29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak saygı duruşunda bulunan Esendemir, “İlk günkü heyecan damarımızdaki asil kanda dolaşıyor. Dünün çocukları gençlerle, gençler yaşlılarla el ele omuz omuza bu büyük bayramın sevincini yaşıyor. Elbette bu günlere kolay gelinmedi. Elbette ‘Önce vatan’ sevdasıyla ne canlar kendilerini bağımsızlık yolunda feda ettiler. Ardından yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları dünya tarihine geçecek bir mücadele ile yedi düveli dize getirdi. Cumhuriyet; egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden devlet şekli demekti Atatürk de egemenliği millete teslim etti. Cumhuriyetle yönetilen devletlerde bir görevin, ilahi bir kuvvete dayanması ya da babadan oğla geçmesi gibi bir usul de olmadığı için Atatürk halkını başına taç yaptı.” diye konuştu


Türkiye’nin; Atatürk'ün önderliğinde her türlü engeli aşarak Cumhuriyetle birlikte çağ atlarken, halkın uygar bir toplum haline gelmesi, laik ve demokratik cumhuriyet rejiminin güçlenmesiyle de dünya milletlerine örnek olduğunu anlatan Esendemir, şunları söyledi: “Bu yönüyle, bize kazandırdığı sonsuz değerlerden dolayı yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet borçluyuz. Bu bereketli topraklar üzerinde yaşayanlar bilmelidir ki; Cumhuriyet yönetimi, Atatürk'ün dehasıyla bir ölüm kalım savaşından sonra vücut bulmuştur. Bunun kıymeti iyi bilinmelidir. Bu düşüncelerle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere terörle mücadelede şehit olan kahramanlarımızı rahmetle anıyor, gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum.”
Yapılan konuşmanın ardından Başkan Cafer Esendemir, Başkan Vekili Mustafa Özke, Genel Sekreter Yardımcısı Süreyya Uri, Yönetim Kurulu üyeleri Vahap Ünkat ve Jale Karaşahinoğlu ile anıta çelenk sundu.