Onlar Adana’nın “Atom” karıncaları. Karınca misali gece gündüz demeden aşığı oldukları sinema dünyasında başarılı olabilmek için çabalayan üç genç adam. “Adanalıyız, Adana’da yaşayıp Adana’ya katkı sağlayacağız” diyen, üç idealist sinemacı, Tufan Şimşekcan, Ozan Sihay ve Ali Yılmaz. Tufan 32 yaşında. Ankara’da doğmuş olmasına karşın kendini Adanalı olarak tanımlıyor. Maden mühendisliğinden mezun olmasına karşın sinema sevdası ağır basmış. 30 yaşındaki Ozan ise Jeoloji mühendisi. Onun da en büyük ilgi alanı fotoğrafçılık ve görsel efektler. Ali ise aralarında en genç olanı. 25 yaşında sosyoloji okuyor. Sinema tutkusu ise lise yıllarından geliyor. Üç sinema tutkunu gencin buluşma noktası ise Atom Film. Ödül canavarları demek hiç de yanlış olmaz Atom Film ekibi için. İki yılda 11 ödülü Adana’ya getiren ekip, son olarak geçtiğimiz yılın kasım ayında İstanbul’da düzenlenen 48 Saat Film yarışmasından üç ödülü Adana’ya getirme başarısı gösterdi. Bu ödüller Atom Film ekibine Acıbadem Adana Hastanesi’nden “Adana’yı Onurlandıranlar” ödülünü de getirdi. 

Yaklaşık iki yıl önce Denizbank Kısa Film Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü alan “ATM Adam”  adlı kısa filmde bir araya gelen üç genç bu birlikteliklerini iş ortaklığına dökerek ATOM Film’i kurdular.  ATOM Film’in üçü içinde bir dönüm noktası olduğunu söylüyor Tufan. Ozan ise bu dönüm noktasını “Üçümüz de farklı alanlarda yaşamımızı sürdürürken ATOM Film hepimizin ortak ilgi alanı olan bir konuda bir araya gelmemizi sağladı. Bu birlikteliğin en güzel yanı ise üç kişiyle sınırlı kalmaması” sözleriyle anlatıyor. Ekibin en genci Ali ise ATOM Film’in sinema, tiyatro ve müziğe ilgi duyan Adana’daki gençlerin buluşma yeri olduğunu belirtiyor.

İKİ YILDA 11 ÖDÜL

Tufan, iki yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın ATOM Film’in kendi alanında yadsınamayacak bir başarıya imza attığını belirtiyor gururla. “İki yılda 11 ödül almak bizim için çok büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı. Henüz yolun başındayız. Zafer sarhoşu da değiliz ve önümüzde yapacağımız daha çok iş var” diyerek mütevazılığı da elden bırakmıyor. Ozan da, “Sinemaya ilgi duyan, bu alanda bir şeyler yapmak isteyen genç arkadaşlarımıza destek olmak, onlarla işbirliği yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Birbirimize destek olmamızın hem Adana’nın bu alanda gelişmesine hem de bizim bu alanda büyümemize katkı sağlayacağının farkındayız. Bu nedenle ‘Biz olduk, piştik’ gibi bir tavır içinde olmamızın ne kadar yanlış olacağının farkındayız” diyerek Tufan’a destek veriyor. “Bilginin ve öğrenmenin sınırı yok” diyen Ali de önlerinde uzun bir yolun olduğunu vurguluyor.

