Şubat ayında ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ eğitimi ile başlayan program Ağız Diş Sağlığı, iletişim, öfke kontrolu, ilkyardım, kanser, kadın hastalıkları, sağlıklı beslenme vb. gibi bir çok konuda Seyhan İlçesinde bulunan muhtar, rehber öğretmenleri, öğrenci ve velilerine eğitim verildi. Bu dönemin son eğitimi Çukurova Kalkınma Ajansı Toplantı Salonunda “Çocukluk Dönemi Ağız ve Diş Sağlığı” konu başlığıyla ele alındı.

SEYHAN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET ALİ SEVÜK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Rehber Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yapan Seyhan İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Ali Sevük, “Hayat aslında beslenme ile başlıyor. Beslenmeninde ilk merhalesi (basamağı) diş’tir. Diş olmayınca sindirim olmuyor. Sindirim olmayınca beslenme olmuyor. Benim burada rehber öğretmenlerimizden nacizane bir isteğim olacak. Öğrencilerinizin velilerine çocuklarını “seni doktora, diş hekimine götürür iğne yaptırırım” diyerek korkutmamalarını söyleyin. Söylenmesi gereken “Seni doktora, diş hekimine götürürüm. Güzel vakit geçirirsin” deyip, teşvik edilmelidir.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

ADANA ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. Ö. MÜRSEL YALBUZDAĞ

Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “2 yıl süren pandemi sonrası aklın ve bilimin yolundan ayrılmadan çalışıp, aşılanma sonucu bugün bu toplantıyı yapabiliyoruz. Hepimiz beden sağlığımızı korumak zorundayız. Rahatsızlanınca en doğru yol hekime gitmektir. Akılcı ilaç kullanımı; doğru zamanda doğru doz alınmasıdır. Sağlık harcamalarına bakıldığında ilaç çok yer tutuyor ama alınan ilacın çoğu kullanılmıyor. Sağlıklı bertaraf etmek için Seyhan ve 2-3 ilçeden daha evlerden kullanılmamış ilaçları topluyoruz. Tonlarca atık ilaç geliyor. Sağlıklı ve düzenli kullanılmayan ilaçlar hem kendi sağlığımıza hemde sağlık sistemine zarar veriyor. İlaçların çoğu kimyasaldır. İlaçla zehiri birbirinden ayıran tek şey dozu’dur. Dozunda kullanılmayan her şey zehirdir. Atık ilaçlarda doğru şekilde imha edilmez ise toprağa, suya karıştığı zaman onlardan zehir olarak insanlara geri dönüyor. Bu anlamda öğretmenlerimize çok görev düşüyor. Öğrencilere akılcı ilaç kullanımı ve atık bilincini oluşturmaları gerekiyor. Evlerde bulunan atık ilaçlar eczanelerimizde bulunan atık ilaç kutularına atılabilir.”

ADANA DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI DT. FATİH GÜLER

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Meslek odaları kamu yararını gözeten görevlerinide yerine getirmektedir. Seyhan ilçemizde bulunan yaklaşık 5-9 yaş arası 65 bin. öğrencimize burada bulunan öğretmenlerimiz üzerinden ulaşılacağını düşünüyorum. Almanyada 65 yaş üstü nüfusta kişi başı ortalama ağızda kalan diş sayısı 17 - 18 iken bizim Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusta yüzde elli total dişsizlik var. Yani bu insanların ağzında diş yok. Almanlar koruyucu diş hekimliğini her yaş gurubunda devlet desteğiyle özelden hizmet alarak başarmış. TDB ve diş hekimleri odaları olarak Sağlık Bakanlığına yıllardır söylediğimiz çözüm budur. İnsanlar protez kullanmadan kendi dişleriyle yaşamalı, kendi dişleriyle yaşlanmalıdır.”

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YAŞAR KOÇAK

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, “Çocuklarımızın gelecekte birer yetişkin olacağını düşünerek olumsuz alışkanlıklar edinmemelerine çalışıyoruz. Yaşam bir çok konuda okullardan başlıyor. Öğretmenlerimizin dışında STK’lar, meslek örgütleri ve diğer kesimler de bu konuda kendi üzerlerine düşeni yaptıkları takdirde belli bir yere gelinir. Bizim okul çevre ilişkisi, okul sivil toplum ilişkisi, okul kamu kurumları ilişkisi sağlam adımlarla ilerliyor. Rehber öğretmenlerimiz öğrencilere, velilere ve diğer öğretmenlere ulaşmada önemli görev üslenmiş durumdalar. Adana’da 515 bin öğrenci var. Okul öncesi eğitimide eklediğimizde ortalama her sınıf seviyesinde 40 bin öğrenci bulunuyor. Bu çalışmanın fayda sağlamasını ümit ediyorum.”

SEYHAN KAYMAKAMI MUSTAFA YAVUZ

Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, “Adana Seyhan Kaymakamlığı Proje ve Koordinasyon Büromuzca ‘Sağlık Buluşmalarını Programı’nı  Şubat ayında başlattık. Her hafta bir eğitim bölgesi okulunda, alanında uzman sağlık çalışanlarımızla vatandaşlarımızı buluşturduğumuz bu faaliyetlerde halkımızın sağlık farkındalığını arttırmayı hedefledik. Doğru bilinen yanlışları konuştuk. Ve merak edilen soruları cevapladık. 17 haftada 1337 kişiyle buluştuk. Sloganımız ‘Bilgini Paylaş’. İçinde bulunduğumuz çağda bilgiye ulaşmak çok kolay fakat bu bilgilerden ihtiyacımız ve faydalı olanı seçebilmek bir o kadar zor. Bu nedenle doğru kaynaklı, nitelikli, faydalı ve ihtiyaca yönelik sağlıklı bilgi çok daha değerli hale gelmiştir. Bu anlamda bu programda yer alan, destek veren ve eğitimlere katılan her bireye sonsuz teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından “Çocukluk Dönemi Ağız ve Diş Sağlığında Bakım” konusuyla Adana Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Nevin Kilecioğlu, “Koruyucu Diş Hekimliği” konusuyla Adana Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Yunus Emre Kocacık, “Karma Dişlenme ve Travma” konusuyla ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Doğan, slayt sunum yaparak katılımcı rehber öğretmenlerine eğitim verdi.