Dünya Prematüre günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisinde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte ayrıca Çukurova Neonatoloji Derneğinin kuruluşunun 25. Yılı da kutlandı.

Etkinliğin açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, Gebelik yaşı 36 hafta 6 gün olmadan doğan bebeklere ‘’prematüre bebek’’ dendiğini, her yıl yaklaşık 15 milyon bebeğin erken doğduğunu belirterek, bu rakamın doğan her 10 bebekten 1’inin erken doğduğunu gösterdiğini vurguladı. Yıldızdaş ayrıca, Prematüre doğumun, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en önemli nedeni olduğunu, bu bebeklerde büyüme ve gelişme sorunlarının daha sık gözlendiğini sözlerine ekledi. Yıldızdaş, her yıl olduğu gibi bu yıl da yenidoğan ve prematüre bebek sağlığını irdeleyen konuları  düzenlenen sempozyumda konuşacaklarını belitti.

Daha sonra kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı ve Çukurova Neonatoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar 25 yıl önce yenidoğan sağlığını korumak amacıyla kurulmuş olan Çukurova Neonatoloji Derneği’nin d kuruluşunun 25.yılını bu özel günde kutlamanın büyük mutluluğunu yaşadıklarını belirterek derneğin kuruluşundan bu zamana kadarki geliş süreci hakkında bilgi verdi.

Satar Ayrıca Prematüre bebeklerin çoğunluğunun, gebelik yaşı ‘’geç pretem’’ olarak adlandırılan 34 hafta-36 hafta 6 gün arası bebeklerin oluşturduğunu ifade ederek, “Bu gebelik yaşındaki bebekler özellikle risk altındadır; zira doğum ağırlıklarının iyi olması nedeni ile çoğu zaman anne yanına verilmekte; ancak solunum sıkıntısı, beslenememe, kan şekeri düşüklüğü ve sarılık nedeni ile daha sonra yatış gerekmektedir. Her ne kadar gebelik yaşı 34 haftadan daha küçük olan bebeklerde sorunlar daha fazla olsa da, tüm prematüre bebeklerin hem anne yanında, hem Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri’nde hem de taburculuktan sonra yakın izlemi gerekir. “ dedi.

Satar’ın ardından kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı ise özelikle gebelik yaşı 32 haftadan veya doğum ağırlığı 1500 gramdan küçük prematürelerde erken doğmalarına ikincil beyin kanaması, enfeksiyon, kalpte köprü damarın açık kalması ve kalp yetmezliği, dolaşım bozuklukları, tansiyon düşüklüğü, kan şekeri düşüklüğü, kronik akciğer hastalığı ve körlük gelişebildiğini, bebeklerin çok kırılgan olduklarını, mümkün olduğunca az dokunup gözlenmeleri gerektiğine değindi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emine Aygül Yeni ise konuşmasında, Her yıl Kasım ayının 17’sinde düzenlenen ‘’Dünya Prematüre Günü’’ etkinliğinin amacının sağlık çalışanlarını ve kamuoyunu preterm doğum hakkında bilgilendirmek; prematüre bebekler ve ailelerinin sorunlarına odaklanmak olduğunu belirterek etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti. Yeni, erken doğan bebeklerin ebeveynleri ile bağlarının korunması gerektiğine işaret ederek,  taburcu olduktan sonra da özellikle büyümeleri ve zihinsel gelişimlerinin de yakından takip edilmesi gerektiğine değindi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü de yaptığı konuşmada, hem Dünya Prematüre gününü hem de Çukurova Neonatoloji Derneğinin 25. Yılını kutlayarak, bu hassas bebeklerin hem doğmadan önce, hem doğumda, hem yoğun bakım ünitesinde hem de taburculuk sonrası uzman ellerde bakılması gerektiğine işaret ederek, Yenidoğan doktorluğu ve yenidoğan hemşireliğinin bu konunda son derece yetkin olduğunu, ve prematüre bebeklerin yenidoğan doktorlarının ellerine doğması gerektiğinin, yenidoğan hemşireleri tarafından da bakılması gerektiğinin altını çizdi.

Son olarak kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, bu önemli etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, özellikle etkinliğin sempozyum kısmında katılımcıların bilgi dağarcıklarını son derece önemli bilgilerle dolduracaklarına inandığını vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı ve Çukurova Neonatoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu tarafından gerek yenidoğan ünitesine son olarak bağışta bulunan isimlere gerekse derneğe emeği geçen kurucu üyelere birer teşekkür plaketi verildi. Daha sonra etkinliğin sempozyum bölümüne geçildi.