Bugüne kadar 11 bin çifte tüp bebek uygulaması yapan Adana Başkent Hastanesi'nin Tüp Bebek Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Esra Bulgan Kılıçdağ, kısırlığın sadece kadın problemi olmadığını, çiftin problemi olduğunu ve her yüz çiftten 15'inde rastlandığını söyledi.

 Prof. Dr. Kılıçdağ, gelişen tıp imkanları sayesinde kısır çiftlerin çocuk sahibi olmaları yolunda büyük mesafeler kaydedildiğini belirterek, şunları kaydetti:

 '' Kısırlık tedavisinin başarısını belirleyen en önemli unsur doğru tanı ve çifte özel en etkin tedavinin seçilerek hızlı bir şeklide uygulanmasıdır. Merkezimize  başvuran çiftlere öncelikle çeşitli testler uygulayarak gebe kalma şansını olumsuz etkileyen faktörleri tespit edip bunların  ilaçlarla ya da  cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bazı hastalar da yaptığımız küçük cerrahi müdahaleler (rahim içerisindeki küçük bir basıklığın düzeltilmesi gibi)hastanın gerek kendiliğinden gerekse aşılama ve tüp bebek sonrası gebe kalma şansını arttırabilmektedir.

 

Tüm dünyada giderek yaygınlaşan tüp bebek merkezlerinin hepsinde standart ekipman bulunmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda gebelik oranlarını arttıran IMSI, Embriyoskop gibi yeni teknolojik gelişmelerin tedaviye eklenmesi gebelik oranlarını olumlu olarak etkilemektedir. Spermlerin 6 bin kat büyüterek incelenmesine olanak tanıyan IMSI sperm sayı ve şekillerinde ciddi problem olan hastalarda daha iyi spermi seçmemizi sağlayarak gebelik oranlarını arttırmaktadır.

 

Embriyoların Tüp Bebek Laboratuvarında geçirdikleri 3-5 gün sonunda amaç, normal ve anormal döllenen yumurtaları ayırt etmek, embriyonun bölünme aşamalarını kontrol etmek, hızlı veya yavaş gelişen embriyoları takip etmek ve böylece transfer edilecek en iyi embriyoları seçerek gebelik şansını arttırabilmektir. Ancak bu aşamaların takibi için embriyolar, sabit ısı, karbondioksit, oksijen ve azot seviyelerine sahip, kültüre edildikleri inkübatörlerden belirli zaman aralıklarında çıkarılıp, kültür koşullarını etkilememek için mikroskop altında çok kısa bir süre içerisinde değerlendirilmektedirler. 

 

Son yıllarda geliştirilen Embriyoskop Tüp Bebek laboratuarlarında kullanılan güvenli bir inkübasyon sistemidir. Geleneksel inkübatörlerden farkı içerisinde embriyoları görüntülemek amacıyla tasarlanmış dahili bir kameranın bulunmasıdır. Bu sayede, yumurta ve spermin bir araya getirilmesinden itibaren, döllenme ve embriyo transferi aşamasına kadar yaklaşık 5 gün süren embriyo gelişim takip süreci hızlandırılmış bir video görüntüsü şeklinde izlenebilmektedir. Embriyoskop kullanımı ile deneme sayısı fazla olan kötü kalitede embriyoları olan hastalarda gebelik oranlarını arttırmak amacıyla Adana’da sadece bizim kliniğimizde kullanılmaktadır.'' 

 

-TÜP BEBEK AŞAMALARI-

 

Tüp bebek tedavisinde bir kaç farklı aşama olduğunu belirten Prof. Dr.  Kılıçdağ, şöyle devam etti:

 ''Tedavi adetin ikinci veya üçüncü gününde başlar. Adetliyken yapılan kontrol ve kan tetkikleri sonrasında 7-12 gün süren yumurtalıkları uyarıcı ilaç kullanımına başlanır. İkinci kontrol ilaç kullanımının dördüncü veya beşinci günü yapılır. Ultrason ve hormon değerlendirmesinin sonrasında tedavi ve takip planlanır.

 

Yumurtaların uyarılmasının ardından diğer aşamaya geçilir. Bu aşamada çatlatma iğnesiyle yumurtaların çatlaması sağlanır. Çatlatma iğnesinden 35-36 saat sonra hafif anestezi altında yumurtalar toplanır. Aynı gün babadan alınan spermlerle anneden alınan yumurtalar mikro-injeksiyon yöntemiyle döllendirilir.

Döllenmenin ardından embriyolar 3-5 gün kontrol edilir ve ardından anneye embriyo transferi gerçekleştirilir. Son aşama olarak transferden 10 gün sonra hastalar gebelik tetkiki için kontrole gelir.''

 

-EMBRİYO TRANSFERİNDE SINIRLAMA-

 

Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek tedavisine yönelik bir takım düzenlemelere gittiğini ifade eden Kılıçdağ:'' Geçtiğimiz yıllarda bakanlık tarafından bazı yasalar çıkarıldı. Daha önce anneye 3 embriyo transfer edilirken, 2010 yılından itibaren 35 yaşın altındaki hastalara bir embriyo, 35 yaş ve üzerindeki hastalara ise 2 embriyo transferi zorunlu kılındı. Tek embriyo transfer yasasıyla beraber gebelik oranları yüzde 60'lardan, 40'lara düştü. Amaç tabii ki başarıyı düşürmek değil, çoğul gebelik oranlarını azaltmaktı.'' dedi.

 

 -SGK'nin uygulaması

 

Tüp bebek uygulamasının SGK'nın ödeme kalemleri içinde bulunduğunu ancak, bazı kriterlere uyumun zorunlu olduğunu anlatan Prof. Dr. Kılıçdağ: '' Çiftlerin 23 yaşını doldurmuş ve 40 yaşından gün almamış olması, eşlerden her ikisinin de yaşayan çocuğunun olmaması gerekiyor. İkinci evliliklerde ise eşlerin ilk evliliklerinden çocukları olmaması şartı gözetiliyor. Ayrıca en az beş yıldır sigortalı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olmak da şartlardan biri. Bütün koşullarından sağlanması durumunda SGK ilk iki tüp bebek denemesini karşılıyor. Ancak direkt tüp bebek tedavisinin zorunlu olduğu haller dışında en az iki kez SGK anlaşmalı bir kurumda iğnelerle yumurtalıkların uyarılmasını takiben aşılama yapılması şartı bulunmaktadır. Ayrıca açıklanamayan İnfertilite tanısı alınan hastalarda evlilik süresinin üç yılı doldurmuş olması şartı da aranmaktadır '' dedi.