Mimarlar Odası Adana Şubesinde gerçekleştirilen söyleşiye Mimarlar Odası Adana Şube YKÜ ve ÇÜ Müh. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fazilet Duygu Saban Ökesli ile Adananın Eski Fotoğrafları Grubu yöneticilerinden Nuri Erbaz konuşmacı olarak katıldı.
MURAT ULAŞ, “ZİNCİRLER KIRILMAYA ADANA’DAN BAŞLADI”
Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, mimarlar ve Adananın Eski Fotoğrafları grubunun katıldığı sergi ve söyleşinin açılış konuşmasını yapan MO Adana Şube Başkan Yardımcısı Mimar M. Murat Ulaş, “Adanamızın Kurtuluş Günü olan 5 Ocak Bayramı Şubemizin etkinlikleri arasında oda ve toplum ilişkisini de arttırmak amacıyla kutlanmaktadır.
 5 Ocak 1922, sadece Adananın kurtuluşu değil, aynı zaman da 1921 Ekim’de imzalanan Ankara anlaşmasıyla başlayan süreçte Cumhuriyetimizin ilanından önce Ankara hükümetinin dünya tarafından kabul edilmesinin ve emperyalist işgal zincirlerinin kırılmaya başlanmasının da belgesidir. Adanaya çeşitli tarihlerde ziyaretlerde bulunan Gazi Mustafa Atatürk 1920 yılında yaptığı ziyarette “Ben de bu vekayinin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette bu güzel Adana’da vücut bulmuştur. “ diyerek Adananın önemini açıkça ortaya koymuştur. Adanalılar olarak bizler ne kadar gurur duysak azdır. Şube olarak etkinliklerimizi bu yönde sürdürmeye devam edeceğiz. Bu etkinliğe yaptıkları katkılardan dolayı Adananın Eski Fotoğrafları grubuna, yapılacak sunum ve söyleşiler için konuşmacılarımıza ve katıldığınız içinde hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 
SLAYT SUNUMLARLA ADANA FOTOĞRAFLARI
Adananın Eski Fotoğrafları Grubu yöneticilerinden Nuri Erbaz, Adananın işgal dönemi fotoğrafları ile Adananın önemli akslarının zaman içindeki değişimlerini kapsayan slayt sunum yaptı.
Adananın zaman içindeki yapılaşmasından bahsederken bu etkinliğin görsel malzemelerle mimarlık ve kent dokusu üzerine konuşulduğu için çok önemli bir etkinlik olduğunun altını çizen Mimarlar Odası Adana Şube YKÜ ve ÇÜ Müh. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Duygu Saban Ökesli, yaptığı sunumda koruma bilincinin gelişmediği eski yıllarda restorasyonların beton kullanarak yapıldığından yapıya fazladan yük getirmesi sonucu daha hızlı deformasyonlara yol açtığı, bu durumunda yapının özgün haline bir anlamda ihanet olduğunu belirtti. Fotoğraflarla Adana adlı sunumunda devlet ve özel arşivlerden elde ettiği daha önceden görülmemiş Adana fotoğraflarına yer veren Doç. Dr. Ökesli, zaman içinde değişimleri gösteren bir Adana sunumunu katılımcılarla paylaştı.