Çukurova Rotary Kulübü, Meme kanserinde erken tanının yayınlaştırılması ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim seminerlerini sürdürüyor.

 

Uluslararası Rotary Kulüpleri "Erken Tanı Hayat Kurtarır" Güney ve Güneydoğu Bölge Komite Başkanı Dr. Bülent Büyükiz, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Hasan Yücel Salonu, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerine yönelik düzenlenen eğitim toplantısının açılışındaki konuşmasında,  meme kanserinden erken tanı ile kurtulma şansının çok yüksek oranlara ulaştığını belirtti.

Dr. Büyükiz,  ''Bu kapsamda eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu organizasyondaki amacımız; kadınların sağlık problemlerinde birinci sırada yer alan meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktır. Bu kapsamda,  kurtardığımız tek  bir hayatı bile bizim için çok önemli'' dedi.

Kadınlarda görülen kanser türleri içerisinde ilk sırada meme kanserinin yer aldığını vurgulayan Dr. Büyükiz, ''Meme kanserinde bir farkındalık yaratmak ve yetişkin kadınların erken tanı konusunda duyarlılığını artırmak amacıyla bu eğitimleri veriyoruz. Kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor'' önerisinde bulundu.

 

Dr. Bülent Büyükiz, kendi kendine meme muayenesinin belirli bir tekniğinin bulunduğunu vurgulayarak, Biz bu kapsamda geleceğimizin toplum liderleri olan öğretmenlerimizin gittikleri yerlerde bu konuda bilgilendirmesini sağlayarak çarpan etkisi yaratmak istedik'' dedi.

 

Dr. Büyükiz,  ne kadar erken tanı yapılırsa kanserden kurtulma oranının o kadar yüksek olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bizim bu eğitim çalışmalarımızla meme kanseri konusunda öğretmenler ve öğretmenler adaylarımız bilgilendirilmesi ve onların gittikleri yerlerde bu  bilgilerini başkalarıyla paylaşımları büyük önem taşıyor. Bizim bu çalışmalarımızla, birçok kadını sürekli kontrol yaparak meme kanserinden korunmasını sağladığımızı ya da ileriki yaşlarda ağır kemoterapiden kurtardığımızı vurgulamak istiyorum.''

 

Dr. Büyükiz'in konuşmasından sonra konferans veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tülay Büyükiz ise, projeye gönüllü olarak katıldığını ifade ederek, ''Bizim buradaki tek amacımız meme kanserinde erken tanıdır.  Hani deniz yıldızı misali ne kadar çok kişiye ulaşıp hayatlara dokunabilirsek o kadar mutlu olacağız.Konumuz “Meme Kanserinde Bilgilendirme Çalışmaları”. Bu çalışma uluslararası arası Rotary Projesidir.  Prof. Dr. Selma Tükel’ in önderliğinde ve danışmanlığında yürütülen bir proje'' dedi.

 

-KADIN AİLENİN DİREĞİ-

 

Rotary'nin bu projede meme  kanserini konu etmesinin önemine de dikkati çeken Dr. Tülay Büyükiz, şunları kaydetti:

''Çünkü toplumumuzun yüzde ellisini kadınlar oluşturuyor ve kadınlarda görülen kanser türlerinde birinci sırada meme kanseri var.  Her 8 kadından birinde meme kanseri görülüyor.Bu nedenle toplumda meme kanseri sosyal bir sorun olarak algılanmalı.''

Bu kanser türünün yaşamın her döneminde görülebileceğini anlatan Dr. Büyükiz, ''Meme kanseri diğer kanser türlerine göre erken teşhis edildiğinde hayat kurtarma şansı daha fazla. Bu konuda kadınlarımıza kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını öğretmekle işe başlamak istiyoruz.''

Kadının ailenin direği olduğunu belirten Dr. Büyükiz, ''Meme kanserini hayatın gerçeği olarak kabul etmemiz gerekiyor. Çünkü, oluşumunu bugünkü koşullara engellememiz mümkün değil.Bu yüzden hayatın gerçeği olarak kabul edip yüzleşmeliyiz bununla. Sorun onunla yüzleşememekten kaynaklanıyor'' dedi.

 

-EĞİTİMLİLER DE MUAYENEDEN KAÇINIYOR''-

 

Dr. Büyükiz, günümüzde eğitimli insanların bile muayeneden kaçındıklarını belirterek, ''Çünkü kötü bir şeyle karşılaşmaktan korkuyorlar. Fakat bu son derece yanlış'' dedi.

Meme kanserinin nedeninin tam olarak bilinmediğini ifade eden Dr. Büyükiz, ''Meme kanseri meme hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır.Risk faktörü meme kanserinin görülme olasılığını artıran durumlardır.Risk faktörüne sahip olmak mutlaka meme kanseri olduğumuz anlamına da gelmiyor.Meme kanseri olan birçok kadın hiçbir risk faktörü taşımıyor da olabilir'' diye konuştu.

 

-RİSK FAKTÖRLERİ-

 

Risk faktörlerinin başında kadın olmanın geldiğini belirten Dr. Büyükiz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu kanser türü  ileri yaşta, en çok 40 ya da 50 yaşlarında görülür.Meme kanserinde aile öyküsü yani genetik faktörler önemlidir.Ailenizde anne, teyze gibi yakınlarınızda meme kanseri olan varsa sizin de meme kanser olma olasılığınız artmaktadır. Çocuk doğurmamış veya ilk çocuğunu otuz yaşından sonra doğurmuş olmak da  risk faktörü.

Şişmanlık her şeyde olduğu gibi burada da önemli bir risk.Yağdan zengin diyet, günlük fiziksel aktivitenin az olması, alkol ve sigara kullanımı bilinen risk faktörleri.Unutmayın en büyük risk kadın olmaktır.Çözüm erken tanıdır.Eğer erken tanı yaptıysanız meme kanserini yenme olasılığı yüzde 92'dir.Tarama yöntemini kullanan ülkelerde meme kanserinde yüzde 50  azalma görülüyor.  Erken tanı hem hayat kurtarıyor hem de memeyi kaybetme olasılığını azaltıyor.Bu da kaliteli yaşam anlamına geliyor.''

Dr. Tülay Büyükiz, Çukurova Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Erel'in de katıldığı konferansın sonunda katılımcıların gerçeğinden farksız maketlerle  eğitime katılan kadınlara elle muayenenin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösterdi, sorularını cevaplandırdı.