Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Taner Canatar, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının ağır travma ve kalıcı psikolojik rahatsızlar yaşadığını, bu büyük travmayı atlamayan çocukların da intihar ettiğini söyledi.

‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulunan Canatar, çocuk yaştaki evliliklere dikkat çekti. Erken yaşta yaptırılan evliliklerin ülkemizin en önemli toplumsal sorunlarından biri olduğu yorumunda bulunan Canatar, Türkiye’deki her 4 evlilikten birinin çok küçük yaşlarda yapıldığına işaret etti.

 

“KÜÇÜK YAŞTA CİNSELLİĞİ YAŞAMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

Uzman Doktor Taner Canatar, “Ülkemizde bazen dedesi yaşındaki adamlara para için satılan, bazen ikinci ya da üçüncü eş olarak alınan, bazen de yaşça olgun adamların fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalan ve daha kendisi çocukken çocuk sahibi olan gelinler var. Anlaşıldığı gibi kız çocuklarını ekonomik yük olarak gören ve bu zihniyete sahip olan aileler, bu durumu ayrıca kendi geçim sıkıntılarına karşı bir çözüm yolu olarak da görebiliyor” dedi.

Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşamsal birçok hakkının elinden alınmasına bağlı olarak, küçük yaşta cinselliği yaşamak zorunda kaldıklarını anlatan Canatar, bu nedenle de henüz cinsel yaşamın ne demek olduğunu bile bilmeden cinsellikten soğuduğunu, cinselliği bir görev olarak gördüğü gibi cinsel işlev bozuklukları yaşadığını anlattı.

 

“TRAVMAYI ATLAMAYAN KIZ ÇOCUKLARI İNTİHAR EDİYOR”

“Erken yaşta evlilik kesinlikle ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden olur” uyarısında bulunan Canatar, yaşadıkları bu büyük travmayı atlatamayan birçok kız çocuğu intihar ettiğini söyledi. Canatar, zihinlere yerleşmiş köklü gelenek kodlarının değiştirilebilmesi için erken evliliklerin yapıldığı bölgelerde çok yönlü reformlar gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

Gelenek olarak kabul ettirilmeye çalışılan ve nesiller boyu sürdürülen; erken yaştaki kız çocuklarına yaptırılan evliliklerin, Türkiye’de çok büyük hasara neden olduğunu kaydeden Canatar, bu durumun aynı zamanda da ülkenin ve toplum gelişememesi önündeki en önemli engellerden biri olarak öne çıktığını vurguladı.

 

“ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ’NDEKİ HAKLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Taner Canatar, “Unutulmamalıdır ki, erken evlilikler o kişilerin çocukluğundan, gençliğinden ve yaşamından çalınan bir takım özgürlükleri akla getirir. Aslında ne koşulda olursa olsun erken yaşta yapılan evliliklerin sonucu baştan bellidir. Bu evlilikler, yıpranmış ailelere, mutsuz çiftlere, ortada kalmış ve psikolojik sorunlarla büyüyen çocuklara yol açmakta ve de yeni neslin sağlıksız ve yetersiz bir şekilde gelişmesine neden olmaktadır. CİSED olarak,  ‘Çocuk Hakları Bildirisi'ndeki hakların hayata geçirilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı ve değerli medyamız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara görevler düştüğüne inanıyoruz” ifadesini kullandı.