Yüksekte çalışma konularının farklı açılardan ele alındığı programda konuşma yapan Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emin Öcal  “İş ortamının güvenli olmadığı sürece işçiye sağlanan her türlü donanım faydasızdır. İşverenler tarafından konunun bu bütünlük içerisinde ele alınması gerekmektedir. Son zamanlarda iş güvenliği konusu yasal bakımdan oldukça güçlendi. Eğitimlerle bu konuda bilinç arttırılmalıdır. Bu vesile ile bu seminerin yararlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Suphi Civelek her yıl yüzbine yakın iş kazası ve binden fazla ölüm olduğunu vurguladı. Civelek, “Yüksekten düşme, ölümlü kaza sebeplerinin başında yer almaktadır. Hergün evinden çıkan üç işçiden biri evine  dönemiyor. Araştırıldığında bu kazaların %98’inin önlenebilir olduğu görülüyor. Yüksekte çalışan personellerin gerekli bilimsel ve teknik eğitime tabi tutulması gerekmektedir. İş kazalarının önlenmesi adına önce insan sağlığı ve güvenliği diyoruz” ifadelerini kullandı.
 
İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül, seminerde yaptığı konuşmada güçlü ve dinamik bir yapı ile teftiş faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Gül, “Teftiş sisteminde yeni bir yaklaşım izliyoruz. Bu da önlemenin ödemekten daha insani ve ekenomik olduğu gerçeğidir. Amacımız insan odaklı koruyucu ve önleyici model ile çalışma ortamlarının iyileştirilmesidir.” ifadelerini kullandı.
 
Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy iş kazalarının sonucunda savaşlarda olmadığı kadar can kaybının yaşandığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Ersoy, “İnşaat sektöründe,  her yıl yüzlerce insan yaşamını yitirmektedir. İşin acı kısmı basit önlemlerle bu kazaların önlenebilir oluşudur. İlgili kurumların işbirliği içerisinde çalışmasıyla ortak bir  algının, kültürün oluşturulması ve sistematik çalışmayla bu kazalar büyük ölçüde önlenebilir. Biz üniversite olarak İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yüksek lisans program açtık ve bu kazaların önlenmesine katkı sağlayamayı amaçladık. Bu konuda Adana’da ve bölgemizde her türlü işbirliğine hazırız. Ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuz bu seminerin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından konuyla ilgili sumunlar gerçekleştirildi. Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Murtaza Kılçık “İşveren Gözüyle İş Sağlığı ve Güvenliği” , İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkan Yardımcısı Semiha Dostlar “Yapı İşkolu Programlı Teftiş Faaliyetleri ve Yüksekte Güvenli Çalışma”, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İş Sağlığı Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İ. Halil Gerek “İnşaat İş Koluna Özel İş Güvenliği Sorunları” ve İnşaat Yüksek Mühendisi Alptekin Hergüner “İnşaat Sektöründe Yüksekten Düşmeden Kaynaklanan İş Kazalarının Azaltılmasına Yönelik Öneriler” konulu sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdiler.
 
  Programın öğleden sonraki oturumunda ÇET-KA İş Sağlığı Güvenliği danışmanlık firmasının yüksekte çalışma uzmanları Korhan Kayakökü ve Resul Alim tarafından uygulamalı olarak ipte ve iskele üzerinde güvenli çalışma eğitimi verildi.
 
Etkinlik katılımcılara katılım belgesinin verilmesiyle son buldu.