Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)  Adana Şube Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, psikolojik vakaların son dönemlerde tehlikeli bir artış gösterdiğine ve bu ruhsal sorunun toplumu tehdit ettiğine dikkat çekti,

Aile ve Evlilik Terapisti Uz.Dr. Taner Canatar, psikolojik açıdan sağlıklı bir insan olmanın mümkün olduğunu belirterek ,10 numara insan olabilmenin kişinin bunu içinde hissetmesine bağlı olduğunu ifade etti. Canatar, yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“ Giydiğimiz kıyafetlerle, bindiğimiz arabayla, makamıyla mevkisiyle, birlikte olmayı tercih ettiğimiz karşı cinsin özellikleriyle, koluna taktığı pahalı saatle veya insanların bizim için sarf ettiği hayranlık ve takdir dolu sözlerle 10 numara insan olmaya çabalıyoruz. Ama 10 numara insan olmayı içimizde hissedemeyip dışarıda aradığımız için de hiçbir şekilde bunu gerçek manada başaramıyoruz.”

10 numara olmayı başkalarının gözünde, sözünde veya davranışlarında değil içimizde hissetmemiz gerekir. İşte bunu yapabilenler sağlıklı narsisisizm, bunu hissedemeyip dışarıdan, başkalarından arayanlar ise narsisistik yapı dediğimiz patolojik narsisisizmin pençesinde kıvranıp duruyorlar. Hiçbir zaman mutlu olamıyorlar, iç çatışma yaşıyorlar ve 10 numara insan olmadıklarını hissettirecek herhangi bir eleştiri, davranış ve olay karşısında da büyük bir çökkünlük yaşıyorlar. Ve sonrasında da genellikle öfkeyle tepki veriyorlar. Bu durum toplumun ruh sağlığını, huzurunu ve ilişkilerimizi tehdit ediyor. Sağlıklı bir iletişim kurmamızı engellerken, sahte ve yapmacık bir toplum yaratıyor. Kişinin kendini olduğu gibi değil başkalarının istediği şekilde davranması da suni bir ilişkiler yumağı meydana getiriyor.”

“Narsisizm “ tanımını “Özsevi, öz sevgi, özsaygı, öz değer, ego saygısı, kendilik değeri” olarak yapan Dr.Canatar, “Kişinin uyumlu yaşayabilmesi için, kendini ölçüyü kaçırmadan sevmesi gerekir, bu sevgiye narsisizm denir. Ancak narsisizm toplumda bir aşağılama gibi algılanır. ‘Pis narsist, kendini beğenmiş, bencil’ gibi kullanımlar yaygındır. Bu kullanımlar bizce doğru değil. Narsisizm yemek yemek veya su içmek gibi normal ve doğal bir ihtiyaçtır. İnsanlar, narsisizmi sağlıklı bir şekilde oluşturamadıklarında veya abartıp patolojik hale getirdiklerinde sıkıntı yaşarlar ve narsisistik kişilik organizasyonu geliştirirler.” Dedi.

ışıldayan bir yıldız olabilir. Yıldız olmak diğer yıldızların da varlığına izin verir.”

  • 10 ALTIN KURAL
  • CİSED Şube Başkanı Dr. Canatar’a göre psikolojik açıdan sağlıklı bir insan olmak mümkün.
  • İşte 10 numara insan olmanın 10 altın kuralı:
  • 1- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve sevin.
  • 2- Alabileceğin en büyük intikam; affetmektir ve bazen karşınızdakine verilebileceğiniz en güzel cevap; gülüp geçmektir.
  • 3- Buğdaylar gibi büyüdükçe başınızı yere eğin ve alçak gönüllü olun.
  • 4- Eleştiriye karşı hoşgörülü olun.
  • 5- Her olayda suçlamak yerine sorumluluk alın.
  • 6- Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
  • 7- Karşınızdakini değil önce kendinizi değiştirmeye çalışın.
  • 8- Anlamanın ve dinlemenin konuşup üste çıkmaktan daha önemli olduğunu unutmayın.
  • 9- Değerliliği karşı tarafın bakışlarında ve sözlerinde değil kendi içinizde arayın.
  • 10-  Haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın.