Çukurova Dişhekimliği Günleri etkinliğine Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, Türk Dişhekimleri Birliği(TDB)  Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ÇÜ. Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Değişik illerin Dişhekimi Oda Başkanları, dişhekimleri ile Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman,”Odamızın düzenlemiş olduğu ‘Çukurova Diş Hekimliği Günlerine’ hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Güzel Türkiye’mizin bu hassas günlerinde, Anayasa çalışmalarının yapıldığı şu günlerde, Adana Diş Hekimleri Odası yönetimi olarak Türkiye’nin üniter yapısı, resmi dilin Türkçe oluşu, Bayrağı, 29 Ekim 1923’te kurulmuş Cumhuriyetin felsefesi ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan insanların kardeşliği konusunda herkesin azami dikkat göstermesi gerektiğini yeniden vurguluyor ve bu konularda taraf olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi.

SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR

Diş ve dişetlerinde sorunları olan insanların sağlıklı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirten Dt. Hasan Yaman,” Çürük dişler ya da iltihaplı dişetleri vücudun çok çeşitli organlarında kalıcı hastalıklara sebep olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Dünya Sağlık Örgütünün son zamanlarda kanıtlarıyla ortaya koyduğu diş çürüğünün direk kalbe etkisi artık tüm dünyada bilinmektedir. Erken tedavi edilen diş çürüğü hem bireyin sağlığını korumakta hem de Sosyal Güvenlik Kurumlarının masraflarını azaltmaktadır. Tüm gelişmiş ülkeler diş sağlığına çok önem vermekte, bilhassa koruyucu sağlık hizmeti devlet tarafından verilmektedir. 20 yıl önce de halkımızın %80 inin üzerinde dişlerde ve dişetlerinde sorun vardı. Bugün bu oran yine aynı seviyededir. Korkarız ki gelecek yirmi yılda yine bu değerleri aşağı çekmemiz mümkün olmayacaktır. Kamu koruyucu sağlık hizmeti vermeli, özelden tedavi hizmeti alımının önünü açmalıdır.  Adana’nın ağız diş sağlığı ile ilgili problemleri Türkiye ortalaması gibidir. Bu rahat ve nezih ortamdan çıkıp yolun karşısına geçerek 2 dakikalık yürüyüş ile karşılaşacağımız insanlardaki çürük oranı %90’ların üzerindedir. Yaşadığımız yeri güzelleştirmeye çalışırken öncelikle içinde yaşayan insanların sağlığını düzeltmeliyiz. Adana aldığı göç ile artık alt gelir gurubundaki insanların yoğun bulunduğu bir şehirdir.

Bu şehirde 1 milyona yakın insan özel diş hekimine gidememektedir. Bu hemşerilerimiz şehrin periferlerinde bulunmaktadır. Bundan dolayı kamu şehrin periferlerine ağız-diş sağlığını götürmek zorundadır. Hükümet yanlışta inat etmemeli, ağız diş sağlığı planlarında Dişhekimleri Odasının fikrine mutlaka danışmalıdır” diye konuştu.
ORAL SAĞLIK GENEL SAĞLIĞI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Çukurova Diş Hekimliği Günleri adı altında yapılan bilimsel toplantının çok önemli olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Türk Dişhekimleri Birliği(TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel,”Büyük bir organizasyonla yapılan böyle bölgesel toplantıların yapılması bizim açımızdan daha da önemli. Ülkemiz gelişiyor, büyüyor. Bu bağlamda 17 milyon çocuk ve genç nüfusumuz var. Diğer taraftan yaşam süreleri uzuyor ve yaşlı nüfus sayımız artıyor. Bunlarla birlikte ağız-diş sağlığı sorunları da çığ gibi büyüyor. Bunların çözümü için planlı, programlı hareket edilmesi gerekir ama ne yazık ki ülkemizin önüne koymuş olduğu ciddi bir planlama bulunmamaktadır. Bütün bunlara rağmen Dişhekimliği mesleği de değişiyor. Bizler de değişiyoruz. Bu değişimi iyi yönetmemiz ve bu değişimi bizlerin iyi anlaması gerektiği gibi çevremize de iyi anlatmamız gerekiyor. Ülkedeki Dişhekimi potansiyeli yeteri kadar toplumun tüm ihtiyaçlarını giderecek şekilde kullanılmıyor. Yıllardan beri uygulanan kamu ağırlıklı politikalar özel de muayene ve kliniklerinde çalışan arkadaşlarımın çok ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Bu durum vatandaşın da bir taraftan ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımında ciddi zorlularla karşılaşmasına yol açıyor diğer taraftan hasta hakları bakımından hastanın hekimini özgürce seçmesini engellemesi bakımından da önem kazanıyor. Oral sağlık genel sağlığı yakından ilgilendiriyor. Genel sağlıkta yaklaşık 36 milyon insanın öldüğü belli hastalıklar var. Bunlara bulaşıcı olmayan hastalıklar diyoruz. Kalp hastalığı, kronik solunum hastalıkları, Şeker ve kanser gibi hastalıkların oluşturduğu ortak risk faktörü ağız sağlığı için ortaya koyduğumuz hastalıklarla aynı ortak riski taşıyor. Bu şu demek her geçen gün dişhekiminin rolü ağız sağlığında artığı gibi aynı zaman da genel sağlığı büyük boyutlarıyla meydana getiren zararı önlemede de ortaya çıkıyor. Bu sebeplerle kendimizi genel sağlığa enteğre etmek durumundayız. Genel sağlığın iyi hale gelebilmesi ve sürdürülebilir olması için ağız diş sağlığının önemini her geçen gün büyük bir bilgiyle, biliçle, içselleştirmeli ve bu konuda gayret göstermeliyiz” dedi. Konuşmaların ardından katkı ve katılımından dolayı Prof. Dr. Taner Yücel’e Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer plaket verdi. Katılımcı firmaların kurduğu stand açılış kurdelasının kesilmesinden sonra bilimsel toplantılar devam etti. Bilimsel toplantıların 3 gün süreceği bildirildi.