Yönetim kurulu adına açıklama yapan Esendemir, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana ile bağı öyle bir günlük ziyaret kabilinden değildir. Paşa, 31 Ekim 1918'de geldiği Adana'da tam 11 gün kalmış, bereketli toprakların durumunu inceleyerek bunu Genel Kurmay Başkanlığı'na bildirmiştir. Yani, değerli yazarlarımız Orhan Kemal ile Yaşar Kemal’in romanlarına ev sahipliği yapan bereketli topraklar, yeri geldiğinde düşmana karşı ilk kurtuluş emrinin verildiği yer olmuştur” dedi

ÇGC Başkanı Esendemir; “Önümüzdeki yıl Adana’nın kurtuluşunun 100. yılını kutlayacağız. Elbette bu yönüyle sorumluluklarımız var. Kentimizin her yönden gelişip, kalkınması ve aydınlık yarınlara koşmamız için üzerimize düşen görevler var. Adana’ya hak ettiği değeri kazandırmamız ve bize Atatürk’ün büyük bir hissi ile emanet edilen bu kenti çağdaş bir medeniyet haline getirmemiz için her zamankinden daha çok çalışmamız gerekiyor.

99 yıl önce bu gün Adana’yı kurtarıp bize emanet eden başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, saygılar sunuyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.