“ Kişinin cinsel performansının azalmış olabileceğine dair duyduğu endişe ve hastalığının getirdiği genel depresyon hali, cinsel ilgi ve kapasitesinin azalmasına yol açmış olabilir” diyen Özel Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, “Bu depresyon kalp hastalarında sık görülür ve çoğunlukla 3 ay içerisinde düzelir. Bu durum eşlerin daha önce var olan cinsel yaşamla ilgili sorunlarının büyütülmesi sonucunu beraberinde getirebilir” şeklinde konuştu.

Kalp hastalığı cinsel yaşamın bittiği anlamına gelmez

Bu nedenle kalp hastası bireylerin  tereddütünü, korkusunu sağlık personeliyle ve eşiyle ayıplanma korkusu hissetmeden konuşmasının duygusal gerilimini belirgin biçimde azaltabileceğini belirten Doç. Dr. Katırcıbaşı, şöyle devam etti: “Bir kişinin kalp hastalığına yakalanmış olması tatmin edici bir cinsel yaşamın bittiği anlamına gelmez. Cinsel aktivitelere yeniden başlandığında kalp krizi geçirilebileceği ya da hastanın aniden ölebileceği dair bir inanış yaygınsa da bu risk azdır. Genellikle kalp hastalığı ya da kalp cerrahisi geçirmiş olan bir kişi kendini hazır hissettiği zaman cinsel yaşamına geri dönebilir. Hastanın cinsel yaşamına geri dönmesi için 2-4 haftalık bir süre gerekmektedir. Cinsel ilişki yaklaşık 2 kat merdiveni hızla çıkmakla eşdeğer bir efordur ve bu kapasitenin gerekirse test edilebilmesi mümkündür”.

Cinsel aktivite kesintiye uğrayabilir

Korkunun cinsel yaşamı aksatan tek neden olmadığını kaydeden Katırcıbaşı,  kalp hastalıklarına sıklıkla eşlik eden damar problemlerinin erkek hastaların performanslarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Katırcıbaşı, “ Kalp hastalıklarında sık rastlanan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı yakınmaları genellikle tehlikeli sonuçlar yaratmasa da cinsel aktiviteyi kesintiye uğratabilir. İlişki esnasında göğüs ağrısı olan hastalara ilişkiden 5-15 dakika önce dilaltı nitrat tablet ya da sprey önerilebilmektedir. Bunlara ek olarak kalp hastalarına verilen bazı ilaçlar cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sorun ilaç değişiklikleriyle çözülebilmektedir” diye konuştu.

İlişki sonrası 20 dakika istirahat edilmeli

Bir kalp hastasının cinsel ilişkiden kaçınması gereken durumlar olduğunun da altını çizen Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Kişi aşırı yorgunsa, sinirliyse, partneriyle ilgili aşırı stres hissediyorsa, oda çok sıcak ya da soğuksa, sıcak bir banyodan yeni çıkmışsa, yemekten hemen sonra, alkol veya sigara içtiyse bunun hemen sonrasında, ilişkinin bitiminde çok zorlu bir fizik aktivite yapmış gibi hissediyorsa cinsel ilişki sakıncalı olabilir. Sigara, alkol, yemek, banyo sonrasında 2-3 saat beklenmesi daha sorunsuz bir ilişkiyi mümkün kılacaktır. Kişinin sakin olması, ilişkiye yeterince zaman ayırması ve acele etmemesi, düzenli partnerini tercih etmesi ve onunla duygularını paylaşması, ilişkiyi kesintiye uğratabilecek durumlara karşı önlem alması, aşırı enerji gerektirecek pozisyonlardan kaçınması, ilişki sonrası en az 20 dakika istirahat etmesi önemlidir. Kendisini cinsel ilişkiye hazır hissetmiyorsa bunun için suçluluk duymamalı, sevgiyi paylaşmanın cinsellik dışında pek çok yolu olduğunu unutmamalıdır”.