Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Burhan Felek adına düzenlediği Basın Hizmet Ödülleri törenle sahiplerine verildi. TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılan törene TGC Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda cemiyet üyesi katıldı. Törenin sunuculuğunu cemiyetin en kıdemli üyelerinden Halit Kıvanç üstlendi.
Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şube Başkanı Nihat Geven, Milliyet Gazetesi’nde 50’nci yılını geride bırakırken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nün sahibi oldu. Rahatsızlığı nedeniyle ödül törenine katılamayan Geven’in ödülünü İlyas Namoğlu aldı. Nail Güreli'nin başkanlığında, Muammer Tuncer, Şükran Soner, Nurhan Aydın, İhsan Yılmaz, Orhan Erinç, Vahap Munyar ve Ahmet Özdemir'den oluşan seçici kurul tarafından belirlenen Hami Alkaner, Nezih Alkış, Zafer Atay, Talay Erker, İbrahim Nihat Geven, Ali Gümüş, Çetin Gürel, Yalçın Kamacıoğlu, Cumhur Kılıççıoğlu, Güngör Mengi ve Taylan Sorgun'a ödülleri verildi.
TGC Başkanı Orhan Erinç,  “Burhan Felek ustamızı mezarı başında saygı ve sevgiyle andık” dedi. Burhan Felek’in cemiyetin kurumsallaşması bakımından önemli çabaları ve katkıları olduğunu söyleyen Erinç, Felek’in önemli bir gazeteci olduğunu anımsattı.
 Burhan Felek’in gazetecilik alanın yanında spor insanı da olduğunu bildiren Erinç, “Olimpizm ruhunun Türkiye’de yerleşmesi ve gelişmesi konusundaki çabaları Burhan Beyin en önemli yönlerinden biridir” dedi.
Burhan Felek'in, gazetecilerin makaleden fıkra yazısına geçmelerindeki öncülerden olduğunu söyleyen Erinç “Batı dünyasının da en uzun soluklu yazarı olma unvanını elde etmişti” diye konuştu. 
“Bugün sorunlarımızın başında ifade özgürlüğü ve gazetecilerin yargılanması geliyor” diyen Erinç, “Burhan Beyin ifade özgürlüğü tanımı şuydu: ‘Bir haberin kaynağından alındığı gibi yayınlanabilmesi.’ Başlangıçta bu deyimi yadırgayanlar olmuştu ama bugün ortaya çıkıyor ki
Burhan Beyin bu tanımı bugün içinde bulunduğumuz durumu da yansıtmak için adeta biçilmiş kaftan gibi oluyor” şeklinde konuştu.
“ÇELİŞKİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Sansür ve oto sansür nedeniyle gazetecilerin büyük bir bölümünün kaynaklarından aldığı haberleri yayın mecralarında yansıtamadıklarını ifade eden Erinç, şöyle devam etti:
''Bir de kaynağından haber almak, gazeteciler için bir hayli zor bir iştir. Ama son dönemde 'sızdırılan haber' gibi yeni bir tanım ortaya çıktı. Eskiden gazeteciler terör örgütüne yardımdan ya da terör örgütünün propagandasını yapmaktan yargılanırlardı. Bugün bu suç standart hale getirildi, artık gazeteciler terör örgütü üyeliğinden yargılanmaya başlandı. Ama kendilerine sorulan sorulara baktığımızda, ya bu suçlamanın arşivlerinde ya haber kaynaklarıyla ilişkilerinde ya da birbirleriyle konuşmalarından kaynaklandığını görmek gibi bir çelişki ile karşı karşıya kalıyoruz.''
 
Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Ceza Yasası ilk kez 1926 yılında kabul edildi. 2005 yılında değiştirildi. Terörle Mücadele Yasası ilk kez 1991 yılında kabul edildi. 2006 yılında değiştirildi ama uluslar arası verilere göre, Türkiye terörist sayısı bakımından dünya rekorunu elinde tutuyor. Bizden sonra Çin geliyor. Çin’in onca nüfusuna karşın 7 bin teröristi var. Oysa biz bugün herkese özellikle de gazetecilere terörist deme konusunda herhangi bir ayrım yapmamaya kadar gelen bir süreci yaşamaktayız.”