MADEN MÜHENDİSLİĞİNDEN SİNEMAYA

Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği’nden mezun olan Tufan, üniversitede drama topluluğunda başlayan tiyatro macerasını üniversite sonrasında konservatuvar öğretmenleri ve Adana Devlet Tiyatrosu oyuncularının kurduğu Adana Tiyatro Atölyesi’nde sürdürmüş. Burada hem tiyatro eğitimi alıp, hem oyunculuk hem diğer görevleri üstenerek kendini bu alanda yetiştirmiş. Altın Koza Film Festivali’nde gönüllü olarak çalışmaya başladıktan sonra festivaldeki sinema atölyeleri sayesinde sinemayla tanışmış. Burada aldığı eğitimler sonucunda yazdığı senaryo TRT tarafından “Yılın senaryosu” seçilmiş ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle senaryo “Ben” adlı kısa film haline getirilmiş. “Ben” ile İstanbul’da düzenlenen “Kısa çek uzun olsun” adlı kısa film festivalinde alınan ödül sinema tutkusunu ateşlemiş:

“Daha sonra kısa film çalışmalarına kendi çapımda arkadaş gruplarıyla devam etmeye başladım. Çektiğimiz kısa filmler festivallere gidiyordu ödüller alıyor, festivallerde finalist oluyordu. Eğitim alma şansımız da oluyordu.  İleriki süreçte de İnisiyatif Sanat Kafe bünyesinde atölyeler açtık. Projeler yapıyorduk. Sinema atölyeleri vasıtasıyla kendimiz de sinemayı öğreniyorduk.”

REKLAMCILIKTAN SİNEMAYA

Ozan ise 2005’te Jeoloji mühendisliğinden mezun olmuş. Vatani görevini tamamladıktan sonra dedesi Hikmet Sihay’ın kurduğu ve 1940’dan bu yana reklamcılık alanında hizmet veren Adana’nın en köklü ve tanınmış reklamevlerinden biri olan Sihay Reklamevi’nde çalışmaya başlamış. Babasının zorlamasıyla fotoğrafçılık eğitimi almış. Babası Aydın Sihay ve dedesi Hikmet Sihay’dan geçen resim yeteneğiyle reklamcılığı harmanlayan Ozan, grafikerlik konusunda eğitimler almış.

LİSE YILLARINDAN BAŞLAYAN SİNEMA TUTKUSU

Ali ise geçtiğimiz yıl Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü yarıda bırakıp Sosyoloji bölümüne kaydığını yaptırmış. Sinemaya da  lisede ilgi duymaya başlamış. Lise son sınıfta okul arkadaşlarıyla amatörce bir uzun metraj film çekmiş ve liseyi bitirdikten sonra aynı ekiple kısa film çalışmaları yapmış. Ancak arkadaşlarının üniversite sınavını kazanıp başka şehirlere gitmesiyle sinema tutkusuna bir süre ara vermiş.

‘ATM ADAM’LA GELEN ÖDÜL ATOM FİLM’İN KURULMASINI SAĞLADI

Arkadaş ortamında tanışan Tufan, Ozan ve Ali’yi buluşturan ise Denizbank’ın düzenlediği kısa film yarışması olmuş. Yarışma için birlikte “ATM Adam” adlı kısa filmi çeken üçlü yarışmadan “Jüri Özel Ödülü” alınca bu uyumlu çalışmayı birlikteliğe dönüştürmeye karar vermişler. ATM Adam’la başlayan süreç ATOM Film’in kurulmasını sağlarken, uyumlu çalışma meyvelerini ödüllerle vermeye başlamış.

UYUMLU ÇALIŞMA MEYVELERİNİ VERDİ

Tufan, “İnisiyatif bünyesinde ATOM Film’i oluşturduktan sonra temalı ve bağımsız kısa filmler çekmeye başladık. İki yılda çektiğimiz kısa filmlerle ulusal ve uluslar arası festivallerden 11 ödül, sayısız finalistlik ve gösterim hakkı aldık. Biz Adanalıyız ve Adana’da yaşamımızı sürdüreceğiz. Bu nedenle bu ödüller Adana’nın ödülleridir” dedi.

İyi anlaştıklarını ve çok uyumlu çalıştıklarını anlatan Ozan ve Ali ise “İyi işler çıkardığımıza inanıyoruz. En azından yarışma jürileri bizim iyi iş çıkardığımızı düşünüyor ki bu ödülleri aldık” diye konuştular.

