Açılış töreni, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Sanatçı Rutkay Aziz’in yanı sıra on binlerce izleyicinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Adana, kültürlerin buluştuğu bir sahneye dönüştü
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, her yıl Adana’yı “bir oyun sahnesi”ne dönüştürmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek “Bundan tam 15 yıl önce, rahmetli Sakıp Sabancı’nın Adana’yı bir kültür sanat merkezi yapma hayali ile yerel bir şenlikle yola çıkmıştık. Bugün dünyaca ünlü tiyatroların Adana’ya gelmek için yarışması bize gurur veriyor. Festivalimiz her anlamda ülkemizdeki pek çok festivale model oluyor.” dedi.

Son 5 yıldır daha çok kişiye ulaşabilmek için açılış ve kapanış performanslarının açık havada yapıldığını ifade eden Güler Sabancı, “Bugüne kadar festivalimizle dünyanın dört bir yanında kültür köprüleri kurduk. Yerli ve yabancı 5 bin sanatçıyı misafir ettik. Her yıl 60 binden fazla seyirci, tiyatro coşkumuza ortak oldu. 15’inci yılımızda da çok özel bir festival hazırladık. Ülkemize ilk kez gelen dünyaca ünlü iki yabancı tiyatro topluluğunu ağırlayacağız. Bu topluluklar Adana’nın yanı sıra İstanbullu sanatseverlerle de buluşacak.” dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin şunları söyledi: “Çukurova’nın verimli topraklarına verim katan Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni 15. Yılına ulaştırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Çok kısa bir sürede dünyanın sayılı festivalleri arasına girme başarısını gösteren Festivalimizin bu başarısında, Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları’nın uyumlu ve kaliteye odaklı birlikteliğinin çok önemli bir payı var. Ardında bıraktığımız yılların tecrübesi ile Festivalimize her geçen yıl yeni başarılar eklemeye devam edeceğiz.”

Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü Rutkay Aziz’e
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi, Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Rutkay Aziz oldu. Festivalin açılışında Rutkay Aziz’in sanat yaşamına dair kısa film gösteriminin ardından ödülü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından takdim edildi.

Seyhan Nehri’nde “Su ve Ateş Anıları” Canlandı
Son üç yılda festival açılışına damgasını vuran Studio Festi, festivalin 15’inci yılına özel olarak İtalya, Türkiye, Almanya ve Fransa’nın ortak imzasını taşıyan masal gibi bir gösteriye imza attı. Gösterinin ilk bölümünde Çukurova’nın bereketli topraklarını, pamuk tarlalarını, ayçiçeklerini ve portakal bahçelerini betimleyen dev platformlar Seyhan Nehri üzerinde ahenkle dans etti.

İkinci bölümde ise tarihi Taşköprü, ünlü müzisyen Can Atilla’nın Anadolu ezgileriyle harmanladığı müzikler eşliğinde sergilenen göz kamaştırıcı su ve ışık oyunlarına sahne oldu. Ejderhalar, melekler, kelebek kanatlı fantastik yaratıkların su ve ateş performansları izleyenleri adeta büyüledi.

Shakespeare’in “Globe Tiyatrosu” ilk kez Türkiye’de
Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan festival, Türkiye’den 16, yurt dışından 7 olmak üzere toplam 23 oyuna ev sahipliği yapacak. Festivale bu yıl yurt dışından İtalya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Gürcistan, Hollanda ve İngiltere’nin en prestijli toplulukları katılıyor.

400 yıl önce kurulan İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez Türkiye’ye geliyor. Kurucuları arasında ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in de yer aldığı Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali’nin 15’inci yılı dolayısıyla yazarın en önemli trajedilerinden biri olan Kral Lear’ı İstanbul’da Aya İrini’de ve Adana’da sanatseverlerle buluşturacak.

Festivalde Shakespeare’in 2 oyunu daha sergilenecek. “Beğendiğiniz Gibi”, Gürcistan Tiyatrosu’nun yorumuyla Adanalılar’la buluşurken, “Othello” Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek.

İstanbul ve Adana’da Bollywood Rüzgarı
Festivalin en renkli konuklarından biri, Türkiye’ye ilk kez gelen Hindistan’dan Taj Ekspress olacak. Hindistan’ın popüler Bollywood kültürüyle köklü geleneklerini bir araya getiren Taj Ekspres, “Aşkın Yeni Adresi” oyunuyla seyircileri Hindistan’a doğru bir yolculuğa çıkaracak. Oyun, Adana’nın yanı sıra 1 Nisan akşamı Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde İstanbullu seyircilerle de buluşacak.

Adana Bir Oyun Sahnesi…
Dünyada “Kara Tiyatroyu” ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti’nden Srnec Black Tiyatrosu ise “Seçkiler” adlı oyunuyla izleyicilere farklı bir deneyim yaşatacak. Makedonya’dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu da “Bütün Oğullarım” ile çağdaş bir aile dramını sahneye taşıyacak.

Festival kapsamında Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Talimhane Tiyatrosu’nun “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi”, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın “Türkiye Kayası”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Cesaret Ana ve Çocukları”, “Ben Ödüyorum” ve “Hürrem Sultan”, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “Ben Feuerbach”, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Çirkin” ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nun “Giderayak” oyunları sergilenecek. Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca “Pal Sokağı Çocukları” oyununu çocuklarla buluşturacak.

Festival kapsamında, geçtiğimiz yıl ilk kez seyirci ile buluşan “Fuaye Genç Sahne Etkinlikleri” bu yıl da Türkiye’deki genç tiyatro topluluklarını ağırlamaya, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatroseverlerle buluşturmaya devam edecek.

Festivalde ayrıca danstan, tiyatro yazarlığına, güzel ve etkili konuşmadan, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşı ortaoyunu ve gölge oyununa kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları düzenlenecek.

Festival, geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicileri kendisine hayran bırakan Hollandalı Close Act grubunun, 30 Nisan 2013 tarihindeki “İstila” adlı sokak gösterisi ile sona erecek.

Her Yıl 60 Binden Fazla Seyirci
Adana Tiyatro Festivali, 14 yılda, 35 ülkeden 67 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 5.000 sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 248 oyun ve 525 temsil düzenlendi. Sadece Adanalı sanatseverlerin değil Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, her yıl 60 binden fazla seyirci tarafından izleniyor.