Özel Haber

Kuzey Irak'ta Patlama 9 Kişi Yaşamını Yitirdi

Abone Ol

Kuzey Irak'ın Dohuk vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen ve 2'si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırının 'terör örgütü kaynaklı' olduğunu açıkladı. Irak, 30 kişinin de yaralandığı saldırı nedeniyle ülke genelinde bir günlük yas ilan etti. 

Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırıya ilişkin, "Terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir." ifadelerini kullandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz." ifadeleriyle Bağdat hükümetine tepki gösterildi.

Saldırı sonrası Ankara'ya sert tepki gösteren Irak hükümeti, maslahatgüzarını geri çağırdı, Türkiye'ye de Irak topraklarındaki güçlerini çekmesi çağrısında bulundu.  Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, Kuzey Irak'taki topçu saldırısından Türkiye'yi sorumlu tuttu. Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak AFP'ye "topçu ateşi yapıldığına dair herhangi bir bilgi olmadığını" söyledi.

Bu arada Bağdat'taki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular Irak'ın kuzeyindeki saldırıyı kınadı.