Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, aşı uygulamalarının herkese ulaşılabilecek şekilde Adana’da tüm Aile Sağlığı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Devlet Hastaneleri birimlerinde ücretsiz olarak uygulandığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin koordine ettiği bir faaliyet olan Avrupa Aşılama Haftasının bu yıl da 26 Nisan–3 Mayıs 2010 tarihleri arsında düzenleneceğini anımsatan Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

“Aşılama haftası etkinlikleri ile toplumun her kesimine aşı bilincini yerleştirmek, geliştirmek ve aşının önemini vurgulamak amaçlanmıştır.

Aşılama hizmetleri bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanmadan önce aşılayarak bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir sağlık hizmetidir.

AŞILAR ÜCRETSİZ

Aşı uygulamalarımız herkese ulaşılabilecek şekilde Adana’da hizmet veren tüm Aile Sağlığı Merkezi(ASM), Sağlık Evleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Devlet Hastaneleri birimlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca ücretsiz uygulamak şartı ile isteyen özel sağlık kuruluşlarına da aşı verilmektedir.

BEBEK ÖLÜMLERİ ENGELLENİYOR

Ülkemizde yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin ölümü engellenmektedir. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmalıdır. Sadece çocuklar değil tüm doğurganlık çağındaki kadınlarda tetanoza karşı aşılanmalıdır.

AŞI YASALDIR

Aşılama her çocuk için yaşamsaldır. Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık ocağına götürelim.”

YAPILACAK ETKİNLİKLER

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Avrupa Aşılama Haftasın kapsamında toplumun çeşitli kesimleri (İl Müftülükleri, Sivil Toplum Örgütleri, Milli Eğitim Müdürlüğü) bilgilendirme amaçlı aktiviteler düzenleneceğini belirterek,”Aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusunda toplum bilinci oluşturulacak. Mobil Ekiplerle saha tarama çalışmalarına hız vererek eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılanmaları sağlanacak. Sağlık kurumlarına getirilen bebek ve çocuklara aşı sorgulamaları yapılarak aşısız ve eksik aşılı olanlar tespit edilip aşılanacaktır.” dedi.