Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, İçişleri Bakanlığı tarafından, ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla 2019 yılının ‘Yaya Öncelikli Trafik’ yılı ilan edildiğini hatırlatarak, 2018 yılında Trafik Kanununun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle; "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar" hükmü getirildiğinin altını çizdi.

Toplu taşıma esnafı ve özel araç sürücülerinden kavşak, yaya ve özellikle okul geçitlerinde yayalara öncelik tanımalarını isteyen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, kurallara uymayan sürücüler yüzünden her yıl binlerce yayanın trafik kazalarında yaşamını kaybettiğini belirtti.

Yaya öncelikli trafik anlayışı bilincinin yerleşmesiyle kaza oranlarının büyük oranda azalacağını ve can kayıplarının yaşanmayacağını vurgulayan Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, "Toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Yaya öncelikli trafik uygulamasında temel amaç insan hayatını kolaylaştırmak ve yayaların güvenliğini sağlamaktır. Gelişmiş ülkelerde uygulanan ve yerleşmiş olan bu konuyla alakalı maalesef ülkemizde ve kentimizde sıkıntılar yaşanmaya devam etmektedir" dedi.

Sürücülerden kavşaklarda, yaya ve özellikle okul geçitlerinde daha dikkatli davranmalarını isteyen Başkan Sözütek, "Kavşaklarda, okul önlerinde ve normal yaya geçitlerinin olduğu yerlerde trafik ışıkları varsa öncelik ışıklara uymaktır, polisin olduğu yerlerde ise polise uyulmalıdır. Ancak ışık yoksa ve orada yaya ya da okul geçidi varsa burada öncelik yayanındır. Sürücülerimiz, önceliğin yayalara ati olduğu yerlerde yaya güvenliği konusunda dikkat  etmeli, hızını azaltmalı, durma anında dörtlü ikaz ışıklarını yakarak arkadan gelen sürücüleri uyarmalıdır. Ben inanıyorum ki yaya öncelikli trafik bilincinin yerleşmesiyle kentimizde trafik sorunsuz bir hale gelecektir" diye konuştu.

Başkan Sözütek ayrıca toplu taşıma esnafı ve özel araç sürücülerini , direksiyon başındayken kurallara azami ölçüde riayet etmelerini ve dikkat dağıtacak davranışlardan kaçınmalarını istedi. Trafik kazalarının büyük oranda dikkatsizlikten kaynaklandığına işaret eden Başkan Sözütek, "Sürücülerimiz araç kullanırken kulaklıkla dahi olsa telefonla konuşmamalı, sigara içmemeli, yiyecek ve içecek tüketmemeli, başka işlerle uğraşmamalıdır. Sürücülerimiz, alkollü, uyuşturucu etkisi yapan ya da uyku getirecek ilaç kullandıktan sonra direksiyon başına geçmemeli ve trafikte tüm dikkatlerini yola vermelidir. Unutulmamalıdır ki bir anlık dalgınlık, felaketle sonuçlanacak kazalara neden olabilir" ifadelerini kullandı.