1918 yılında çıktığı yolda emin adımlarla ilerleyen ve Kurtuluş Savaşı'na kalemiyle katkı koyan Yeni Adana Gazetesi, 95. yayın yılını da gururla ve onurla kutladı. Yeni Adana Gazetesi'nin Abidinpaşa Caddesi'ndeki Ahmet Remzi Yüregir Toplantı Salonu, kutlamaya gelenler tarafından hınca hınç dolduruldu.

Yeni Adana dostları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi, Eğitim-İş Adana Şubesi, CHP İl Kadın Kolları, CHP Çukurova Kadın Kolları, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (ÇYDD), Ev Kadınları Derneği (EVKAD), İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Alican Özcan ve Özden Özgür Onar'ın birlikte organize ettiği etkinlik gazetemiz yazarı Süreyya Köle'nin güzel sunumuyla başladı. Kokteylde Yeni Adana Gazetesi'nin çağdaş yaşama verdiği katkılardan dolayı ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş, İmtiyaz sahibi Çetin Remzi Yüregir'e plaket sundu. Yüregir ve Yeni Adana Gazetesi ailesi etkinlikte 95. yıl için hazırlanan özel pastayı kesti.

 

MİLLETVEKİLLERİ DUYGULARINI DİLE GETİRDİ

Kokteylde konuşan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, 95 yılın tecrübe ve deneyimini Adanalılar'a ve Türk ulusuna aktaran Yeni Adana Gazetesi'ni ve bu uğurda emek veren herkesi kutladığını dile getirdi. Demirçalı, "Herkesi ve her kesimi gazeteye sahip çıkmasını bekliyorum" dedi.

CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ise Türkiye Cumhuriyeti'nin var olduğu sürece Yeni Adana Gazetesi'nin de var olacağına inancını vurguladı. Develi, "Gazetecilik mesleğine attığım ilk adımların adresi olan Yeni Adana Gazetesi'nin bugünlere geldiğini görmenin haklı gururunu yaşıyorum. Bu yolda emeği geçen başta Çetin Remzi Yüregir olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da Cumhuriyet'le özdeşleşmiş bir gazete olarak nitelendirdiği Yeni Adana Gazetesi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin var olduğu sürece gazetenin de var olacağına olan inancını vurguladı.

 


SİYASİLER, STÖ TEMSİLCİLERİ YENİ ADANA’YI ANLATTI

CHP İl Başkanı Orhan Sümer ise "Çocukluğumuzdan beri yolumuza ışık tutan Yeni Adana Gazetesi'ni ve gazeteyi bugünlere taşıyan değerli büyüklerimize şükranlarımı sunarım" dedi.

MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu da "Bugün 95. yılını kutlayan Yeni Adana Gazetesi ile çocuk yaşlarda dedemin elinde tanıştım" diye konuştu. İzgioğlu, "Nesilden nesile geçerek böylesi bir gazetenin daim olmasını temenni ediyorum" dedi.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık da ateşi ve ihaneti gören, cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarından olan, her şeyden önemlisi 95 yıldır çizgisinden ödün vermeyen bir çizgi gazetesi olarak nitelendirdiği Yeni Adana Gazetesi'ni kutladı. Av. Çıtırık, "Türkiyemiz bugün zor günlerden geçmektedir. Böylesi bir dönemde namuslu yazarlara, namuslu gazete ve gazetecilere ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacı 95 yıldır karşılayan Yeni Adana Gezetesi'nin başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir ise her vatandaşın, gazetecilerin ve siyasilerin kurtuluş savaşından bu yana önemli katkı koyan Yeni Adana'nın yaşatılmasına özel önem vermesi gerektiğini söyledi. Esendemir, "Biz Yeni Adana Gazetesi'nin ışığında yürüyoruz" dedi.

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez de Türkiye ortalamasına bakıldığında bir şirketin yaş ortalamasının 50 yılı geçmediğini kaydetti. Adana'nın şirket değeri niteliğindeki Yeni Adana Gazetesi'nin 95. yılını kutlamasının ayrı bir gurur vesilesi olduğunu ifade eden Sönmez, "Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

 

KOKTEYL DÜZENLEYİCİLERİ VE YENİ ADANA'NIN ÖNEMİ

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç ise Yeni Adana Gazetesi'nin hem kurtuluşun öncüsü olduğunu hem de kurtuluş savaşı sırasında kalemiyle mücadeleye destek verdiğini anmısattı. Av. Çinkılıç, "Bugüne kadar çağdaş ve özgür basının nasıl olması gerektiğini bizlere öğreten Yeni Adana Gazetesi'ni kutluyorum" dedi. Eğitim-İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan da Yeni Adana Gazetesi'nin bu çizgide devam ederek sadece 95. yılı değil 100 yılları göreceğini ifade etti.  CHP Çukurova Kadın Kolları Başkanı Zihneti Emre ise bunca zorluğa rağmen 95. yıla gelebilme başarısını gösteren Yeni Adana Gazetesi'ni kutladı.

