Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, Gezi Olayları’nın birinci yıldönümünde Atatürk Parkı’nda gerçekleşen eylemleri görüntülemeye çalışan gazetecilere yapılan şiddet olaylarına sert tepki gösterdi.
Halkın haber alma hakkını gözetmekten başka hiçbir düşüncesi olmayan gazetecilerin eylemlerde göstericilerle polis arasında kaldığına işaret eden ÇGC Yönetim Kurulu, polisin adeta hedef gözeterek gazetecilere tazyikli su, biber gazı ve kalkanlarla saldırmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Adana Atatürk Parkı’nda görevlerini yapmaya çalışan yerel ve yaygın basın çalışanı birçok gazetecinin polisin sert müdahalesine maruz kaldığını belirten ÇGC Yönetim Kurulu, basın özgürlüğü önünde bulunan engellerin kaldırılmamasının demokrasiye büyük darbe vurduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın basın mensuplarına yönelik olumsuz söylemlerinin polis şiddetini artırdığını vurgulayan ÇGC Yönetim Kurulu, diğer gazeteciler gibi ÇGC üyesi ve Adana Milletvekili Turgay Develi’nin de polis tarafından sert müdahaleye maruz kalmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) raporunda Türkiye'nin basın özgürlüğünde Afganistan, Ürdün ve Irak gibi ülkelerin gerisinde kaldığına dikkat çeken ÇGC Yönetim Kurulu, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda hiçbir gelişme gösteremediğine işaret etti. Gezi Parkı eylemlerinin polisin baskıcı yöntemlerini ayyuka çıkardığını ve direnişlerde 153 gazetecinin yaralandığını hatırlatan ÇGC Yönetim Kurulu, eylemlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen gazetecilerin, şiddet ve darp nedeniyle yaralanmaya devam ettiğini kaydetti.
Özlük hakları her zaman geriye giden basın emekçilerinin baskı nedeniyle de görevlerini yerine getiremez hale geldiğine, gazetecilerin can ve mal güvenliğinin kalmadığına dikkat çeken ÇGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Adana’daki şiddet olaylarında bir gazetecinin binlerce liralık fotoğraf makinesinin de kullanılamaz hale geldiğini hatırlattı.
ÇGC yönetimi, her türlü zorluğa rağmen kamu adına görev yapan gazetecilere yapılan saldırıların sona erdirilmesi çağrısını yineledi.