Sağlık Bakanlığı, 15 üniversite ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti, Türk Diabet ve Obezite Vakfı, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği ile Diyabet Hemşireliği Derneği tarafından desteklenen ‘Diyabete siz yön verin Projesi’ Adana’da gerçekleştirildi.

Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki halk toplantısına konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Tetiker,

Prof. Dr. Tetiker, Türkiye’de yapılan istatistiksel çalışmalar sonucu 3 milyonu klinik diyabetli olmak üzere 6 milyon civarında diyabetten etkilenen vatandaşların olduğunu belirterek, “Diyabet ciddi bir hastalıktır. 2 tip diyabet vardır. Birisi genç yaştaki insanları etkileyen, diğeri ileri yaşlardaki insanları etkileyen. Ayrıca gebelik sırasında ortaya çıkan diyabet çeşidi vardır. Diyabetin en sık görülen belirtileri; sık ve bol miktarda idrara çıkma, aşırı acıkma hissi, kilo kaybı, aşırı susamadır. Tüm dünyada diyabeti olan bireylerin sayısı giderek artmaktadır. Türkiye’deki diyabetli sayısı 5 milyona yaklaşmaktadır. Dünyada 2000 yılında 171 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılından 366 milyon olması beklenmektedir” dedi.

Prof. Dr. Tetiker, diyabetli, diyabetli yakını ya da risk grubunda olanlar için çok büyük faydası olan proje kapsamında düzenlenen halk bilgilendirme toplantısında, diyabette beslenme, insülin ve oral ilaçların kullanımı, diyabetin yaratacağı organ hasarları konuları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, ücretsiz bilgilendirme ve kan şekeri ölçümü yapıldı.

Diyabete siz yön verin Projesi; ülkemizde 60 öğretim görevlisinin görev aldığı, 81 ili kapsayacak şekilde; 18 toplantı ile diyabet tedavisinde görev alan sağlık ekibinin eğitimini pekiştirmeyi ve hasta bilgilendirme toplantıları ile de halk da bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.