Çoğunlukla mahalle aralarındaki bakkallarda, büfelerde kullanılan siyah poşetlerin de çöplerden toplanan atıklardan yapıldığını belirten Doç. Dr. Var, gıda maddelerinin paketlenmesinde ve ambalajlanmasında kokusuz, renksiz, boyasız kese kağıtlarının tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

GAZETE MÜREKKEBİ ZEHİRLİ BİR MADDE
Gazetemize yaptığı açıklamada gıda maddelerinin gazete kağıtlarına sarılmasının sakıncalarını anlatan Doç. Dr. Var, gazetelerde kullanılan mürekkebin zehirli bir madde olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Var, “Gıdanızı gazete kağıdına sardığınızda boyaları, mürekkepleri de gıdanıza bulaştırmış oluyorsunuz.  Bir de gazeteler yerden yere atılıyor, toz toprak içerisinde bir kullanılan bir madde. Dolayıysa gıdayı sardığınızda gazete kağıdının üzerinde o mikroorganizmalar gelişme olanağı bulamıyorlar ama gıdanıza bulaştığı zaman mikroplar gıdanızı kirletip bozmaya başlıyor. Hem kimyasal hem de biyolojik bir kirlenme var.  O yüzden gazete kağıdının hiçbir şekilde gıdayla temas ettirilmemesi gerek” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLIYOR
İnsanoğlunun birçok faktörün etkisiyle kanser gibi hastalıklarla boğuştuğunu ifade eden Doç. Dr. Var, insan vücudu ne kadar çok kirlenirse, bağışıklık sisteminin de o kadar kolay çöktüğünü anlattı. Doç. Dr. Var, gazete kağıdındaki zararlı maddelerin de sağlık açısından dolaylı bir etkiye neden olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Var, “Kimyasal maddeleri gıdayla birlikte çok fazla tüketirseniz kanserojen maddeler karaciğerde, böbreklerde birikecek ve zaman içerisinde bunlarla boğuşuyor oluyorsunuz. Ne kadar çok kötü beslenirseniz, ne kadar çok kötü şeylerle vücudunuzu tanıştırırsanız o kadar kolay ve çabuk bağışıklık sisteminizi çökertiyorsunuz. Bu da vücudun her türlü etkiye açık olması demek” diye konuştu.

RENKSİZ, BOYASIZ VE KOKUSUZ OLMALI
Çoğunlukla mahalle aralarındaki bakkallarda ve büfelerde kullanılan siyah poşetlerin çöplerden toplanan atıkların geri dönüştürülmesiyle üretildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Var, gıdayı paketlemekte kullanılan malzemelerin renksiz, boyasız ve kokusuz olması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Var kokunun gıdaya etkisini ise, “Gıdayla temas eden hiçbir şeyin kokulu olmaması gerek ki gıdanın kokusunu bozmasın. Çünkü gıda o kokuyu olduğu gibi bünyesine alıyor. Kokunun iyi yada kötü olması önemli değil. Koku, gıdanın kalitesini bozar” diyerek anlattı.

EN MANTIKLISI KESE KAĞIDI
Düz beyaz ambalaj kağıtlarının ya da kese kağıdı olarak bilinen paketlerin kullanılmasının insan sağlığı açısından daha yararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Var, “Mesela peynir paketlenecekse önce streç filmler içerisinde tartılsın sonra ambalajlara girsin ki o peyniri birden fazla dış etkenden koruyabilesiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Günaydın Gazetesi