DOST OYUNCULAR GAZİANTEP'TE SAHNE ALDI

Gaziantep Çepnileri Derneği, Tilkililer Derneği, Balyanlılar Derneği ve Kizirliler Derneği’nin birlikte organize ettiği davetle Gaziantep’e giden Adana Dost Oyuncular Topluluğunun sahneye koyduğu Pir Sultan Abdal oyunu sanatçıları salonu dolduranlar tarafından ayakta alkışlandı.
Sunuculuğunu Selma Çelik’in yaptığı etkinlikte Gaziantep Çepnileri Derneği Başkanı F. Zülfikar Aslan, Tilkililer Derneği Başkanı Tarık Alpdoğan, Balyanlılar Dernek Başkanı Kureyş Bozkurt, Kizirliler Dernek Başkanı Kazım Ünek sahneye birlikte çıktı. 4 dernek adına söz alan Gaziantep Çepnileri Derneği Başkanı F. Zülfikar Aslan, “Biz bu Antep topraklarında ortak kader birliği yapmış, ortak acıyı yaşamış, ortak mutluluğu yaşamış dört derneğiz. Birlikte hareket ediyoruz. Bu etkinliği de birlikte düzenledik. Onlar adına konuşuyorum. Yine güzel, kalabalık bir etkinlik bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizlerin amacımız asimilasyonu engellemeye çalışmaktır. Toplumumuzda eğitim artırmaya çalışmaktır, ihtiyaç sahibi insanlara destek olmaya çalışmaktır. Bu toplumda var olmaya çalışmaktır, bütün derdimiz ve davamız budur. Dost Oyuncular ekibi gönüllü, onurlu, sağlam ekip. Yine bize destek oldular. Bize Pir Sultan’ı canlı olar size öğretmeye, göstermeye geldiler. Onlara teşekkür ediyoruz. 500 sene önce yaşanmış ve şuanda da yaşanıyor bu olaylar. Nunlardan tecrübeler edineceğiz, daha çok birlikte olup, birbirimize daha çok sarılacağız. Birlikte güçlüyüz, birlikte güzeliz” dedi.


Dost Oyuncular Topluluğunun sanatçılarından Ozan Serkan Yontar’ın mini konserinden sonra Pir Sultan Abdal oyunu sahnelendi. Tarihte yerini almış, Pir Sultan Abdal’ın fikirlerini ve mücadelesini günümüz insanlarına aktarmak için sahneye konulan ve Pir Sultan Abdal’ın deyişlerinden oluşan müzikli oyunda Süheyla Yanar, Mehmet Yaşar, Hasan Butuk, Erna Edis, Ertuğrul Yılmaz, Mustafa Karasaç, Yaren İpek Butuk, Mehmet Özdek, Ergin Ayman, Olcay Heybeli, Mertcan Yıldız, Eren Cingöz, Gökhan Üvez, Ayfer Ünlü, Fatma Kar, Vahit Şahin, Gökhan Kapıcı ve Rabia Kılınç rol aldı.
Oyun sonunda sahneye davet edilen Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğunun Yönetmeni Bülent Uz, “Tarihimize damgasını vuran Yunus Emre, Mevlana ve Pir Sultan’ı bir oyunla anlatmak mümkün değildir. Ama biz Pir Sultan’ı sizlere 2 saat içerisinde anlatmaya çalıştık. Yeni oyunlarda sizlere buluşmayı dilerken, oyunda bir hatamız olmuşsa, sürç-i lisan etmişsek affola” diye konuştu.

PİR SULTAN ABDAL OYUNUNUN KONUSU

16. Yüzyılda yaşayan Pir Sultan Abdal, Sivas’ın Yıldızeli İlçesinin Banaz Köyünde doğdu. O dönem, Türkmenlerinin büyük ölçüde baskı gördüğü, yoğun tutuklamaların yapıldığı bir dönemdir. Aynı yılda Pir Sultan’ın eski müridi olan Hızır Paşa’nın Sivas Valisi olduğu bilinmektedir. Hızır Paşa, düşüncelerinden dolayı Pir Sultan Abdal’ı tutuklar ve zindana atar. Pir Sultan Abdal sözünden ve yolundan dönmeyen, inanmış ve kararlı bir kişiliğe sahiptir. Baskıcı Osmanlı düzenine boyun eğmediği için uzun zaman tutuklu kalır. Yine o dönemde bir çeşit baskı ve zulüm merkezi olan Sivas’ta bir zaman müridi olan ve sonradan Sivas Sancağına Vali olarak atanan Hızır Paşa tarafından asılarak idam edilmiştir.