Adanahabermerkezi.com

Kurulan sistemde hastalar, sağlıkçılar ve hastanede çalıanların da rahatsızlığını dile getirdiği hastanede son olarak hafta sonu hasta yakınlarını görmeye gelen vatandaşlara yönelik farklı uygulamalar tepki çekti.

Hafta sonu olması nedeniyle uzaktan yakınlarını görmeye gelenler veya hastasına ihtiyaçlarını bırakmak isteyenlerin sadece ziyaret saatinde girilebileceğinin söylenmesine rağmen uygulamanın farklı olması vatandaşı isyan ettirdi. Aynı anda ve kontrolsüz olarak içeri girilmesinin hastaların da ziyaretçilerin de sağlığını tehlikeye atabileceği ve doktor ve ya hemirelerin hastalarla ilgilendiği zamanlar ziyaretçi olmamasının mantıklı olduğu bilinirken, özellikle birkaç yaşlının içeri alınmaması veya uzaktan gelenlerden birinin bile hastayla görütürülmemesi dikkat çekiyor.

SURİYELİ HASTA YAKINLARINA GÖSTERİLEN HOŞGÖRÜ, TÜRK VATANDAŞLARINA NEDEN GÖSTERİLMİYOR?

Hafta sonu yine  "Suriyeli hasta var. o Türkçe konuşamıyor. İçeri gidip tercümanlık yapacağım" diyenler ise derhal içeri alınıyor. Aslında hastanelerde tercüman bulunduğu açıklamalarının yapıldığı dönemde Türkçe bilmeyen kim olursa yardımcı olmak adına hoşgörü göstermek doğru bir adımken, nedense temel prensipleri bozmadan, Suriyeliye gösterilen hoşgörü gibi, Türk vatandaşlarına da hoşgörü gösterilmemesi dikkat çekti.

RONESANS HOLDİNG, ÇOK MU DUYARLI?

Bu konudaki başka bir ciddi hata ise gelen ziyaretçiler içeri alınmazken, refakatçiler gelerek elindeki "Refakatçi kağıdını" ziyaretçiye verdiğinde görevliler "Tamam şimdi oldu. Sen beklersen ziyaretçin bu kağıtla girebilir" demesi ve izin vermesi. Yani 3 refakatçi birbiriyle anlaşsa, 3 kağıdı bir hastanın ziyaretçilerine verirse, aynı hastaya 3 ziyaretçi görevliler tarafından içeri aınıyor. Hasta adını söylemeniz yetiyor. Ancak, bu uygulamada da diğer ziyaretçilere haksızlık yapılıyor. 

TEMEL SORUN HASTANEYİ TİCARETHANE GİBİ GÖRMEK Mİ?

Aslında temel prensipleri bozmadan tüm hasta yakınlarına hogörüyle yaklaşmak temel görev olmalı. Hastaneyi "Ticarethane " olarak nitelendirenler "hastayı, müşteri olarak görmemek lazız" tezini savunuyor.Peki Ronesans Holding, hastayı müşteri olarak görmüyorsa neden hasta, yakınını gördüğünde moral bulacağı gerçeğini görmeyerek hogörü konusunda eksik kalıyor. Hastane içinde çok sayıda işyeri market gibi ticarethaneler var. Yoksa hasta da bu şekil mi değerlendiriliyor. 

Sağlık sisteminin içinde yer alan aktörlerinde iştirakiyle hoşgörünün artrılması umuduyla