Medya kuruluşları gezilerini sürdüren Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Ekspres gazetesini ziyaret ederek mesleki konularda karşılaşılan sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.  ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Ömer Üney, Mali Sekreter Sabit Özkeser,  Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Mete, Ekspres  Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bülent Yardımcı ve gazete yazarı Gökhan Atılgan ile görüştü.  Ziyaret sırasında, yerel gazetelerin yaşaması için gelirlerinin giderlerini karşılaması gerektiğini, gelinen noktada bunun sağlanmasının mümkün olmadığını belirten Yardımcı, meslektaşları için olumsuz şeyler söylemek istemediğini ancak, bir-iki gazete sahibinin son yıllarda sürekli gazete çıkarıp sattığını, bunun da sayının artması nedeniyle  Basın İlan Kurumu  gelirlerinin düşmesine neden olduğunu söyledi.Yardımcı, “Bunun önüne bir türlü geçilemiyor. Oysa Basın İlan Kurumu ve ÇGC işbirliği yaparak bu şekilde gazete çıkarılıp satılmasını önlemelidir.  Şu anda günlük yerel bir gazetenin her ay, Basın İlan Kurumu gelirinden sonra yaklaşık 10-15 bin lira açığı var. Gazete enflasyonunun önüne geçilmedikçe sıkıntı devam eder. Basın İlan’ın işine karışmayız ama şu anda nitelikli yayın yapan 7-8 gazete var. Haksız rekabet ve desteğin önlenmesi lazım” diye konuştu.

ÇGC’DEN İZİN ALINMALI

Yayın hayatına yeni başlayacak olan gazetelerin, yasal açıdan yaptırım gücünün olmamasına rağmen mutlaka ÇGC’ye de başvurmasının sağlanması gerektiğine de işaret eden Yardımcı, “Yayına başlayan gazeteler takip edilmeli, düzenli yayınlanmayanların  protokol listesine alınma süresi kademeli olarak uzatılmalı, listede olup taahhüdünü yerine getirmeyenler de protokol dışına çıkarılmalı” ifadesini kullandı. Yardımcı, bazı günlük gazetelerin, arefe gününden birkaç günlük gazete çakararak bayram süresince yayınlanıyormuş gibi bildirimde bulunduğunu ve Basın İlan Kurumu’ndan haksız gelir elde ettiğini kaydederek, bunun da Basın İlan Kurumu  tarafından denetlenmesini istedi. Yardımcı, özellikle yaz aylarında gazete bayilerinden büyük bölümünün hafta sonları  kapalı olduğunu, bunun düzenli yayın ve dağıtım yapan yerel gazetelere zarar verdiğini sözlerine ekledi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir de, gazetelerin nitelik ve nicelik olarak kaliteli şekilde yayınlanması, ekonomik sıkıntılarının aşılması için çaba harcadıklarını, bu konuda büyük sıkıntı yaratan korsan basınla mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.  Esendemir, “Günlük yerel gazetelerin kentimizde ve ilçelerde tüm marketlerde her gün satışa sunulabilmesi için bir dizi çalışma başlatacağız. Yerel gazeteleri satmak istemeyen marketlerden alışveriş yapılmamasını isteyeceğiz” dedi.