Sağlık

Hangi Balık, Ne Fayda Sağlar?

Abone Ol
Hangi Balık, Ne Fayda Sağlar?
Tüm balık çeşitlerinden sağlık açısından maksimum derecede fayda sağlamak için mevsiminde ve taze olarak balıkların tüketilmesine önem vermek gerekir. Her balık için balık mevsimi farklı. Mevsiminde ve ayında tüketilen balıklar çok daha lezzetli oluyor. Her balık faydalıdır bu nedenle haftada en az iki gün balık çeşitlerini sofradan eksik etmemekte fayda var. Balıklar ile yapılabilecek pratik yemek tarifleri bolca bulunuyor. Damak tadına bağlı olarak, bu tarifler arasından seçilebilecek tariflerle lezzetli balık yemekleri hazırlanabilir.
Özellikle çocuklu aileler, çocuklarının gelişiminde önemli bir yere sahip olan balık yeme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren çocuklarına da aşılamalı. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklar. Omega-3 açısından zengin balıklar ise; uskumru, tuna, sardalya, somon, hamsi ve lüfer.
Peki hangi balık, nasıl bir fayda sağlıyor?
Bol miktarda D vitamini içeren palamut,  protein açısından da zengin sayılır. Düzenli tüketildiğinde özellikle diş ve kemik sağlığının korumasında yardımcı olan bu balık türü, saç sağlığını koruyan vitamin ve mineraller içeriyor. Palamut’un göz sağlığı için de faydalı olması diğer bir faydası.
Eylül ortasından Aralık ayı başına kadar olan zaman lüferin en yağlı ve lezzetli olduğu dönemdir. Bu dönemlerde lüferi sofralara bolca getirmeli. Kalp sağlığını koruması,  özellikle kalp ritminin sağlıklı seviyede seyretmesine yardımcı olan maddeler içermesi,  yorgunluk ve halsizlik sorununu ortadan kaldırması nedeniyle özellikle çocukların lüfer yemesinde fayda var. Bol miktarda A vitamini içermesi nedeniyle hem göz hem de diş ve kemik sağlığı için oldukça önemli bir balık türü.
Bir diğer muhteşem balık da levrek. Özellikle kaslardaki yağ oranını dengelemede rolü olan levrek vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bu sebeple bolca tüketilmesi sağlık açısından  önemlidir. Levreğin faydalarından maksimum derecede faydalanmak isteniliyorsa, özelliğini yitirmemesi açısından hazırlanmasına dikkat edilmeli.
Hamsi ise en sevilen ve en çok tüketilenlerden balıklardan biridir. İçeriğindeki zengin omega-3 yağı nedeniyle bolca tüketilmesi gereken hamsi kalp-damar sağlığını koruması açısından oldukça faydalı.  İyot bakımından zengin olması nedeniyle hamsi tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan tuzu doğal yoldan sağlamanız da mümkün. Gelişme çağındaki çocuklara zeka gelişimi açısından hamsi yeme alışkanlığı aşılanmasında fayda var.
Mezgitin ise yeri ayrı. Mezgit bol miktarda B vitamini ve çinko içerir. İçerdiği bol miktardaki B vitamini beyin sağlığını korur.
Özellikle çocukların yemesi gereken balıklardan bir tanesi de kefal. Bunun sebebi sağlam bir kemik ve iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olması. Beyin sağlığını korumak için gerekli olan vitaminleri ve mineralleri bol miktarda içeren bir balık olması nedeniyle mevsiminde bolca tüketilmeli.
Kişinin hem kendisinin hem de varsa çocuklarının sağlığı açısından balık tüketimine önem vermesi önemli. Balığın sofraya gelinceye kadar ki tüm aşamalarında titiz olmak gerek. Bunun için taze balık nasıl anlaşılır, balık nasıl temizlenir, en doğru pişirme yöntemi hangisidir bilmekte fayda var.