Tiyatro ve sinema sanatçısı Rutkay Aziz, ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı televizyon dizisi ile ilgili olarak tartışmalara farklı bir açıdan bakarak, “Mustafa Kemal ve silah arkadaşları da ata binmiştir. Ama işgal adına değil, işgalcilerden Türkiye’yi kurtarıp bize yani halka verebilme adına ata binmiştir” yorumunda bulundu.

Yargının siyasallaştığı üç tarihi olayı konu edinen; ‘Adalet Sizsiniz’ adlı tiyatro oyununu sahnelemek üzere Adana’ya gelen Rutkay Aziz, Özel Akdeniz Okulları’nı da ziyaret etti. Söz konusu oyunda aynı sahneyi paylaştığı Taner Barlas ile birlikte Özel Akdeniz Okulları Yönetim Kurulu Başkanvekili Aycan Akyürek ile bir araya gelen Aziz, katkı ve desteklerinden dolayı Akyürek’e teşekkür etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Aycan Akyürek de, her zaman sanatın ve sanatçının yanında oldukları gibi gereken desteği de kendilerine vermeye çalıştıklarını anlattı. Yarının güvencesi olan öğrencileri, bilim ve sanatın ışığında yetiştirme çaba ve gayreti içinde olduklarını anlatan Aktürk, bu kapsamda da ‘Kariyer Günleri’ adı altında düzenlemiş oldukları etkinliklerle de bilim, sanat, ekonomi ve iş dünyasının önde gelen isimlerini okullarında ağırlayarak, öğrencilere de yol göstermeye çalıştıklarını belirtti.

Rutkay Aziz, daha sonra salonda asılı bulunan; ‘Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’na dikkat çekti ve ardından da; “Benim yaşamımda en çok onur duyduğum olay; ‘Kurtuluş ve Cumhuriyet’ adlı filmde Mustafa Kemal Atatürk rolünü üstlenmektir. Büyük bir sorumluluk ve korkuydu, ancak bunun üstesinden geldiğimi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Aziz, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Dünyanın hiçbir milleti, hiçbir ülkesi, hiçbir halkı böylesi bir lider yetiştirmedi. Dünyaya bugüne kadar birçok lider geldi. Mao’dan Lenin’e kadar. Bir Atatürk düşünün ki, O’nun aydınlanma ve devrimleri, hala bir ülkenin kaderini belirleme noktasında esas teşkil ediyor. Bunun örneği yok. Mustafa Kemal sevgisi ile büyümek; bağımsızlık, özgürlük, barış ve çağdaşlık adına son derece önemli. Bu ülkeyi sevin, çünkü bu ülke gerçekten sevilecek bir ülke.”

Ulusal bir televizyon kanalında ekrana gelen; ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizide ortaya konulan Kanunu Sultan Süleyman portresi ile ilgili olarak yapılan tartışmalara da dikkat çeken Rutkay Aziz, Kanuni’nin at sırtında ömrünü geçirdiği yönündeki görüşlere katıldığını anlattı. Aziz, “Mustafa Kemal ve silah arkadaşları da ata binmiştir. Ama işgal adına değil, işgalcilerden Türkiye’yi kurtarıp bize yani halka verebilme adına ata binmişlerdir. Burada çok ciddi bir tarihsel ayrıntı var” dedi.