Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nin üçüncü yılı Vali Coş tarafından verilen; 'Valiliğin İşlevi, Dünyadaki ve Türkiye'deki Konumu' konulu konferansla açıldı. Ramazanoğlu Beyliği Saray Selamlığı'nda gerçekleştirilen; '2011-2012 Akademik Yılı' açılış etkinliğine; Hüseyin Avni Coş ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Hüseyin Avni Coş, kendi birikim ve tecrübeleriyle 'valilik' görevini anlattı ve Türkiye'nin yanı sıra dünyadan örnek sundu. 'Bakanlar Kurulu' kararıyla birlikte Aydın'dan Adana Valiliği görevine atanan Coş, böylelikle kentte halka ilk hitabını söz konusu konferansla birlikte yapmış oldu.
“BÜYÜK HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN KÜLTÜR VE SANATA ÖNEM VERİLMELİ”
Kültür ve sanatın oldukça önemli kavramlar olduğuna dikkat çeken Coş, “Bu kavramlarla medeniyet kavramı arasında çok yakın bir ilişki var. Türk milleti olarak hedefimiz; 'çağdaş uygarlık düzeyi'ne ulaşmak. Peki bunun için ne yapmamız gerekiyor? Kültür ve sanat alanında da ileri gitmemiz lazım. Atalarımızdan almış olduğumuz mirası, geliştirip ileriye doğru taşımamız gerekiyor. Bunun için ecdadımızdan bile kalan kültür mirasa sahip çıkmak hepimiz için bir 'milli görev'dir” dedi. Adana'nın, büyük hedeflere ulaşabilmesi için kültür ve sanat konusunda da ileriye gitmesi gerektiğini vurgulayan Vali Coş, “Adana'nın bir 'kültür ve sanat başkenti', bölgesel bir merkez olabilmesi de buna bağlı. Eğer biz bu alanda yapılan çalışmalara destek vermez, itibar etmez, ilgi ve alaka göstermezsek kültürel ve sanatsal anlamda yapılan çalışmalar giderek kaybolur” ifadesini kullandı.
“RAMAZANOĞLU KONAĞI ADANA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ KÜLTÜR MİRASIDIR”
'Valilik' kavramının dindeki karşılığının yanı sıra terimsel anlamını da açıklayan Çoş, Türkiye'de de 1839 yılına kadar farklı isimler altında işlerlik kazanan 'valilik müessesesi'nin tarihsel gelişimi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Coş, valilerin görev ve sorumluluklarının yanı sıra kentin yönetiminde üstlenmiş olduğu misyonu da ortaya koyarken, Türkiye'den ve dünyadan da örnekler verdi. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise, 'Ramazanoğlu Konağı'nın kent açısında çok önemli bir kültür mirası olduğunu vurgulayarak, konaktaki çalışmaların da büyük bir özveriyle yürütüldüğünü anlattı. Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoglu da, merkezin 3. yılına girdiğini ve yeni dönemin ilk etkinliğinin de Vali Hüseyin Avni Coş tarafından verilmesinin de oldukça önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.