Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, yaz saati oyunlarında yeni bir perdenin sahneye konmak istendiğini vurguladı.

Yargı kararıyla hukuksuz olduğu ortaya çıkan yaz saatinin kalıcılaştırılmasından vazgeçmeyeceğini açıklayan hükümetin, Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ekim 2018 tarihine kadar yaz saatini uygulayacağını, bu tarihten sonra ise bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınacağını bildirdiğini, aynı hükümetin, bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda Bakanlar Kurulu‘na yaz saati uygulaması konusunda verilen sınırlı yetkiyi genişletmeye yönelik bir yasa değişikliğini Torba Yasa‘ya eklettiğini kaydetti. Mak, “Ya hükümet ne yaptığını bilmemekte ya da halkı ve yargıyı kandırmaya dönük bir oyun oynamaktadır” dedi.
 

ÇELİŞKİLER YUMAĞI
Hükümetin geçen yıl kalıcı hale getirdiği yaz saati uygulamasının hukuksuz olduğunun Danıştay kararıyla saptanmasının ardından yargı kararını aşmak üzere yeni oyun arayışına girdiğini ifade eden Mak, şunları söyledi:

“Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu‘nun 23 Ekim 2017 tarihli kararıyla, hukuksuz olduğu tespit edilen 7 Eylül 2016 tarihli kararla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirileceği açıklanmıştır. Bu kararda 28 Ekim 2018 tarihinde saatlerin bir saat geri alınacağı belirtilerek, yasadaki süre sınırına uyulduğu gibi bir görüntü yaratılmak istenmiştir. Kamuoyunda tepki çeken yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından sanki 2018 yılında vazgeçilecekmiş gibi algılama yaratmak üzere, yani hem yargıyı hem de insanları kandırmak amacıyla yapılmış bir düzenleme ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu bir niyet okuma değil, açıklanan bu karar ile Torba Yasa‘ya aynı gün ekledikleri yasa düzenlemesi arasındaki çelişkinin açık sonucudur.

DANIŞTAY KARARI YOK SAYILDI!
Bakanlar Kurulu‘nun 28 Ekim 2018‘e kadar devam ettirip, bu tarihten sonra yaz saatini kaldıracağına ilişkin kararının tarihi 23 Ekim 2017‘dir. Aynı gün TBMM‘de Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülen Torba Yasa‘ya 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun‘da değişiklik yapan bir düzenleme önergeyle eklenmiştir. Komisyonda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılması savunularak yasada değişiklik yapılmak istendiği, Danıştay‘ın farklı algılamasının önüne geçilmek istendiği söylenmiştir. Ama aynı gün Bakanlar Kurulu‘nda Danıştay kararını yok sayan ve mevcut yasal düzenlemeyi aşmaya çalışan bir kararın imzalandığı anlaşılmaktadır.

“OYUNLARI KINIYORUZ”
Yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığı tam tersine tüketim artışına yol açtığını resmi elektrik tüketim verileri açıkça gösterirken; ne olduğu, neye dayandığı ve veri setleri kamuoyuna açıklanmayan bir rapora dayanılarak tasarruf iddiasıyla yaz saatinin sürdürülmesinde ısrar edilmektedir. Bu inatlaşmanın vardığı nokta kamuoyunu ve yargıyı yanıltacak kararlar almaya kadar varmıştır. Saat ayarlarıyla ilgili yapılan tüm bu oyunları kınıyoruz. Bir an önce bu oynamalara son verilerek, Türkiye‘nin enerji tüketimi açısından kamu yararını dikkate alacak şekilde ve tüm dünya ile saat uyumunu gözeten normal saat uygulamasına geçilmesini, tasarruf amacıyla yalnızca yaz aylarında yaz saati uygulanmasını istiyoruz.”