapıyoruz” dedi.

 

PADİŞAHLARA İZİN VERMEDİK

“Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil” ifadesini kullanan Coş, tek amaçlarının halka hizmet etmek olduğunu vurguladı. Halka hizmet etme noktasında sunulan imkanları adeta bir ‘padişah’ gibi kullanmak isteyenlere asla müsaade etmediklerini ve etmeyeceklerini kaydeden Coş, bu konuda gerekli hukuki inceleme ve soruşturmaların yapılıp, gerektiğinde adli makamların da devreye konulabileceğini söyledi.

 

GÖREVİNİ YAPMANIN RAHATLIĞINDAYIM

Vali Coş, Adana’dan görevini huzur içerisinde yapmış olmanın rahatlığıyla ayrıldığını da kaydederek, “Gözüm arkada kalmayacak. Çok değerli bir meslektaşımıza bayrağı devrediyoruz. Sayın Mustafa Büyük, bizden devraldığı hizmet bayrağını çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Kendisinin başarılı olacağına inanıyorum. Sayın Büyük’e yeni görevinde şimdiden başarı diliyorum” yorumunu yaptı.

 

ZOR GÜNLERDE GÖREV YAPTINIZ

ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, “Adana’ya zor ve hareketli günlerde gelip görev yaptınız. Bu şartlarda kente en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştınız. Sakarya’da da güzel hizmetler sunacağınıza inanıyor, başarılar diliyorum” diye konuştu. Ziyaretin ardından Vali Hüseyin Avni Coş, ÇGC Hizmet Binası girişinde kentte görev yapan ulusal ve yerel basın çalışanları ile hatıra fotoğrafı çektirdi.