Deniz Tengip’in Moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Kent ve Gündem’ programı Adana’daki muhalefetteki 6 il başkanını bir araya getirdi. Programa CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Gelecek Partisi Adana İl Başkanı Ebubekir Yıldırım, Deva Partisi Adana İl Başkanı Sadullah Kısacık, Sadet Partisi Adana İl Başkanı Musa Ahmet Kaya, Türkiye Değişim Partisi Adana İl Başkanı Hakan Malgaf, İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu katıldı.

GENİŞ KATILIM OLDU 

Adana Park Otel’de gerçekleşen programa, Memleket Partisi Çukurova İlçe Başkanı Murat Aravi, Memleket Partisi Yüreğir İlçe Başkanı Sait Doğan, tüm partilerin teşkilatları ile vatandaşlar ve gazeteciler katıldı. 

EMRAH KESKİN ANILDI 

Yayına kendilerini ve partilerini tanıtarak başlayan İl Başkanları, uzun yıllardır yapılmayan bir organizasyonda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek; Çukurova Metropol Medya ve TV 01 ‘e teşekkür ettiler. Programa; geçtiğimiz günlerde Lösemi hastalığına yenik düşerek hayatını kaybeden Gelecek Partisi İl Yönetiminde görevli Emrah Keskin’ i anarak başlandı. Sunucu Deniz Tengip, Gelecek Partisi İl Başkanı ve Parti Teşkilatına başsağlığında bulundu. Deniz Tengip’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda 6 partinin il başkalarına ilk olarak “Nasıl bir Türkiye ve Adana hayal ediyorsunuz?” sorusu soruldu. 

‘SİYASAL İKTİDARIN SÜRESİ DOLDU’

İlk olarak söz alan CHP İl Başkanı Mehmet Çelebi, tüm Türkiye’nin büyük bir sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Adana’nın Türkiye’nin içerisinde önemli bir yerde olduğunu belirten Çelebi, “Ekonomik, siyasi anlamda bu sıkıntıların ortadan kalktığı, özgürlüklerin, demokratikleşmenin, işsizliğin, yoksulluğun azaldığı bir Türkiye ve Adana hayal ediyoruz. Bunun bu mevcut siyasi iktidar ile çözümlenemeyeceğini 20 yıla yakın bir süredir görmekteyiz. Bu hayalin gerçekleşmesi için bu siyasal iktidarın artık süresinin dolduğunu, görevini devretmesi gerektiğini düşünüyorum.”dedi.

‘ÇİFTÇİLER BORÇ İÇERİSİNDE’

İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, Adana’da, her dönem hükümet ve belediyenin birbirine ters bir pozisyonda olduğunu ifade ederek, en büyük sıkıntının birlikte hareket edememek olduğunu belirtti. Başkan Boyvadaoğlu, “Genel olarak A partisi iktidardayken, B partili belediye başkanı kazandı ve Adana 4’cü büyük ilken, yanlış politikalar sonucunda geriliye geriliye Adana bir köy kent haline dönüştü. Hükümetin ve belediyenin bir arada olamamasından dolayı, Adana çok gerilere gitti. Eskiden  Adana önemli bir tarım şehriyken, şu anda işsiz kenti oldu. Yüzlerce çiftçimiz borç içerisinde kaldı.” diye konuştu.

‘YENİ NESİL SİYASETİ UYGULAYACAĞIZ’

Gelecek Partisi Adana İl Başkanı Ebubekir Yıldırım ise “Nasıl bir Adana nasıl bir Türkiye?” sorusuna Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şiirini okuyarak başladı. Yıldırım, şöyle devam etti: “Biz Cumhuriyet tarihimizin başlangıcından bu güne kadar 100 yıllık bir ülke, millet olduk. Her dönem ülkemiz de belli belli süreçleri yaşadık. Toplum ciddi anlamda mağduriyetleri yaşarken,  belli bir kesimde iktidarlığını yaşamış oldu. Ancak içinde bulunduğumuz bu dönem, yeni bir dünya fotoğrafı çiziyor. Bizim siyasi partiler olarak bu fotoğrafı çok iyi anlamamız lazım. Bizler Gelecek Partisi olarak Ahmet Davutoğlu’nun ortaya koyduğu anlayışla yeni nesil siyaseti burada uygulamış olacağız.” 

‘ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR İNSANLARIYIZ’

Türkiye Değişim Partisi Adana İl Başkanı Hakan Malgaf, konuşmasına ‘hayal eden uyumaz’ sözüyle başlayarak, “Eğer o hayali gerçekleştireceksek uymamamız gerekiyor.” dedi. Başkan Malgaf, şunları kaydetti: “Sorun sadece yerel değil, Türkiye’de sorun aslında genel. Bizim yaşadığımız ve hissettiğimiz şu; Biz tamamen zengin toprakların, fakir insanları olarak yaşamak zorunda kalıyoruz. O kadar zengin topraklara sahibiz ki; Bundan çok uzun zaman değil, biz daha önce kendi kendine yeten ülkelerden bir tanesiydik. Ne yazık ki ithalat siyaseti ve onun kolaylaştırılmasından dolayı, artık biz üreten değil, daha çok ithal eden bir ülkeye dönüştük.” 

