CHP Adana Milletvekili Ecz. Burhanettin Bulut ile Adana Eczacılar Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, aynı gün ve aynı saatlerde haber merkezlerine "İlaçta KDV oranı yüzde 8'den Yüzde 1'e düşürülsün" içerikli basın bülteni yolladılar. Halkın ilaca ulaşımına katkı koyacak KDV indirimi konusunda hassas davranan Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ ile Eczacı olan CHP Adana Milletvekili Ecz. Burhanettin Bulut böylece kamu çıkarları konusunda "Pişti" olmuş oldu. Vatandaş ise "Aklın Yolu bir" diyerek Yalbuzdağ ve Bulut'a teşiekkür ettiler.

BURHANETTİN BULUT NE DEDİ?

İlaçta KDV Oranı Düşürülmeli

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile temel gıda maddelerinde toptan-perakende ayrımı kaldırılarak KDV oranının %1'e indirildiğini belirterek, “Gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde de KDV oranı yüzde 1’e düşürülürken, kullanılması zorunlu olan ilacın KDV oranı ise yüzde 8 olarak bırakılmıştır. Bir tarafta ticari bir üründe KDV’yi yüzde 1’e indirip, diğer tarafta hayati önem arz eden ilaçta aynı KDV’yi bırakmak tam bir abesle iştigaldir” dedi. 

AİLE BÜTÇESİNE EK YÜK

Haftalık, aylık periyotlarla reçeteli/reçetesiz alınan, vatandaşın kullanmak zorunda olduğu bir veya birden fazla ilacın, aile bütçesine ek yük getirdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Sağlık en temel Anayasal haktır. İlaç, keyfi kullanılan bir ürün değil tıbbi olarak bir zorunluluktur. Lüks tüketim maddesi olan kıymetli taşlardan, pırlantadan, elmastan, yattan bile vergi alınmazken, ilaçtan yüzde 8 KDV alınması vatandaşa zulümdür. 

İLAÇ GİBİ GELİR

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşerî tıbbi ürünlerin KDV oranının, gıda takviye ürünlerinde olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmesinin ekonomik kriz ortamında vatandaşa bir nebze de olsa rahat nefes aldıracağını kaydeden Bulut, “Pandemide, KDV oranının düşürülmesi, ilaca daha ulaşılabilir olması vatandaşa da "ilaç gibi" gelecektir” ifadelerini kullandı.

ECZ. MÜRSEL YALBUZDAĞ NE DEDİ?

Ecz. Yalbuzdağ, “Gıda gibi ilaç’ta da KDV %1’e indirilmelidir!”

Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, İnsanın beslenmesi gibi sağlıklı yaşamasının da bir hak olduğunu belirterek “Gıdada olduğu gibi ilaç’ta da KDV yüzde bir’e indirilmelidir” dedi.

İLAÇLARIN TAMAMINDA KDV DÜŞÜRÜLMELİ

Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “13 Şubat'ta Resmi Gazete’de yayımlanan bildirime göre gıdada KDV oranı %1'e indirildi. Bu uygulama kapsamında eczanelerimizde sattığımız gıda takviyeleri ve bebek mamalarının da KDV oranı %1’e indirildi. İlaç gibi insan sağlığı üzerinde hayati önem taşıyan ve kullanılması zorunlu olan bir grupta KDV oranının düşürülmemesi ve ilacın kapsama alınmaması tezatlık yaratmaktadır. İnsan sağlığı için olmazsa olmaz ilaçların tamamında KDV oranının yüzde bir’e düşürülmesi gerekmektedir. Bu anlamda bakanlık nezdinde tüm yetkililerin bu konunun çözümü için gerekeni yapmalarını beklemekteyiz.” diye konuştu.