BALCALIDA “THİNK ZEBRA” ETKİNLİĞİ 

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Alerji Immünoloji Bilimdali Başkanı Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Özcan’ın öncülüğünde bir araya gelen klinikte görevli hekimler ve tedavi gören minikler günün anlamına ilişkin minik bir tören yaparak havaya balonlar uçurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Immünoloji Bilimdali Başkanı Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş, Bağışıklık sistemimizin yani diğer adıyla immun sistemimizin, bizi bakteriler, virüsler ve enfeksiyona neden olan dış etkenlerden koruduğunu belirterek, bağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da eksik çalışmasının immun yetmezlik olarak adlandırılan hastalıkları meydana getirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Altıntaş sözlerine şöyle devam etti “Amerika da tıp öğrencilerine hastalıklar öğretilirken, bir hastalığın teşhisini koyarken olağanüstü tanılar aklınıza gelmesin, olağan tanıları düşünün denir yani kapının dışında nal seslerini duyduğunuzda aklınıza daha nadir olabilecek zebraları değil atları düşünün “  efsanesi öğretilir. Fakat immün yetmezlikler de aslında hiç nadir olmayan akılda bulundurulması gereken tanılardandır. Bu nedenle immun yetmezliklerin sembolü zebradır. Immun yetmezlikler doğuştan itibaren bulgu verebilir. Bu bulgular, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, yılda 4 ten fazla ciddi sinüs enfeksiyonu ve 2 den fazla orta kulak iltihabı geçirme, vücutta iyileşmeyen yaralar, Ciltte ya da iç organlarda apse oluşumu ve bunlara eşlik eden büyü me gelişme geriliği şeklinde kendini gösterebilir. Bu şikâyetlerle karşılaşıldığında akla immun yetmezlikler gelmelidir.

Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Balcali Hastanesi , Cocuk Alerji ve Immunoloji Kliniği olarak  her yıl yüzlerce çocuğu iyileştirdiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş, Çocuk Alerji Immünoloji Bilim dalı olarak immun yetmezliklere dikkat çekmek amacıyla  “ Think zebra“ etkinliğini geçen yılın ardından bu yıl da gerçekleştirdiklerini ve bu çerçevede  tedavi gören miniklerle birlikte hastane bahçesinde havaya balonlar bıraktıklarını sözlerine ekledi.