Türkiye Gazeteciler Sendikası Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün 24.yılında Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İngiltere Gazeteciler Sendikası(NUJ) Başkanı Tim Dawson, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Türkiye ve Balkanlar Sorumlusu Mehmet Köksal, TGS İstanbul-İzmir-Ankara ve Adana Şube Başkanları ve yöneticileri ile Genel Merkez Yöneticileri katıldı. 


"Gazetecilik suç değildir"

Türkiye Gazetecileer Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş Basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
”Birleşmiş Milletlerin 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günün ilan etmesinin üzerinden tam 24 yıl geçti.
Geride bıraktığımız 24 yıl içerisinde ülkemizde basın özgürlüğü hep geriye gitti. Özellikle son 10 yıl içerisinde onlarca gazeteci tutuklandı, yüzlerce gazeteci hakkında dava açıldı, binlercesi işsiz kaldı. Bugün 159 meslektaşımız yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar  ve televizyonlarda yaptıkları yorumlar nedeniyle tutuklu.
Dünya Basın Özgürlüğü gününde özgür olamayan 159 meslektaşımız var.
Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığının tek kanıtı tutuklu gazeteciler değil elbette. Medya organları üzerinde kurulan sansür ve oto-sansürün etkileri de basın özgürlüğünü ortadan kaldırıyor.
OHAL ile yönetilen ülkemizde gazetecilik yok ediliyor. Onlarca muhalif medya kuruluşu kapatıldı. Tek sesli bir medya tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor. Demokrasinin olmazsa olmazı olan çok seslilik yok ediliyor.

Kamu hizmeti yapan gazeteciler adliye koridorlarında hakimlerin karşısına çıkıyor, tutuklanıyor.
Haberin suç olmadığını söyleyen savcılar, hakimler açığa alınıyor. Türkiye’nin birçok ilinde süren basın davalarında haberler tartışılıyor.
159 meslektaşımızdan birçoğu hakkında hala bir iddaname dahi hazırlanmadan cezaevlerinde bekletiliyorlar. Aylardır süren tutukluluk hali fiilen cezaya dönüştürülüyor. Hukuk çiğneniyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Dünya Basın Özgürlüğü gününde başta kendi ülkemizdeki tutuklu gazeteciler olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde tutuklu olan gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.
‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz. Gazetecilik olmazsa demokrasi olmaz, gazetecilik olmazsa hukuk olmaz.
 
Tüm vatandaşları da haber alma haklarına sahip çıkmak için gazeteciler ile dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.