CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kamu bankalarının medya kuruluşlarını verdiği reklam ve ilanları Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut,  “Devlet kurumları, iktidarınıza yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarını sürekli reklamlarla desteklerken, muhalif gazetelere hemen hiç reklam ve ilan vermemektedir. Kamuya ait Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank da reklam ve tanıtıma ayırdıkları bütçeyi yine iktidara yakın medya kuruluşlarını desteklemek için kullanmaktadır” dedi.

HAVUZ MEDYASININ DIŞINDA KALANLAR YOK SAYILIYOR

Salgın yüzünden işsizlik, yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya kalan milyonlarca yurttaş kamu bankalarından faizle bile kredi almakta güçlük çekerken, ekonomik kriz ortamında bankaların bu paraları havuz medyasından esirgemediğini kaydeden Bulut,  “Kamu bankaları reklam ve ilanın yanı sıra bazı televizyon programlarına sponsor olmakta; koronavirüs salgınından etkilenen, hem özel hem de Basın İlan Kurumu ilanlarının neredeyse sıfırlandığı ekonomik olarak can çekişen yerel basın ve havuz medyasının dışında kalan basın kuruluşları yok sayılmaktadır” ifadelerini kullandı.

HAKKANİYET İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR

Gazete, radyo ve televizyonların halkın haber alma hakkı için kamu hizmeti yürüttüğünü hatırlatan Bulut, kamunun parasıyla oluşturulan kamu bankalarının bütçesinin, RTÜK lisansı olan her televizyon kanalına ve basın kuruluşuna eşit olarak dağıtılmamasının hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmadığını bildirdi. 

KAMU BANKALARININ REKLAM KISTASI NEDİR?

CHP’li Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Kamu bankaları medya kuruluşlarına reklam ve ilan verirken hangi kıstasları gözetmektedir?
-Bu kıstaslara sadece havuz medyasına ait gazete ve TV’lerin uyması tesadüf müdür?

HANGİ MEDYA KURULUŞLARINA REKLAM VERİLDİ?

-Reklamlar ve sponsorluklar gazete ve televizyonların yayın çizgisine göre mi verilmektedir?
-Öyle ise bu "yayın çizgisini" belirleyen kişi ya da kişiler kimlerdir, varsa kurumlarda oluşturulan komisyonlar kimlerden oluşmaktadır?
-Yıllara göre ayrı yarı gösterilmek üzere kamu bankaları son 5 yılda hangi medya kuruluşuna (radyo-televizyon-gazete) reklam, ilan ve sponsorluk için ne kadar ödeme yapmıştır?