‘ÜLKENİN NORMALLEŞMEYE İHTİYACI VAR’

Saadet Partisi Adana İl Başkanı Musa Ahmet Kaya, ülkenin her alanda normalleşmeye ihtiyacı olduğuna işaret ederek şu ifadelere yer verdi: “Normalleşmenin siyasette, ekonomide, dış politikada, eğitimde ve birçok alanda olması gerekiyor. Bu normalleşme içinde burada siyaset temsilcileri bulunan partilerin, siyasetle ilgilenmeyenlerin, ticaretle ilgilenenlerin veya diğer siyasetçilerin hepsinin üzerine görevler düşüyor. Onun içinde biz üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Türkiye’nin en büyük sorunu liyakatsiz, görevlendirmeler, adaletsiz bir bakış açısı ve güçleri elinden alınmış bir parlamenter sistem. Bu yönetimin değişmesi ile bu sorunlar bir anda çözülecektir.”

‘YARIN NE OLUR BİLEMİYORUZ’

DEVA Partisi Adana İl Başkanı Sadullah Kısacık da “Nasıl bir Türkiye nasıl bir Adana” sorusunun tam ‘çalıştay konusu’ olduğunu hatırlattı. Başkan Sadullah Kısacık, “Vizyon anlamında belirtmek gerekirse, demokrasinin her alana hakim olduğu, daha demokratik bir Türkiye, aynı zamanda herkesin önünü gördüğü, plan yapabildiği, aynı zamanda iyi yönetilen bir Türkiye hayal ediyoruz. Çünkü yönetilme çok önemli. İnsanlar ülkesinin akıllıca yönetildiğine görürse ve buna inanırsa onun verdiği güçle daha ileriye gider. Bizim en büyük problemlerimizden bir tanesi yarın ne olur bilemiyoruz.” şeklinde konuştu. İl Başkanları “ülkenin ekonomisi nasıl düzelir?” sorusuna ise şu yanıtları verdi. 

‘ÇİFTÇİ EKİMDEN VAZGEÇTİ’

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, tüm toplum kesiminin yaşadığı sorunlar olduğunu belirterek, ekonominin çok can alıcı bir sorun olduğunu dile getirdi. Başkan Çelebi, “İşçi, asgari ücretli, memur aldığı ücretler ile, esnaf borçlar nedeni ile, aldığı kredileri ödeyememe, siftah yapamama neden ile, çiftçi adeta ekimi terk ediyor. 700 bini aşkın çiftçi artık ekim yapmıyor. Sanayici, diğer toplum kesimleri sıkıntıda. Böylesi bir gidişat içerisinde bir siyasi parti iktidara geldiğinde kısa ve uzun vade de çözeceği sorunlar var.” dedi.

‘ÜLKEYE GÜVEN AZALMIŞTIR’

DEVA Partisi Adana İl Başkanı Sadullah Kısacık, ülke ekonomisinin temel sıkıntısının ülkeye olan güvenin azalması olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Uluslararası piyasaya baktığınız zaman, ülkemize olan güven maalesef azalmıştır. Paranın bu kadar ucuz olduğu bir dönemde bile, dünyada yüzde 0 hatta eksi faizlerin olduğu ortamda, Türkiye yüzde 9 dolar bazında eurobond borçlanması yapan ülke haline gelmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin ilk önce yapacağı şey güven tesis etmektir. Şu anda DEVA Partisi iktidara geldiği andan itibaren, o güven problemini çözeceği için ekonomide önümüzü açacaktır.” 

‘UMUDU TEKRAR YEŞERTECEĞİZ’

Gelecek Partisi Adana İl Başkanı Ebubekir Yıldırım umudu tekrar yeşerteceklerine vurgu yaparak, bunun için yola çıktıklarını kaydetti. Başkan Yıldırım, “Genel başkanımız Ahmet Davutoğlu, 15 yıllık devlet tecrübesi ile bu ülkede güzel şeyler yapmaya gayret göstermiştir. Geldiğimiz zaman diliminde bir sürü iddiaların ortada dolaştığı, siyasetin, bürokrasinin, medyanın kirli işlere bulaştığı bir süreçte tertemiz kalmış bir kimlik olarak karşımızda duruyor. Ekonomi şeffaflık gerektirir. Açıklanan verilerin doğru olması lazım. Türkiye’nin her anlamda uçuşa geçeceğine söyleyenler, bırakın uçuşa geçmeyi, Türkiye uçurumdan aşağıya atılır duruma gelmiştir.” açıklamasını yaptı.

