Kamuda çalışan eczacıların özlük haklarının iyileştirilmesini isteyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi; “Bilindiği üzere “Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 18.07.2018 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Kanun teklifinin 10. Maddesi ile fiili hizmet süresi zammı uygulanacak ”Kapsamındaki işler/işyerlerine insan sağlığına ilişkin işler” maddesi eklenmiş ve bu madde ile Kamuda çalışan meslektaşlarımız da fiili hizmet süresi zammı alacaklar kapsamına dahil edilmiştir.

Buna göre Kanun teklifinin kabul edilmesiyle Kamuda çalışan meslektaşlarımız çalışmış oldukları her 360 güne karşılık olarak 60 gün hizmet süresi zammı alacaklardır. Bu, kamuda çalışan meslektaşlarımız için olması gereken ve sevindirici bir gelişmedir.

Bununla birlikte, İlgili Kanun Teklifinin 4. Maddesinde sadece "tabip ve diş hekimi emeklilerine", emekli aylıklarına ilaveten ek bir ödeme yapılması öngörülmektedir. Öncelikle, kamuda çalışan bir sağlık çalışanı olarak eczacı meslektaşlarımızın da Kanun Teklifinin 4. Maddesinde yer verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Kanun gerekçesinde de ifade edildiği gibi doktor ve diş hekimi emeklilerinin almakta oldukları aylıklarının "aldıkları eğitimlerle ve yürüttükleri hizmetle mütenasip olmaktan çok uzak ve muadillerinin çok gerisinde olma" durumunun kamuda çalışan eczacı meslektaşlarımız için de geçerli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu sebeple, Kanun Teklifini değerlendirecek Esas Komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılacak görüşmelerde, Teklifin 4. Maddesine eczacı meslektaşlarımızın dahil edilmesi eşitsiz ve hakkaniyetten uzak bir durumun ortaya çıkmasını engelleyecektir.”

Bu düzenlemelerin hayata geçmesi ile birlikte kamuda halk sağlığı adına kesintisiz 24 saat ilaç, eczacılık ve medikal malzemeler konusunda hizmet veren, bunların ihtiyaç tespitinden tedarikine, depolanmasına ve uygun koşullarda hastaya sunumuna, kısaca her alanında hastanenin diğer tüm birimleri ile aktif ve yoğun bir işbirliği içinde bulunan meslektaşlarımızın hak ettikleri noktaya yaklaşacağını düşünüyoruz.” dedi.