CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vitamin, mineral ve gıda takviye ürünlerin zincir marketlerde, internet üzerinde kontrolsüzce satışının yapıldığını kaydetti. Yıllardır tartışılmasına rağmen bir türlü kanunlaştırılamayan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Teklifi’nin TBMM’ye sunulacağı yönündeki haberlerin basına yansıdığını kaydeden Bulut, düzenlemeye göre zincir marketlerde beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili, kırtasiye, nalburiye ve hırdavatın satılamayacağını belirtti.

SAĞLIĞA İLİŞKİN ÜRÜNLER HER YERDE SATILIYOR

Pandemi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşların vitamin ve takviye edici ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Sağlığa ilişkin, sadece eczanede olması gereken ürünler, uluorta her yerde satılmaktadır.  Özellikle zincir marketler bu talebi fırsata çevirerek, halk sağlığını ticarete döktü. Marketteki her kasanın yanı başında, eczane ortamında dahi yılda iki kez denetlenen bu tür ürünlere rastlamak mümkün. 
Her vücudun ihtiyacı farklı olduğu için, hekim ya da eczacıya danışılmadan alınmaması gereken; kontrollü bir şekilde, gerektiğinde hastaya verilen bu ürünlerin marketlerde satılması insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Karaciğer zehirlenmesi vakalarının büyük bir çoğunluğu “doğal olduğu için zararsız” diye kullanılan takviye edici ürünler kaynaklıdır. 

BU ÜRÜNLER SADECE ECZANELERDE SATILMALI

Nasıl muhafaza edildiği ve içeriği bilinmeyen, kötü saklama koşullarına maruz kalan, yasaklı maddelerle tağşiş edilmiş bu ürünlerin hastalıklara ve ölümlere davetiye çıkardığını kaydeden Bulut, bu duruma acilen dur denilmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın müdahale ederek, yasal düzenlemelerle halk sağlığını korumak, zehirlenmeleri, ölümleri azaltmak için bu ürünlerin sadece eczanelerde satılmasını sağlaması gerektiğini belirtti. 

MARKETLERE KISITLAMA GETİRİLMELİ

CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Bulut, zincir marketlerde satılan ürünlere getirilen kısıtlamaya halk sağlığını korumak için vitamin, mineral ve gıda takviye ürünleri de eklenmelidir. Bu ürünlerin internette ya da herhangi bir yerde değil, sadece eczanelerde satışı sağlanmalıdır” dedi.