‘ADİL DAĞITIMDA VİCDANLI OLUNMALI’

Türkiye Değişim Partisi Adana İl Başkanı Hakan Malgaf ise ülkenin geldiği durumu anlamak için ekonomist olmaya gerek olmadığını belirterek, özellikle adil dağıtımda birazcık daha vicdanlı ve merhametli olunmasını gerektiğine vurguladı. Başkan Malgaf, “Aslında verilen sözler yerine gelse ve tutulsa çok ciddi sorunların aşılacağına inanıyorum. Bu 3600 ek gösterge, EYT’ lilerin sorunları, aynı zamanda görev verilmeyen öğretmenlerin sorunları olabilir. Bu konularda verilen sözler tutulsaydı, çok ciddi bir adım atmış olacaktık. Vatandaşa verilen katkı hiçbir zaman devlete külfet değildir.” dedi. 

‘EN ÇOK ZAM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE’ 

Sadet Partisi Adana il Başkanı Musa Ahmet Kaya, bazı örnekler vererek konuşmasına başlayarak, şunları söyledi: “Son 2 yılda doğalgaza ve elektriğe Avrupa’da en çok zam yapan ülke Türkiye.Bizim TÜİK diye bir kurumumuz var bizle dalga geçer gibi hergün rakamlar açıklıyorlar. Enflasyon sepetini hangi marketlerden alıyorlarsa açıklasınlar ki, insanlar oradan alışveriş yapsın.  AK Parti’nin problemi bugünkü problem değil, AK Parti 19 yıl önce 3 Y ile mücadele edeceğiz dedi. Bunlar yolsuzluk, yasaklar, yoksulluk. Yolsuzluk aldı başını gitti. Yasaklara her gün yenisi eklendi. Yoksulluk her geçen gün artıyor. Ülkeyi yönetenler her sorun karşısında uyuyor numarası yaptılar. Biz inanıyoruz ki,  bu seçmen ilk seçimde de onlara uyuyor numarası yapacaktır.”

‘YOLU ATATÜRK OLANLARLA İTTİFAK YAPACAĞIZ’

İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Türkiye’de bütün illeri ve ilçeleri gezerek sorunları yerinde incelediğini hatırlattı. Başkan Boyvadaoğlu, “Bir kişi hastalanırsa doktora gider, doktor ona teşhis koymadan önce gerekli tahlilleri ister ona bakarak bir tedavi uygular. Bizim genel başkanımızda bütün ülkeyi geziyor, sorunları dinliyor. Ekonomi ve hukuk kadrosunun güçlü olduğu bir genel merkezimiz var. Sorunlar buraya aktarılıyor. ARGE Merkezi’mizde A’ dan Z’ ye inceleniyor ve bununla ilgili projeler geliştiriliyor. Biz İYİ Parti olarak iktidara gelmek için her şeyin mubah olduğunu kabul eden bir parti değiliz ve olmayacağız. Yolu Atatürk olan ve Vatanın bölünmez bütünlüğünü kabul eden, Türk Bayrağı’nın gölgesi altında yaşamak isteyen, partililerle ve vatandaşlarla ittifak yapacağız.” diye konuştu. 

ÜZELGEÇİCİ TEŞEKKÜR ETTİ 

Program sonunda katılımcılara teşekkür eden Metropol Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tanır Emre Üzelgeçici,1995 yılından bu yana Türkiye’de yapılmayan, özlem duyulan bir programa imza atıklarını kaydetti;  Üzelgeçici ; “Adana’da daha önce yapılmayan bir programı gerçekleştirdik. 6 İl Başkanın bir araya geldiği programda, Türkiye ve Adana’nın sorunları gündeme geldi. Bu periyotta yayınlarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde 2. programımızı Cumhur İttifakları ile yapmak istiyoruz. Yayın sonrası Türkiye’nin her yerinden çok sayıda insan bizleri tebrik etti. Programımıza katılan İl Başkanları ve davetlilere tekrar teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

 ‘PROGRAMLARIMIZ DEVAM EDECEK’ 

TV 01 Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Aydemir, Adana’da daha önce yapılmayan bir organizasyonu gerçekleştirmekten gurur duyduklarını ifade ederek, Metropol Medya ortaklığında güzel bir programa imza attıklarını belirtti. Programa katılan davetlilere teşekkür eden Aydemir, şunları söyledi; “Metropol Medya ve TV 01 işbirliğinde, farklı konseptlerle programlarımız devam edecek. Adana’da 6 il Başkanın bir araya geldiği özel bir program oldu. Destek sunan herkese teşekkür ederim.”şeklinde konuştu.