Sıkıntılarının her yıl artarak büyüdüğünü bu yüzden dişhekimliği gününü buruk kutladıklarını belirten Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman,” Bu gün 22 Kasım Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliğinin103. Yılını kutlamaktayız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dişhekimliği Günü” yıllardır kutlanmaktadır. Ancak son yıllarda dişhekimliği mesleğinin ve dişhekimlerinin sorunları inanılmaz bir şekilde artmış durumdadır. Dişhekimlerinin, dişhekimliği mesleğinin sıkıntıda  oluşu, halkımızın da ağiz diş sağlığı hizmetlerini doğru bir şekilde alamaması dolayısı ile vatandaşlarımızın aynı şekilde sıkıntıda olması demektir. SGK mensubu vatandaşlarımız Göz, Kulak, Kalp gibi tüm vücudu ilgilendiren rahatsızlıklarda dışardan hizmet alımına yönlendirilmektedir. Dışardan sadece AĞIZ-DİŞ sağlığı ile ilgili hizmetler alınmamaktadır. İnsanlarımız  Sağlık Bakanlığı’nın açtığı iptidai yerlerden hizmet alımına zorlanmakta, burada çalışan meslektaşlarımız günde 40-50 hastaya bakmaya mecbur bırakılmaktadır.

Yine Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı Performans  denen sey, hekimlere “ne kadar hasta bakarsa, o kadar prim” verilme usulüne dayanan çağdışı bir sistemdir. Uygar ve demokratik ülkelerde böyle bir şey olması mümkün değildir.

      Yine geçtigimiz yasama döneminin son günü  TBMM’ye getirilip, yangından mal kaçırır gibi dişhekimliğinde sekiz dalda uzmanlığın kanunlaştırılması mesleğimizde inanılmaz yaralar açmaya başlamıştır. Gelişmiş ülkelerde böylesine birşey yoktur.

İlginç olan Bakanlığın bunu yaparken Türk Dişhekimleri Birliği(TDB)’nin görüşlerini hiçe saymasıdır. Her gün bir ucube üretmekte mahir olan Sağlık Bakanlığı’nın son marifeti 3 Kasım da  yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname(KHK) dir. Bu kararname ile zaten büyük sıkıntılar içerisinde olan dishekimliği mesleği, adeta bitirilmek istenmiştir.

Tüm amaçları muyenehanelerimizi kapattırmaktır.

Ancak gerçek olan, gelişmiş tüm dünya ülkelerinde  dişhekimliği hizmetlerinin en iyi özel’den verilmesidir.Açtığı yüzlerce ADSM’le devleti zarara sokan, halkın ağız diş sağlığı ile oynayan Sağlık Bakanlığı daha iyi hizmet verilen muayenehaneleri kapattırarak kendi ayıplarını örtmeye çalışmaktadır. Buradan Sağlık Bakanlığı’na ve hükümete sesleniyorum. Demokrasi adına  vicdani reddi kamuoyuna  anlatıp, iknaya çalışanlar asıl demokrasinin, insanların medeni bir ortamda diş tedavilerinin yapılmasının önündeki engelin kaldırılması olduğunu görmelidir. Dünyayı gezenler, orada ağız diş tedavisinin nasıl olduğunu iyi incelemeli ve uygulamalıdır. Bunları uygulamak için Bakanın  illaki profösör olmasına gerek yoktur. Demokrasiden nasibini almış, vatandaşına saygı duyan, vatanını seven her kes bu gerceği görür. Umuyoruz ki sıkıntılar gelecekte aşılır. Umuyoruz ki gelecekte bu hükümetle ağız diş sağlığında kaybedilmis 9 yıla rağmen iyi şeyler yapılır” diye konuştu.