Geçen yıllarda mevsimsel grip aşısı temininde sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ, “Son günlerde basın ve sosyal medya üzerinden mevsimsel grip aşısının ve pnömokok (menenjit, zatürre, orta kulak iltihabına karşı koruyucu)  aşısının mutlaka uygulanmasına yönelik yapılan yayınlara istinaden; eczanelerimizde hastalarımız tarafından mevsimsel  grip aşısı ve pnömokok aşısının yoğun talebi ile karşı karşıya kaldık. Geçen yıl grip aşısında yaşanan temin sıkıntısının bu yıl da yaşanabileceğine istinaden yetkililerin önlem almasını istiyoruz.” dedi.

AŞILAR, RİSK GRUBU VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖNCELİKLE VURULMALIDIR

Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Kış ayları yaklaşırken her dönem olduğu gibi grip hastalığı ve mevsimsel aşı uygulamaları bu dönem dünyanın her ülkesinin yaşamakta olduğu Pandemi süreciyle daha da önem kazandığı tüm kesimlerce bilinmektedir. Dünya olarak COVID-19 ile mücadele devam ederken,  mevsimsel grip sezonunun da yaklaşması ve Pandemi nedeniyle tüm dünyada  grip aşısına ihtiyaç artacaktır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; mevsimsel grip aşısı ve pnömokok aşılarının risk grubunda olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza vurulması önceliklidir.”

YERLİ AŞI ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ VE DESTEKLENMESİ GEREKİR

Üretici firmaların mevsimsel grip aşısının bu yıl da geçen yılki adetler civarında ve geçen Ekim-Kasım ayları içerisinde tedarik edileceğini açıkladıklarını söyleyen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Özellikle risk grubundaki hastalarımızın ve kronik hastalarımızın aşılara erişimini sağlanarak kontrollü bir şekilde dağıtımı sağlanmalıdır. Eczanelerimizide hastalarla karşı karşıya bırakmamak adına; tüm aşılar eczanelere paylaştırılarak dağıtım yapılması sağlanmalıdır. Bütün vatandaşlarımızın bu konuda sıkıntı yaşamamasını, aşıya ulaşmasını istiyoruz. Mevsimsel grip aşısında da ne yazık ki dışa bağımlıyız. Ar-Ge’ ye yatırım ve aşı gibi yüksek teknolojili ürünlerin yerli üretiminin teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.