Çukurova Üniversitesi Maden Bölüm Başkanlığı ve Teknik Bilimler MYO Müdürü görevini yürütürken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurucu rektörü olarak atanan Ersoy, Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanlık binasının "geçici rektörlük" yeri olarak kullanılacağını açıkladı. Üniversitenin kurulma süreci hakkında bilgi veren Ersoy, karargâh olarak değerlendirecekleri Büyükşehir Belediyesi binasında bir buçuk yıl kadar bir süre kalacaklarını anlatan Ersoy, "Üniversitemizin yerleşkesi olan kampus çalışmamız var. Bu konuda sayın valimizle çalışıyoruz. Kampusla ilgili büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ile STK'ların ortak görüşü doğrultusunda kampus alanını belirlemek istiyoruz. Atalarımız her şeyi 'istişare' haletmiş. Bizde aynısı yapacağız. Ama bunlar uzun sürmeyecek. Hemen düşünerek, doğru zaman ve yerde kampus alanını belirleyip, mastır planını hazırlayıp, temelini atacağız."dedi. 24 saatin önemli bir kısmını bu işe ayırarak hızlı bir şekilde üniversitenin eğitime başlamasını sağlayacağını dile getiren Ersoy," Tabi bir çok bürokratik işlemler var. Bunlar zaman alıyor. Kampus yerini belirledikten sonra bunun farklı komisyonlardan ve Maliye Bakanlığı'ndan geçmesi gerekiyor. 2013'ün ikinci yarısında veya 2014'ün başında öğrenci alımına başlayacağız." Üniversite bünyesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Denizcilik, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, İnsan ve Toplum Bilimleri, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İşletme, Turizm Fakülteleri ile Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler Enstitüleri'nin açılacağını bildiren Ersoy, şunları söyledi: "Biz Türkiye'de –mevcut üniversiteler hariç– biraz farkımız olacak. Az öğrenci alacağız. Ancak kaliteli, donanımlı yetiştireceğiz. Yani ülkede rekabet edebilecek, hemen işe hazır olabilecek bireyler yetiştireceğiz. Ayrıca burada bir ürün üretmek istiyoruz. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bir marka ürünle bilinecek."

Türkiye'de bir türlü başarılamayan veya eksik yapılan bir konunun bulunduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ersoy, 'üniversite–sanayi işbirliği' beklentilerinin içini dolduracaklarını aktardı.

ÖĞRETİM ÜYESİ DEĞİL ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM FELSEFESİ OLACAK

Ortaya koyacakları projelerle kendi kaynaklarını oluşturacaklarını ve bunu daha önce ÇÜ Maden Mühendisliği Bölümü'nde küçük ölçekli gerçekleştirdiğine işaret eden Ersoy, "Üniversite eğitimini sanayi ile birlikte yapacağız. Biz çalıp biz oynamayacağız. Sanayideki deneyimli mühendislerden yararlanacağız. Öğrencilerimizin stajlarını takip edeceğiz. Biz başında bekleyeceğiz, devamlı işadamlarımızla iç içe olacağız. Teorik eğitimi uygulamalı hale getireceğiz. Öğretim üyesi değil, öğrenci ve sanayi merkezli bir eğitim felsefesi olacak. Normal üniversitelerde her şey teoride kalıyor. Her şeyi öğretim üyesi bilir, o karar verir. Hayır efendim, böyle olamayacak. Avrupa'daki gibi öğrenci bilgiye nasıl ulaşacağını bilecek. Bu nedenle çok öğrenci yerine az; fakat onları daha nitelikli yetiştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu. Ülkede Yaygın olan bölümler yerine 'ihtiyacı' hissedilen alanlarda fakülteler açacaklarını vurgulayan Ersoy, öncelikle Adana'nın sonra Türkiye'de eksikliği hissedilen konularda adımlar atacaklarını hatırlattı. Kendisini bu göreve layık gören Cumhurbaşkanı Gül, YÖK üyeleri ile Adana milletvekillerine teşekkür eden Ersoy, verilen bu güvene layık olmak için çalışacağını sözlerine ekledi.