Meclis toplantısına hekim ve sağlık çalışanlarının yanı sıra siyasi parti il ve ilçe başkanları, meslek örgütü, sendika, dernek başkanları/temsilcileri ile muhtarlar katıldı. Divan Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Genel Sekreter Dr. Halit Atik ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Özalevli’den oluştu.

DR. HALİT ATİK, SAĞLIK HAKTIR

İnsan olarak doğduk, insan gibi yaşayacağız. Sağlık Haktır diyerek Adana Sağlık Hakkı Meclisi toplantısının açılış konuşmasını yapan Adana –Osmaniye Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Halit Atik,” Sağlık herkese lazım, eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli sağlık hizmeti herkese lazım diyoruz, hep birlikte demeye, dayanışmaya, dayanışmamızı büyütmeye, haklarımızı aramaya, sahiplenmeye, korumaya, konuşmaya geldik. Dünya’ya gelince kalbimiz atmaya başladı, nefes aldık. Siz hiç duydunuz mu nefes alma hakkı diye bir şey? Böyle giderse ona da mı sıra gelecek?  Sağlık Hakkı Meclislerinde Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bizleri mağdur etmesine dur diyeceğiz, herkesi bilgilendireceğiz.  Bir sorunla karşılaşanın yanında olacağız, dayanışma ile belki GSS danışma hatları kuracağız. Gündelik karşılaşılan sıkıntılarla ilgili hızla bilgi vereceğiz, sorunları raporlaştırıp bu sorunların tek tek değil çok sayıda olduğunu göstereceğiz, görünür kılacağız. Ama daha önemlisi hakkımız olanı, çok doğal olarak bizim olanı elimizden almalarına karşı “sağlık haktır” diyerek taleplerimizi somutlayıp değişik yol ve yöntemlerle dile getireceğiz. Daha çok konuşup daha çok çözümler üreteceğiz. Toplanma amacımız sağlık haktır. Bu sözü Adana’dan bütün Türkiye’ye yayacağız; sokaklara, caddelere, işyerlerine, sağlık merkezlerine, hastane koridorlarına, amele pazarlarına, dershanelere, tershanelere, köylere, kentlere, kahvelere, okullara, üniversite kantinlerine, öğretmen odalarına, işsizlere/iş arayanlara: sağlık haktır, diyeceğiz. Bu iki sözcük artık her yerde karşılarına çıkacak, çıksın. Ama önce bunu görmeleri, duymaları lazım. Sağlık haktır. Bu iki sözcük sinirlerini bozacak, çarpılacaklar. İnsan olarak doğduk, insan gibi yaşayacağız” dedi.

 

DR. ALİ İHSAN ÖKTEN, HEKİMLİK DİĞER MESLEKLERDEN FARKLIDIR

Sağlıkta Dönüşümün IMF ve Dünya Bankası Projesi olduğunu belirten Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten,”Bu proje ile birinci basamak sağlık hizmetleri “Aile Hekimliği” adı altında uygulanmaya başlamış, çalışanlar sözleşmeli olurken, Kamu Hastane Birlikleri Yasası ile de 2. Ve 3. Basamak sağlık hizmetleri başlarına CEO, genel sekreter adı altında idari yöneticiler ve onların altlarına da başhekimler getirilmiştir. Şu an CEO’larımızın ve yöneticilerimizin bir kısmı hekim olsa da 663 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’ye göre, CEO olmak için hekim, eczacı, dişhekimi, hemşire, biyolog filan olmak gerekmeyecek, herhangi bir 4 yıllık bir okulu bitirmek yeterli olacak. Çünkü artık her şey kar-zarar hesabına göre çalışacak. Bu anlayış sağlık hizmetlerini şirket mantığı ile yönetilmekle kalmayıp aynı zamanda siyasi kadrolaşmanın ve güvensiz çalışma ortamının zeminini de oluşturmuştur. Hastaneyi kar ettirmeyen bir yönetici şirketten hemen atılacaktır. Sağlık hizmetleri ticarileştirilirken bir taraftan da halkımızın sağlık hakkı yavaş yavaş elinden alınmaktadır. Artık ilaç almak için eczanelere giden her vatandaş önce biriken borçlarını ödemek durumundadır. Yakında birçok kişiye SGK’ya katılım payı veya katkı payı adı altında prim borçları gelecektir. Dönüşüm ile vatandaş sağlık hizmetlerinden memnun ise hekimleri şikâyet ve hekime şiddet neden artmaktadır. Burada suçlu vatandaş değil, Sağlıkta Dönüşüm Projesidir. Sağlıkta Dönüşüm Projesi hekim – hasta ilişkisindeki ilişkileri bozmuş ve güvensizliği arttırmıştır. Bizim bu toplantılardaki esas amacımız bu dönüşümün gelecekte neler getireceğini sizlere anlatmak, aramızda giderek açılan güvensizlik ve iletişimsizlik ortamını ortadan kaldırmak, yeniden sevgiye, saygıya ve güvene dayanan ilişkiyi tekrar kurmaktır. Çünkü hekimlik diğer mesleklerden farklıdır, karşılıklı güven ilişkisine dayanır” diye konuştu.

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. İsmail Bulca’nın Sağlıkta Dönüşüm Sisteminin getirdiği olumsuzlukları slayt sunum yaparak tek tek anlatmasının ardından katılımcılar merak ettikleri soruları sorarak fikir alış verişinde bulundular.