HER YAZARI İKİ ÖĞRENCİ KARŞILADI

20’yi aşkın yazar, şair, öykücü ve romancının katılımıyla Adana’da gerçekleştirilen Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Edebiyat Festivali Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen özel konserle başladı. Mazlum Vesek, Hasan Özkılıç ve Tahir Şilkan’ın katıldığı Orhan Kemal Öykücülüğünün anlatıldığı söyleşi yoğun ilgi gördü. Şilkan, “Orhan Kemal’in kitaplarının adı bile kim ve nasıl biri olduğunu gösteriyor. Grev, Önce Ekmek gibi isimler boşuna değil; Orhan Kemal emeğin ve ezilenlerin tarafındaydı” dedi. Etkinlik için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan gelen tüm yazarların Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından karşılanması sevinçle karşılandı.

ROMANDA BAŞKA HAYATTA BAŞKA

52. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülen ünlü yönetmen Erden Kıral da Orhan Kemal Edebiyat Festivali’nin konukları arasındaydı. Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’ adlı filmi gösterilen Kıral, program öncesi önce filmin 40 yıl önceki orijinal afişini imzaladı, sonra da film hakkında bilgiler verdi. “Paramız yoktu ama inancımız vardı” diyen Erden Kıral, “Romandaki kişiler romanda kendilerini bayağı iyi hissediyorlardı ama gerçek yaşamda aslında hor görülüyor, itilip kakılıyorlardı. Romanda başka, hayatta başkaydılar. Paramız yoktu ama inancımız vardı. Filmi emekçilerle birlikte yaptım” dedi.

“BİR KADIN GİDER VE ŞİİR DOĞAR”

Orhan Kemal Edebiyat Festivali’nin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri de usta şairler Şükrü Erbaş ile Haydar Ergülen’in birlikte sunduğu Şiir Söyleşi’ydi. Tatlı bir atışma içinde geçen söyleşi sırasında Erbaş ve Ergülen şiirleriyle izleyenlere seslendiler. Hacivat-Karagöz benzetmesinin yapıldığı atışma sırasında hem Erbaş ve hem de Ergülen şiirlerini seslendirdiler. Arada şair Mahmut Temizyürek’e göndermelerin olduğu atışma sırasında Ergülen’in Eylül şiirindeki “Bir kadın gider, şiir doğar” mısraları izleyenlerden büyük alkış aldı. 

ÇUKUROVA BİR İLKİ DAHA BAŞARDI

Adana’nın edebiyata, edebiyatçısına, sanata ve sanatçısına sahip çıktığını belirten Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ‘’Çukurova bir ilki daha başardı. Festivalimizi büyük bir coşku ve katılımla başlatıp aynı şekilde noktalıyoruz. Çukurova Belediyesi Bereketli Topraklar’dan çıkan değerlerine sahip çıkmaya devam edecek. Yılmaz Güney’i de unutmayacağız, Muzaffer İzgü’müzü de, Yaşar Kemal’imizi de. Bu topraklar bağrından çıkan değerlerine sahip çıkmayı sürdürecektir’’ dedi. Orhan Kemal Edebiyat Festivali için Adana’ya gelen tüm yazarlar festivalin ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’ya döndüler.