GÖP’ÜN ÖNERİLERİ MECLİSTE
Erinç, Gazetecilere Özgürlük Platformunun, basının ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması konusundaki somut önerilerini de TBMM Başkanına, Başbakan Yardımcısına, Adalet Bakanına ve siyasi parti grup başkan vekillerine ilettiklerini belirterek, ''Umuyoruz ki Türkiye, demokratik bir ülke olmanın keyfini gazetecilerin de yaşadığı bir ülkeye dönüşür'' diye konuştu.
Erinç, sözlerini “Ben hem Burhan Felek ustamızı hem teröre verdiğimiz şehitleri hem de depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyorum” diyerek tamamladı.
MUTLU: BÜYÜK GAZETECİLERDENDİ
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, büyük üstat, büyük gazeteci Burhan Felek'i, rahmet, minnet, şükran ve saygıyla anmak istediğini söyledi. Vali Mutlu, Burhan Felek'in, gazeteciliğe örnek olma noktasında çok büyük hizmetleri bulunduğunu ifade ederek, ''Burhan Felek, bizim gerçekten 'Şeyhül Muharririn' derken gurur duyduğumuz büyük gazetecilerimizden biri'' dedi.
Halit Kıvanç da Burhan Felek için “Kızdığı bir şeyi espriyle öyle bir üslupla söylerdi ki ona kızamazdınız. Mizahı sadece güldürmek için değil düşündürmek için yapanlardandı. Her zaman yazısına mizah koyardı” dedi.
USTALAR DUYGULARINI DİLE GETİRDİ
Ödülünü alan gazeteciler duygularını dile getirdi.
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, “Gazetecilik mesleğine başladığımda bana ‘dünkü çocuk’ derlerdi. Çünkü 18 yaşını yeni bitirmiştim. Öğrenciydim. Rahmetli Burhan Felek’ten nasıl yazı yazılır üniversitede onu öğrenmiştim” dedi.
Gazeteciliğin değerli ve onurlu bir meslek olduğunu da ifade eden Atay, “Gazetecilikte kendinizi satmadığınız sürece ayakta kalırsınız. 34 yıl önce ilk köşe yazım çıktı. Ben bugün o köşe yazısının altına gene imzamı atarım” diye konuştu.
Çetin Gürel, meslekte 52 yılı geride bıraktığını bugüne kadar çeşitli ödüller kazandığını belirterek, “Özellikle üstadımızın adını taşıyan bir ödülü hak edebilmek bunu devam ettirme azmi içinde bana güç verdi. Bu ödülü bana layık görenlere de teşekkür ediyorum” dedi.
Hami Alkaner de gazetecilik mesleğinin heyecanlı bir meslek olduğunu ifade ederek o heyecanını hep sürdürdüğünü dile getirdi.
“OSCAR KADAR KIYMETLİ BİR ÖDÜL”
Talay Erker ise  “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü almak benim için Oscar almak kadar kıymetli bir ödüldür. Bu akşam ben camiamızın Oscar’ını alıyorum. Çok mutluyum” dedi.
Nezih Alkış, spor gazeteciliğinin her gününün heyecanlı olduğunu söyleyerek “Tam 51 yılım geçmiş. Burhan Felek ile birlikte çalışma şerefine erişmiş nadir insanlardan biriyim. O nedenle bu ödül benim için çok önemli” diye konuştu.
Cumhur Kılıççıoğlu, 60 yıllık meslek hayatının en mutlu anını yaşadığını ifade ederek herkese teşekkür etti.
Babıali’de gazeteciliğe başladığında en genç gazetecilerden olduğunu belirten Taylan Sorgun da “Babıali’de gazetecilik mesleğini yapmak bir onur meselesidir. Muhabirlikle başladığım görevimde çeşitli kademelerde görev yaparak yazar olabildim. Yazar olabilmek kolay değildir. Ustalarımı rahmet ve saygıyla anıyorum” dedi.  Ödül gecesi TGC Lokali’nde verilen yemeğin ardından sona erdi.