Ev Kadınları Derneği (EVKAD) Başkanı Sema Turan Yapıcı da cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla var olduğu, karar alma mekanizmalarında kadınların eşit olarak yer aldığı bir dünya diledi. Yapıcı, basın yayın organlarında daha fazla kadın yazarlara yer verilmesi temennisinde bulunarak, 95. yılını kutlayan Yeni Adana'ya başarılar diledi. ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş ise 95 yıl önce Yeni Adana Gazetesi'nin yaktığı ışık ile bugün hala aydınlanıyor olmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çumhuriyetçi Kadınlar Derneği adına koşuna Desin Güvendik de özgür basın olarak 1965 yılında Dünya Basın Başarı Ödülü ve 1996 yılında Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülünü alan ilk ve Türk gazetesi olan Yeni Adana ile gurur duyduklarını vurguladı.

Seyhanspor yöneticisi Alican Özcan ise Yeni Adana kurucusu Ahmet Remzi Yüregir'in yine kurucu olduğu Seyhanspor'da yöneticilik yapmaktan onur duyduğunu belirtti. Özcan, "Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın dediği gibi Yeni Adana Gazetesi, Türkiye'nin ileri karakolu olmaya devam edecektir" dedi.

Yoğun iş programı nedeniyle etkinliğe geç de olsa katılan İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen de 95 yılı onurla ve gururla geride bırakan Yeni Adana Gazetesi ailesini yürekten kutladığını söyledi. Av. Türkmen, “Yeni Adana yalnızca Adana’nın değil Türkiye’nin önemli bir değeridir. Gazeteyi bugünlere ulaştıranlara sonsuz saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

KATILIMCILAR DA KONUŞTU

Eğitim-Sen adına konuşan Güven Boğa da "Dışarıda bir fotoğraf gördüğümüzde o fotoğrafın yansımalarını Yeni Adana'nın sayfalarında görebiliyoruz. İşçinin, emekçinin sesi solu olduğunu yıllarca gördük ve görmeye devam edeceğiz. Bu gazetenin yaşaması için dün olduğu gibi bugün de yarın da üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.

Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan ise gazetenin tarihçesini ve geçirdiği zorlu süreci anlatarak Yeni Adana'ya daha nice uzun yıllar diledi.

 

ÇETİN REMZİ YÜREGİR TEŞEKKÜR ETTİ

Etkinliğe katılanlara ve Yeni Adana'yı yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüregir, "Bu tabloya baktığımızda 95. yıla nasıl geldiğimizi anlayabiliyoruz" dedi. ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez'in 50 yıllık şirket ömür ortalama fikrine katılan Yüregir, "Yeni Adana Gazetesi'nin bir yanı şirket olsa da diğer yandan büyük bir ailenin maddi manevi desteğiyle bugünlere geldi" diye konuştu.

95 yılın formülünün güven ve idealde saklı olduğunu kaydeden Yüregir, "Bugün Türkiye çok zor günlerden geçiyor. Dostun düşmanın belli olmadığı, ulusal amacın yavaş yavaş kaybedilmek istendiği günler yaşamaktayız. Bu sebeple işimiz bundan sonra çok daha zor" dedi.

 

95. YILDA YALNIZ BIRAKMADILAR

95. yıl kokteyline ayrıca ­Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, CHP eski milletvekilleri Hulusi Güvel, Ziya Yergök, İbrahim Özdiş, Tuncay Karaytuğ, CHP ve MHP İl yöneticileri, ÇGC Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Seyhan Kadın Kolları Başkanı Nezihe Biçer, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, İŞKAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Tamer Uman, DHA Adana Bölge Temsilcisi Orhan Apaydın, İHA Bölge Temsilcisi Adnan Kulak, TMMOB İKK Sekreteri Nazım Biçer, Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, Adana SMMMO Başkanı Ahmet Coşar, Başkent TV Temsilcisi Sema Erdoğan, Seyhan Belediyesi eski Başkanı Yalçın Akyol, CHP Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı Soner Anafarta, İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) Adana Şube Başkanı Murat Berhun, CHP Milletvekili adayı Av. Canan Billor, Adana Kadın Doğum Hastanesi eski Başhekimi İhsan Doğaner, Yeni Adana Gazetesi ailesinden Yalçın Remzi Yüregir, Oya Yüregir, Zeynep Yüregir, gazeteciler, yerel ve yaygın gazete ve tv muhabirleri, gazete yazarları, gazete çalışanları, gazete okurları ve çok sayıda Yeni Adana dostu katıldı.

95. yıl etkinliği müzik öğretmeni Güney Yuşan'ın ney dinletisiyle sona erdi.