DEV FİRMALARA TANITIM FİLMLERİ

Yarışmalardan elde ettikleri ödülleri ekipmana yatıran üçlü, bu sayede Adana’da çok az kişinin sahip olabileceği bir donanıma sahip olmuş. ATOM Film olarak tanıtım filmleri de çeken Tufan, Ozan ve Ali, bugüne kadar 30’u aşkın firmanın tanıtım filmine imza atmışlar. Bu firmalar arasında Bilici Grup, Vodafone, SASA, BOSSA, Pepsi, Organize Sanayi Bölgesi, Metal Sanayi Sitesi, Mobilyacılar Sitesi gibi birçok kuruluş yer alıyor.

 “KAYIT DIŞI” HOLLYWOOD’DA FİNALE KALDI

Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği Vicdan Filmleri’nde dereceye giren “Kayıt Dışı” adlı kısa filmleri geçtiğimiz yıl şubat ayında Los Angeles - Hollywood’da ilki düzenlenen “Los Angeles Türk Film Festivali”nde 210 film arasından finale kalan Atom Film’in yeni hedefi ise kendi uzun metrajlı filmlerini çekmek.  Birçok uzun metraj çalışmasında görev yapan üçlü, bir bölümü Adana’da çekilen 007 James Bond: Skyfall’un reji ekibinde de yer alarak iyi bir deneyim kazanmış. 

HEDEF UZUN METRAJLI FİLM ÇEKMEK

Elde ettikleri deneyimleri uzun metrajlı filme aktarmak istediklerini anlatan ATOM Film’in üç genci, “Adana’da uzun metrajlı bir film çekmek istiyoruz. Kendi hikayelerimizden bir tanesi üzerinde odaklandık. Bir yıl içerisinde senaryoyu geliştirip çekim aşamasına getireceğiz. Çeşitli ödeneklere ihtiyacımız var önümüzdeki süreçte onlara başvuracağız. Ayrıca İstanbul’da yaşayan paydaşlarımız var. Önümüzdeki süreçte onların da uzun metraj filmini yapacağız gibi görünüyor” dediler. Aldıkları her ödülün ayrı bir değer taşıdığını aktaran Tufan, Ali ve Ozan, İnisiyatif Sanat Kafe, Akdeniz Sinema Kolektifi ve Sihay Reklamevi ile birlikte büyüdüklerinin altını çizerek Atom Film’in dostları ve destekçileriyle başarılarını uzun metrajda taçlandıracaklarını söylediler.

ATOM FİLM’İN ÖDÜLLERİ

Denizbank Kısa Film Festivali’nde  ‘ATM Adam’ kısa filmi ile ‘Jüri Özel Ödülü’, Altın Kepenk Kısa Film Yarışması’nda ‘Yırtık’ kısa filmi ile  ‘En İyi Film Ödülü’, AllDecor Reklam Filmi Yarışması’nda ‘Evinizden Sıkıldınız mı?’ kısa filmi ile ‘En İyi 2. Film Ödülü’,’Müdür’ kısa filmi ile ‘GenceArtı En İyi 2. Kısa Film Ödülü’, ‘Manisa Altın Üzüm Kısa Film Festivali’nde ‘Etki’ adlı kısa film ile  ‘Kurmaca’ kategorisinde ‘En İyi Film Ödülü’, Altın Kepenk Kısa Film Yarışması’nda ‘Usta’ adlı kısa filmi ile  ‘Mansiyon Ödülü’, Denizbank Kısa Film Festivali’nde ‘Gelecek Denizde’ adlı kısa film ile ‘En iyi 2. Film Ödülü, 48 Saat Film Projesi Yarışması’nda ‘Olay Yeri’ adlı kısa filmle En İyi 2. Film, En İyi Senaryo ve Seyirci Özel ödülleri, Acıbadem Adana Hastanesi’nin “Adana’yı Onurlandıranlar” ödülü.

 VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