Siyaset

Gürkan yaşlılara hizmeti anlattı

Abone Ol

 Adana Milletvekili ve Ak Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanı Av. Fatoş Gürkan, Avrupa Birliği ülkelerin de yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2012 yılının ‘Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma Yılı’ olarak İlan edildiğini söyledi. Yaşlılığın tüm Dünya’da her geçen gün, üzerinde daha önemle durulan bir konu olduğunu dikkat çeken Gürkan, “ Yaşlılarımıza sunulan hizmetlerde Hükümet olarak çağ atladık” dedi. TBMM’ in de 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 26. Maddesi üzerine söz alan Ak Parti Milletvekili Fatoş Gürkan, konuşmasında Sosyal Devlet kavramına değindi.

Gürkan Hükümetin, “Yaradan’dan ötürü yaratılanı sevmek yolunda, küçük bir adımda atsan karşılığını görürsün” Felsefeyle hareket ettiğini ifade etti. Gürkan, “Partimiz, Kimsesizlerin kimsesi, özenle korunması gerekenlerin hamisi, unutulmuşların umudu olmuştur. Devletimiz, engelliler, yaşlılar, kadınlar, gençler, çocuklar, yetimler, yardıma muhtaç kimselere  şefkatli kollarını açmıştır. Yaşlılarımızı toplumumuzun kıdemlileri olarak görerek, onları korunacak kişiler olmaktan çıkarıp, tecrübelerinden yararlanılacak kişiler olarak değerlendirilmekte ve buna yönelik projeler yürütülmektedir ” diye konuştu.  

YAŞLILIK ÖNEMLİ BİR KONU

2002 yılında 63 huzurevinde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verilirken, Ekim 2011 itibariyle 99 Huzurevi ile Huzurevi Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde 8 bin 511 yaşlıya yatılı bakım hizmeti verildiğini hatırlatan Fatoş Gürkan, “187 Özel Huzurevi ile diğer bakanlıklar ve belediyeler tarafından işletilen Huzurevlerinde, 10 bin 330 yaşlımıza yatılı bakım hizmeti verilmektedir. 2002 Yılında 22 TL olan Yaşlılık maaşı 2011 yılı itibariyle 109 liraya yükseltilmiş, 2011 Eylül ayı verilerine göre 810.168 yaşlımız, yaşlılık maaşı almaktadır. 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Ülkemiz de 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın, toplam nüfusa oranı %7,2 olarak tespit edilmiştir. 2025 yılında bu oranının %10, 2050 yılında ise oranın %17 gibi çok yüksek bir düzeye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yaşlılık Tüm Dünya’da her geçen gün, üzerinde daha önemle durulan bir konu olmaktadır. Öyle ki; Avrupa Birliği tarafından, ülkelerin de yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2012 yılı, “Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma Yılı” olarak İlan edilmiştir. Yaşlılarımıza sunulan hizmetlerde de hükümet olarak çağ atladık” dedi.

ÇOCUK VE HUZUREVİ SAYISINI ARTIRDIK

Adana’da vatandaşlara sunulan Sosyal Hizmetlerin geldiği noktayı da değerlendiren Ak Parti Milletvekili Fatoş Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında 150 kapasiteli 1 adet huzurevi varken, şu an 2 huzurevi 332 yaşlımıza hizmet vermekteyiz. Huzurevimize eklenecek, 150 kişilik yeni hizmet birimi ihale aşamasındadır. 60 kapasiteli Karaisalı Engelsiz Yaşam Merkezi hizmete girmiştir. 2002 yılında Kadın Konukevi yok iken, şu an 3 tane Kadın Konuk Evine sahibiz. Çocuklarımıza yönelik uygulamalarda koğuş sisteminden, villa tipi, oldukça konforlu Sevgi Evlerine geçilmiştir. Bunun da bir üst hizmet modeli olan ve her geçen gün sayıları arttırılan Çocuk Evleri uygulamasında, 07-18 arasında ki çocuklarımıza, bakıcı anne gözetiminde ev yaşantısının sorumluluğu verilerek, sosyal hayata adaptasyonu sağlanmaktadır. Özel Rehabilitasyon uygulanması gereken çocuklarımız içinde Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon ve Koruma ve Bakım Rehabilitasyon Merkezleri hizmete girmiştir. 2002 yılında Adana İlimiz de 150 kapasiteli 1 adet Çocuk Sitesi,  120 kapasiteli 1 adet Yetiştirme Yurdu bulunmakta iken, günümüzde bunlara ilaveten, 21 adet villa tipi eve 248 çocuğumuz yerleştirilmiştir. Ayrıca100 kapasiteli Yetiştirme Yurdu, 30 kapasiteli Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, 40 kapasiteli Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi  İnşaatı % 90 tamamlanmış olan, ikinci Koruma Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi,Yedi Pınar Engelliler Parkı,Çocuk ve Gençlik Merkezi ve Aile Danışma Merkezi, 2 adet Toplum Merkezi açılmıştır. İlimizde 6 tane çocuk evi bulunmakta olup çocuk evi sayısını arttırmak için çalışmalar devam etmektedir. Yine ilk defa Ak Parti İktidarında hizmete giren, “Engelli Evde Bakım Hizmet Modelinden” faydalanan aile sayımız, Adana’da 11.963 olup, yapılan yardım, kişi başı aylık 600 TL dir. Gelinen noktada, beş yıldızlı otel konforunda hizmet veren, sosyal ve kültürel programların uygulandığı Huzurevlerimizde ki yaşlılarımız, mutlu bir yaşam sürmektedir. Devletimiz her türlü maddi ihtiyacını karşılamaktadır. Onları mutlu etmek istiyorsak, bulduğumuz her fırsatta ziyaret edelim, ellerini öpelim, yalnız olmadıklarını hatırlatalım. Tabi ki; standartlar ne kadar iyi olursa olsun yaşlılarımızın ev ortamında çocukları ve torunları ile beraber yaşıyor olmasından daha güzel bir yaşam sunulamaz. Unutmayalım ki; hepimiz bir gün yaşlanacağız, Allah hepimize güzel bir ömür nasip eylesin. Daha güzel, daha müreffeh, daha mutlu bir Türkiye için çalışıyor, halkımızın desteğiyle bu hizmetlere devam ediyoruz.”