İŞTE ASBETLİ BORULARIN GÜNDEME GELMESİ VE HİKAYESİ!

Adana'da 321 KM sağlığa zararlı asbet boru ile içme suyu taşındığını aktaran Çelik, bunların ivedilikle değiştirilmesi çağrıreında bulunmuştu:

Programın ardından Adana gündemine bomba gibi düşen haberin ardından dönemin ASKİ Genel Müdürü bir açıklama yapmıştı;

AÇIKLAMA ŞÖYLEYDİ;

ASKİ, “İÇME SUYUMUZDA ASBESTLİ BORU YOKTUR”
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin yaptığı yazılı açıklamada "mevcut içme suyu şebekelerinde hiçbir şekilde asbestli boru bulunmamaktadır" denildi.
GÜNDEM Haberi
ASKİ, “İÇME SUYUMUZDA ASBESTLİ BORU YOKTUR”

Basında yer alan haberlerde, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölgesi Şube Başkanı Sayın Ali Çelik, Adana’da aktif olarak kullanılan içme suyu şebekesinde asbestli boruların varlığından söz etmiştir.

Bu bilginin kamuoyuyla paylaşılmasının akabinde Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak açıklama yaparak vatandaşlarımızı bilgilendirme gereği duymaktayız.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, temel hedefi, içme suyu hizmetlerini çevre ve insan sağlığını ön planda tutan bir yaklaşımla vatandaşlara kesintisiz ve kaliteli hizmetlerin yürütülmesini sağlamak olan bir kurumdur.

6360 Sayılı Kanun ile birlikte 10 ilçe merkezi ve bunlara bağlı mahalleler hizmet alanımız içerisine dahil olmuştur. Sonradan merkeze katılan bu yerleşim birimlerinde daha önceden bağlı bulundukları yönetimler tarafından asbestli boru döşemesi yapılmış olup söz konusu boruların döşenmesi ASKİ tarafından gerçekleştirilmemiştir.

Hizmet alanımıza sonradan dahil olan yerleşim yerlerindeki asbestli içme suyu şebekelerinin değiştirilmesi için proje çalışmalarına başlanmış olup yakın zamanda birçoğu yatırıma dönüşecek hale gelmiştir.

Vatandaşlarımızın bilmesini isteriz ki, yasadan önceki hizmet alanımız içerisindeki mevcut içme suyu şebekelerinde hiçbir şekilde asbestli boru bulunmamaktadır.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, vatandaşların hayatını zora sokmak için değil, yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ

Bu açıklamanın ardından 6 Mart 2015'te yeni bir açıklama yapan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, asbestli boruların tamamının aynı yıl içinde değişeceğini söylemiş ama yapılmamıştı. 

PEKAR: "ADANA’DA 1 METRE BİLE ASBEST BORU KALMAYACAK"

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Genel Müdürü Rahmi Pekar, kırsaldaki 250 kilometrelik asbest boru şebekesinin tamamını bu yıl içerisinde değiştireceklerini bildirdi.
Pekar, yaptığı açıklamada, merkez ilçelerde bir metre bile asbest borunun olmadığını açıkladı. Bazı kırsal ilçelerde hala asbest boru kullanıldığını belirten Pekar, bu şebekelerin toplam uzunluğunun 250 kilometre olduğunu kaydetti.
1960’lı dönemlerde İl Özel İdareleri ve Köy Hizmetleri’nin mevcut belediyelere ucuz olduğu için asbestli borular verdiğini belirten Pekar, 2010 yılından bu yana bu borularla yatırım yapılmadığını kaydetti. Büyükşehir Yasası’nın değişmesinin ardından görev sahalarının oldukça genişlediğini ve 15 ilçe, bin civarında köye hizmet verdiklerini vurgulayan Pekar, göreve geldiklerinden bu yana öncelikli olarak suyu olmayan veya suyu kirli yerlerle ilgili çalıştıklarını, şimdi de asbest boruların hızlıca değişimi için düğmeye bastıklarını ifade etti.
Pekar, bu yıl sonuna kadar Adana bölgesi genelinde 1 metre bile asbest boru kalmayacağını açıkladı.yu projesi ile insan sağlığını tehdit eden asbest borular değiştiriliyor.  Ceyhan’ın ana arterlerinden biri olan İnönü Bulvarı üzerindeki Şahin Özbilen, Fatih Sultan Mehmet, Aydemiroğlu mahallelerine giden dört kavşağa yapılan vana odaları ile Ceyhan’a tazyikli ve sağlıklı içme suyu verilecek.

Haber linki : http://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/adana/pekar-adana-da-1-metre-bile-asbest-boru-kalmayacak-10656773

Bu açıklamalara rağmen Asbestli borularla ilgili net bir adım atılmadı. 2018 yılında Hüseyin Oprukçu döneminde ASKİ Saimbeyli bölgesinde kısa mesafe asbestli boru değişşimi yaptı. Ancak sonra yeniden bu durum unutuldu.

Hüseyin Sözlü'nün yerine seçilen Adana Büyükjşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar asbestli boru değişimine hız verdi. ASKİ Ceyhan'da boru değişimine sürdürüyor.

İşte haber bülteni

Ceyhan Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi ekiplerin işbirliği ile yapılan ASKİ içme suyu alt yapı çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı. İnönü Bulvarı üzerindeki Hal Kavşağı, DSİ Kavşağı,  Sanayi Kavşağı ve Jandarma Kavşağı’nda çalışmaların tamamlanmasının ardından 19 Aralık Perşembe günü asfalt çalışmasına başlanacak.

 Ceyhan’da 68 km’lik ve 195 km’lik iki proje halinde yürütülen içme suyu projesi ile insan sağlığını tehdit eden asbest borular değiştiriliyor.  Ceyhan’ın ana arterlerinden biri olan İnönü Bulvarı üzerindeki Şahin Özbilen, Fatih Sultan Mehmet, Aydemiroğlu mahallelerine giden dört kavşağa yapılan vana odaları ile Ceyhan’a tazyikli ve sağlıklı içme suyu verilecek.

Ceyhan Temiz İçme Suyuna ve Asfalt Yollara Aynı Anda Kavuşuyor

İnönü Bulvarı üzerinde yapılan kapsamlı çalışma hakkında bilgi veren Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar; “ Ceyhan,  Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar’ın başlattığı bir çalışma ile yıllardır özlemini çektiği temiz içme suyuna kavuşmuş olacak. Bu proje kapsamında ekiplerimiz ASKİ ekipleri ile birlikte yıllardır kanser üreten asbest boruları değiştirerek yerine çeşitli çaplarda dukti ve polietilen borular döşemektedir.  68 ve 195 km’lik iki bölümden oluşan temiz içme suyu projesinin 85 km’sini tamamladık.  Asfalt çalışmalarına elektrik, Mobese, doğalgaz ve telefon hatlarının döşenmesini beklediğimiz için başlayamamıştık.  Yaptığımız yol çalışmaları her çalışmada yeniden delik deşik olmasın diye bütün hatların tamamlanması bekledik.  Asfalt döküp geçmek çok kolaydır.   Biz yollarımızın alt yapısının sağlam olması için çalışıyoruz. Perşembe günü asfalt çalışmasını başlatıyoruz. Yirmi yıldır Çamlıyol’un parke taşı çilesini çeken ve sağlıksız borulardan su içen Ceyhan halkı bu çalışma ile her iki sorunundan da kurtulmuş olacak. İçme suyu projesinin kalan bölümleri bir yıl içinde tamamlanacak.  ” ifadelerini kullandı.