Şen, kabızlığın yetersiz posa alımı, az su tüketilmesi, hareketsizlik, alkol tüketimi, stres ve demir eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.  Halk dilinde “kabızlık” olarak bilinen, tıp dünyasındaki adıyla “konstipasyon” genellikle geçici bir sorun olsa da, kronik bir hal de alabiliyor. Hemen herkeste gelişebilen kabızlık, uzun sürdüğünde ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Bunun nedeni ise kabızlık ve kabızlığın yol açtığı komplikasyonların günlük yaşam kalitesini oldukça bozmasının yanı sıra, basit yöntemlerle tedavi edilme şansı varken, kalıcı yapısal değişikliklere neden olabilen operasyonlara başvurmak zorunda kalınması. Bu yüzden kabızlığı önlemek için altta yatan nedenleri erken tespit etmek ve bu doğrultuda çözümler almak çok önemli. 
Kabızlık, modern insanın ve günümüz gelişen teknolojisinin yol açtığı hareketsizlik ile kaçınılmaz bir sorun haline gelmiştir. Peki nedir kabızlık? Günde bir kere veya haftada 3 kere dışkılama gerçekleştirememe haline KONSTİPASYON (KABIZLIK) olarak adlandırıyoruz.
Kabızlık nedenlerinden bahsedecek olursak, yetersiz posa alımı, az su tüketilmesi, sedanter yaşam (hareketsizlik), alkol tüketimi, stres, demir eksikliği en sık karşılaşılan faktörlerdir.

Kabızlıktan kurtulmak veya şiddetini azaltmak için yapabileceklerimiz;
⦁ Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. (Sindirimi hızlandırıcı etkileri vardır.)
⦁ Öğün saatlerine dikkat etmek. (Bağırsak hareketleri için önemlidir.)
⦁ Günde en az 25, 30 gram olacak şekilde posadan zengin bir beslenme düzeni oluşturmak.
⦁ Kuru baklagilleri hayatınıza dahil etmek.
⦁ Günde 4, 5 porsiyon sebze, 2, 3 porsiyon meyve tüketmek.
⦁ Sağlıklı bir bağırsak florası için probiyotikleri hayatınıza dahil etmek,
⦁ Fiziksel aktivitenizi arttırmak. (Günde en az 30 dakika yürüyüş.)
⦁ Sigara ve alkolden uzak durmak.
⦁ Tuvalete gitme ihtiyacı olmasa bile her gün aynı saatte tuvalete gidip 10, 15 dakika tuvalette kalmak düzenli dışkılama ihtiyacı için önemlidir.
"BU KÜR KURTARICI KONUMUNDA" 
Akut kabızlık durumlarında, uzun süreli olmaması halinde kurtarıcı bir kürü de sevgili okuyucularımızla paylaşmak isterim.
⦁ 2 adet kuru kayısı
⦁ 2, 3 adet kuru erik
⦁ 2 adet kuru incir
Malzemeler ince ince doğranıp 1 bardak su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan kuru meyvelerin üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılır. 3 eşit miktara bölünerek (1 karışım 3 gün kullanılabilir.) sabahları 2 bardak ılık su ile tüketebilirsiniz.