İSTER OKU
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tıbbi atıkların düzenli toplanması ve kontrollü şekilde bertaraf edilmesi konusunda ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve ilçe belediyeleri ile özel sağlık kuruluşlarıyla işbirliği içinde uyum içinde çalıştıklarını belirtti.
GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) hibe desteği ve Adana Uluslararası Özel Atık Zirvesi’nin işbirliğinde, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nce organize edilen Sağlık ve Tıbbi Atık Yönetimi toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı.  İki oturumda gerçekleştirilen etkinliğe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 57. Hükümet Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş,  46. ve 47. Hükümet Sağlık Bakanı Avukat Halil Şıvgın, 57. Hükümet Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Aycan, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altınsu, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş ile çok sayıda akademisyen, bürokrat, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“DAHA TEMİZ VE YEŞİL BİR ÇEVRE İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Toplantının açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, gerçekleştirilen etkinliğin çevrenin korunması ve atık yönetimi konusunda bilinçlenme, farkındalık yaratma adına büyük önem taşıdığını söyledi. 
Başkan Sözlü, belediye olarak katı atıkların kontrollü depolanması, cam, plastik, kağıt, metallerin ekonomiye geri kazandırılması, atık suların arıtma tesislerinde temizlendikten sonra deşarjı çalışmalarını kesintisiz sürdürdüklerini anlattı. ASKİ’nin işletmesindeki atık su arıtma tesislerinde yılda 95 milyon metreküp atık suyun arıtıldığını, yılda 600 bin ton katı atığın da modern tesislerde bertaraf edildiğini kaydeden Başkan Sözlü, “Hem Adana Büyükşehir Belediyesi, hem de ASKİ olarak çevrenin korunması için gelecek nesillere daha temiz ve yeşil bir dünya bırakmak adına uluslararası standartlarda çalışma yürütüyoruz. Çevrenin korunması ve atık yönetimi konusunda bilinçlenme, farkındalık yaratma adına öğrencilerimize yönelik etkinlikler ve eğitim çalışmalarına da ağırlık veriyoruz” diye konuştu.

ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altınsu ise konuşmasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin insan sağlığı ve çevrenin korunmasına dönük projelerine hibe desteği vermekten memnuniyet duyduklarını belirtti.
ZOR DÖNEMLERİN SAĞLIK BAKANLARI KONUŞTU
Prof. Dr. Sefer Aycan’ın moderatörlüğündeki ilk oturumunda Prof. Dr. Osman Durmuş, Avukat Halil Şıvgın sağlık hizmetlerine siyasal yaklaşımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. 18 bin kişinin öldüğü, 145 bin kişinin yaralandığı, 20 milyon nüfusun olumsuz etkilendiği 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara depreminde Sağlık Bakanı olan Prof. Dr. Osman Durmuş, acı dolu hatıralarını paylaştı. Durmuş, toplum sağlığının korunması ve hizmetlerin sürekliliğini sağlamak için siyasi iradenin kamu kaynaklarını kullanırken bilgili ve bilinçli olması gerektiğini, muhtemel krizlerde devlet kurumlarının koordinasyon içinde çalışma yürütmesinin şart olduğunu anlattı.  Durmuş, insanların hastalıklardan korunması için toprak, akarsu ve yeraltı sularının kirletilmesini önleyici tedbirler alınmasının kaçınılmaz olduğunu, sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolunun da bu yaklaşımdan geçtiğini aktardı.

ÖNGÖRÜ VE DOĞRU PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİ

Bulgaristan’da yaşayan Türk kökenli 750 bine yakın insana yönelik sürgün hareketi ve Körfez Savaşı döneminde Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan Avukat Halil Şıvgın ise toplam sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yeterli düzeyde verilmesi için eğitimli personel gerekliliği üzerinde durdu. Bunu sağlamak için hükümet ve ilgili bakanlıkların öngörü sahibi ve doğru planlamalar yapıp, hayata geçirmesi gerektiğini anlatan Halil Şıvgın, buna örnek olarak kendi döneminde uygulamaya konulan genel sağlık sigortası sistemini gösterdi.
Prof. Dr. Sefer Aycan da 1923’ten günümüze sağlık hizmetleri yönetimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AKADEMİSYENLERDEN BİLİMSEL ÖNERİLER

Toplantının ikinci bölümünde ise Tıbbi Atık Yönetimi başlıklı oturum gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İrfan Macit’in moderatörlüğünde yapılan oturumda Prof. Dr. Sefer Aycan,  ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatayhan Bekir Ersü, Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Uzman Kimya Mühendisi Çağrı Ün ile Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zühal Seher tıbbi atık yönetimi konusunda görüş ve önerilerini paylaştı.
Toplantının sonunda Başkan Sözlü, konuşmacılara teşekkür plaketi sundu, bozkurt heykeli ve el dokuması Saimbeyli kilimi hediye etti.
İSTER İZLE